miércoles, 16 de mayo de 2007

Överlever Uribe och kongressen?

TEGUCIGALPA / 070516 / Händelseutvecklingen i Colombia går snabbt. Krisen är nu mycket stor och frågan är om regimen Uribe överlever den.

På fredag är det generalstrejk. Universiteten är i strejk mot privatiseringen av pensionsfonderna som är ett första steg mot privatiseringen is törsta allmänhet.,

17 kongressledamöter från Uribelägret har fängslats på order av Högsta domstolen och åklagarämbetet. I vilket land i världen kan en kongress betraktas som legitim om den 1) har valts på hot från dödsskvadronerna 2) om nära tio procent av ledamöterna sitter i fängelse?

Eller där vicepresidenten och försvarsministern, kusiner och ägare till den största massmediakoncernen i Colombia, El Tiempo, har agerat som konspiratörer för att utlösa en statskupp mot den lagligt valde presidenten, må vara en knarkpresident som Ernesto Samper, men ändå?

Dessutom har den största skandalen inom poliskåren exploderat efter att underrättelsetjänsten DIPOR inom polisen under fyra år (Uribes tid vid makten) har spelat in 8.000 timmar spioneri på journalister (där känner jag mig träffad), oppositionen, facket, folkrörelsen och så vidare och till och med på ett par ministrar inom Uribeadministrationen. För det fick elva (11) generaler sparken i måndags.

Där har ni ett saldo av denna vecka som bara har kommit halvvägs. Och då finns referatet jag gjorde om Mancusos bekännelser igår, tisdag.

Idag onsdag fortsätter han och ska i dag lägga fram namnen på de personer, företag och andra inom den ekonomiska eliten som utgjorde de verkliga arbetsgivarna för de paramilitära dödsskvadronerna AUC i Colombia , 1994-2007.

Dick Emanuelsson