martes, 18 de septiembre de 2007

Omräkning av rösterna i Jamaicaval

<1320>
TEGUCIGALPA / 070912 / Den politiska högern i Jamaica Labour Party (JPL) vann parlamentsvalet i förra veckan över det socialdemokratiska People's National Party (PNP). Men skillnaden blev hårfin och det förekom oegentligheter, menar PNP-ledaren Portia Simpson Millar:

– Vi erkänner inte JPL:s påstådda valseger, underströk Simpson till pressen i en första kommentar och krävd omräkning av rösterna.

Den kvinnliga premiärministern, som utsågs till posten i mars 2006, baserar sitt uttalande på att i vissa valdistrikt är skillnaden endast några röster. Hon uppgav också att segern för tre JPL-kandidater är illegitima eftersom de uppbär både jamaikanskt som USA-medborgarskap, vilket är för bjudet enligt vallagarna. Skulle de tre mandaten gå till PNP vänder JPL:s i dag 31 mandat till förmån för PNP som för närvarande redovisar 29 mandat.

Högern gick till val på frågor som ekonomisk återhämtning, kamp mot brottsligheten och korruptionen. JPL-ledaren Bruce Holding är den nye premiärministern om hans kalkyler och krav går igenom. Han är en rik USA-vänlig företagare som valdes till parlamentet första gången 1972 och leder JPL sedan 2005.

Jamaica är medlem i det brittiska Samväldet och har drottning Elisabeth i Storbritannien som statschef. Landet 2,7 miljoner invånare utser 60 ledamöter till parlamentet. Genomsnittslönen är 3.400 dollar.

Dick Emanuelsson