viernes, 4 de enero de 2008

Harmlösa fredliga studentprotester eller en planerad konspiration för statskupp?

<3561>

Harmlösa fredliga studentprotester eller
en planerad konspiration för statskupp?

TEGUCIGALPA / Sedan i början av året har de demonstrerat mot att en markbaserad tevekanal inte fått förlängda sändningsrättigheter. Därefter har demonstrationerna handlat om ”medborgarnas otrygghet mot brottsligheten” eller brist på livsmedel. Men den senaste månaden har de venezuelanska studenternas krav varit ett; ”FRIHET OCH DEMOKRATI” och ”NEJ” till en förändring av en femtedel av den venezuelanska konstitutionen.

Det här är den venezuelanska varianten av den ”mjuka” vägen att störta en regering.

Men varför studenter och vad är deras taktik och strategi?

Den venezuelanske författaren Carlos Lanz Rodríguez gjorde för en vecka sedan en analys på temat ”Den Mjuka kuppens strategi” där han beskriver konspiratörernas strategi i fem taktiska etapper:

1. MJUKA UPP, utlösa Operation Besvikelse: Fokusera debatten på reella brister, rida på konflikter och utlösa besvikelse. Dra fram frågan om brist på livsmedel, peka på brottsligheten, kapitalflykt och manipulation av den parallella dollarn, problem inom transportsektorn eller andra bastjänster.

2. ILLEGITIMERA: Manipulera opinionen med antikommunistiska fördomar. Utlösa mediekampanjer i försvar av pressfriheten, mänskliga och allmänna rättigheter. Anklaga regeringen för totalitarism och ett likriktat tänkande.

3. HETTA UPP GATAN: Utnyttja konflikter och stimulera offentliga aktioner på gator och torg som provocerar fram beslut som radikaliserar konfrontationen.

4. KOMBINATION AV OLIKA KAMPFORMER: Föra upp kampen på ett högre kvalitativt plan och kombinera olika slags kampformer; fredliga, våldsamma eller väpnade aktioner på gator och torg med underjordiska aktioner. I denna etapp ingår att utveckla psykologisk krigföring och väpnade aktioner, skapa ett klimat där regeringen framställs handlingsförlamad.

5. DET INSTITUTIONELLA SAMMANBROTTET: Genom ovanstående aktioner ska presidenten tvingas att lämna in sin avskedsansökan. Om detta misslyckas fortsätter oppositionen att hålla tryck på gatorna och gatukampen övergår gradvis till det väpnade motståndet. I detta förbereds opinionen på en väpnad intervention från ”imperiet” (läs USA) och/eller inledningen och utvecklandet av ett inbördeskrig på lång sikt. I detta ingår samtidigt arbetet med att isolera regeringen och förstärka den ekonomiska strypgreppet.

Vilka är studenterna?

– Studenterna kommer nästan uteslutande från privata universitet som Monte Ávila, Metropolitana, Santa María och det katolska universitetet, säger till dagstidningen Ultimas Noticias Vladimir Acosta, historielärare på UCV, Venezuelas Centrala Universitet. Det är borgerskapets söner och döttrar som marscherar, tillägger han och varnar för att bakom protesterna står exakt politiska och ekonomiska samma krafter som vid statskuppen 2002.

Det var på UCV som en grupp på cirka 150 regeringstrogna studenter höll på att lynchas eller brännas inne av oppositionsstudenter i förra veckan.

– Med påkar och sten försökte de döda dem (chavisterna). Efter två timmar försökte de tutta eld på byggnaden. När de inlåsta studenterna öppnade fönsterna för att kunna andas stenades de, sa universitetslärarinnan Claudia Figueroa till radiokanalen YVKE.

Efter tre timmar anlände räddningen via anställda på universitetet och chavistiska studenter tillsammans med MC-Chavister som gick i direkt närkamp med oppositionsstudenterna. Från bägge sidor avlossades det skott och sammanlagt skottskadades fem människor denna dag men i internationella medier framställdes chavisterna, precis som vid statskuppen 2002, som ”Los Pistoleros”.

Därmed har delar av de fem punkterna uppfyllts.

Dick Emanuelsson