martes, 27 de enero de 2009

FMLN vann valet men förlorade huvudstaden

TEGUCIGALPA / 090124 / I kommunal- och parlamentsvalet den 18 januari i El Salvador, blev det revolutionära vänsterpartiet FMLN den stora segraren.

I kommunalvalet ökade partiet sin kontroll från 58 till 104 städer. I dessa lever drygt 2,8 miljoner invånare av de drygt fyra miljoner som var röstberättigade. Det högerextrema Arenapartiet kontrollerar 13 fler kommuner men med en befolkning som bara uppgår till drygt två miljoner invånare.

Även i parlamentsvalet gick FMLN fram och erövrade 1-3 nya mandat. Fortfarande, vid denna pressläggning och 75 procent av rösterna räknade, är det ovisst hur många mandat och städer FMLN har vunnit men vänsterfronten har gått starkt framåt.

I denna segerns sötma finns det dock en besk smak och det är förlusten av huvudstaden San Salvador som FMLN har kontrollerat de senaste tolv åren. Trots alla opinionsundersökningar som gav den förra borgmästaren Violeta Menjívar en seger med över tio procent, förlorade hon borgmästarplatsen till Arenas Norman Quijano. Orsakerna till förlusten analyseras nu för fullt men dålig sophämtning, bristen på trygghet som bara under årets första tre veckor har inneburit 243 mord i El Salvador, är teman som berört huvudstadsborna i större grad än i övriga städer.

En annan orsak påstås vara FMLN:s ovilja i att ingå allianser med den breda folkrörelsen i landet. I staden Izalco, en bastion där Arena brukar starta sina valkampanjer, ingick FMLN en allians med indianrörelsen som i staden har starka traditioner vilket innebar att Izalco, som har kontrollerats av högern i decennier i dag har en borgmästare från FMLN.

FMLN vinner presidentposten?

Den 15 mars går salvadoranerna till valurnorna för att rösta fram en ny president. Alla opinionsundersökningar pekar på att även den posten kommer intas av FMLN som har lanserat den folkkäre journalisten Mauricio Funes som sin kandidat. Men skeptiker varnar för att USA och Arena förbereder ett brett valfusk. USA har också via sin ambassadör i Nicaragua höjt ett varningsfinger genom att frysa och eventuellt dra tillbaka sitt bistånd om vänstern vinner presidentvalet i El Salvador. Vid kommunalvalet i Nicaragua den 9 november 2008 vann sandinisterna överlägset men resultatet föll inte USA i smaken och anklagade sandinisterna för valfusk och hotar nu att dra tillbaka 175 miljoner dollar i bistånd. Bedömare menar att detta hot i själva verket var avsett för väljarkåren i El Salvador som ska se hotet som en fingervisning vad som händer om FMLN vinner den 15 mars.

Dick Emanuelsson