jueves, 28 de mayo de 2009

Bolivia: Fyra tusen gruvarbetare på marsch


<3732 tecken>
TEGUCIGALPA / 090524 / Fyra tusen gruvarbetare från gruvcentren Potosi och Oruro anlände i måndags (24 maj) kväll till Bolivias huvudstad La Paz efter att ha marscherat 20 mil under en vecka för att försvara rätten till 8 timmars arbetsdag. Gruvarbetarna, beväpnade med dynamitstavar som de detonerade för att avisera sin ankomst, applåderades och utspisades av befolkningen i förstaden El Alto, på nära 4.000 meters höjd.

Marschen är en påtryckning för att vänsterregeringen Evo Morales ska sätta press på det schweiziska multinationella gruvbolaget Glencore och dess bolivianska filial Sinchi Wayra att respektera bolivianska arbetsmarknadslagar som stipulerar åtta timmars arbetsdag. Enligt den bolivianska nyhetsbyrån Econoticias har såväl regeringen som gruvbolaget förgäves försökt att stoppa marschen till La Paz.

Blodbadet i oktober 2003

Glencore är dessutom inblandad i vad gruvarbetarförbundet anser vara en smutsig affär med den störtade presidenten Gonzalo Sánchez de Lozada. Denne innehade gruvorna Bolívar, Poopó, Porco, Colquiri, Totoral, San Lorenzo, Colquechaquita, förädlingscentret Don Diego och den termoelektriska anläggningen Aroifilia. Dessa köptes upp av Glencore i en vad gruvfacket anser vara en olaglig och dunkel operation år 2005. Sánchez de Lozada kallade i oktober 2003 ut militären som dödade 67 och skottskadade över 400 i den blodiga massakern i El Alto. Hans tillgångar belades med kvarstad men den efterföljande Carlos Mesa-regeringen anklagas för att ha tillåtit affären mellan Glencore och Sánchez de Lozada.

– Gruvarbetarna utsätts för hot av arbetsgivarna som tvingar dem att acceptera arbetsförhållanden som bryter mot lagen, sa Guido Mitma, generalsekreterare i det bolivianska gruvarbetareförbundet, till Econoticias.

Enligt Mitma tvingas gruvarbetarna att arbeta upp till tolv timmar per dag, i annat fall anställs de inte av Glencore. Han uppger också att staten exproprierade Sánchez de Lozadas stora metallföretag utan att betala en enda peso men lät Glencore ta över zink, tenn, silver, guld och järngruvorna som ägdes av ”El Gringo”, som Sánchez de Lozada också föraktfullt kallas av bolivianerna. Denne tillbringade halva sitt liv i USA och talar spanska med en accent värdig en amerikan. Nu är han tillbaka i USA, i Miami, där Bush gav honom och ett antal av de närmaste ministrarna politisk asyl för att undgå ställas till rätta för blodbadet i oktober 2003.

Tjänade miljarder dollar

Glencore har, enligt gruvfacket, tjänat uppskattningsvis 4-8 miljarder dollar under de senaste tre åren på grund av de extremt höga mineralpriserna på världsmarknaden men har bara betalat 220 miljoner dollar i skatt till den bolivianska staten. Under det tredje kvartalet 2008 ville företaget avskeda 1277 gruvarbetare och öka arbetsdagen till tolv timmar för de resterande 3500 gruvarbetarna som också skulle få lönesänkningar på 15 procent. Men trots arbetsgivaroffensiven lyckades gruvarbetarförbundet i januari via strejker och mobilisering att bromsa offensiven från Sinchi Wayra/Glencore, bland annat genom att hota att ockupera Glencores alla gruvor. Uppgörelsen blev delvis framgångsrik för facket som lyckades stoppa avskedanden och ökning av arbetsdagen men inga löneökningar. Trots avtalet beslutade Glencores dotterföretag att öka arbetstiden till tio timmar per dag vilket föranledde gruvarbetarna att gå ut i strejk samt att marschera till La Paz för att få vänsterregeringens och folkets stöd.

– Vi marscherar för våra sociala krav som åtta timmars arbetsdag och anställningsskydd som vi har erövrat sedan länge, sa César Lugo, facklig ledare inom den privata gruvindustrin. Han uppger att gruvarbetarna kommer att stanna kvar i La Paz tills deras krav uppfyllts.

Dick Emanuelsson
---------------

<221 tecken>
FAKTA GLENCORE:

Glencore är ett schweiziskt multinationellt bolag med huvudkontor i Baar som opererar i 40 länder och som direkt och indirekt sysselsätter 50.000 anställda. I Latinamerika återfinns företaget i tolv länder.

http://www.glencore.com/pages/company_overview.htm


-------------------


FAKTA BOLIVIA

Statsskick: Republik
Yta: 1.098.581 km², mer än dubbelt så stort som Sverige, beläget i Sydamerikas centrum.

Huvudstad: La Paz och Sucre.

President: Evo Morales, aymaraindian som företräder vänsterpartiet MAS, Rörelsen mot Socialism och som i valet 2005 fick majoritet i underkammaren men blev i minoritet i senaten som kontrolleras av en allians av högerpartier.

Ny författning: I juli 2008 genomfördes en folkomröstning där folket tog ställning till förslaget till en ny författning som godkändes av en kraftig majoritet. I den nya författningen ges utökad makt till såväl provinser som de 36 olika ursprungsfolken som existerar i Bolivia men som under republikens historia har negligerats och förtryckts av centralmakten.

Naturresurser: Latinamerikas näst största gasreserver. Mineraler och olja.

Landsorganisation: COB, Confederación Obrera Boliviana.

Minimilön: 644 Bolivianos, drygt 90 dollar.

Dick Emanuelsson