martes, 5 de mayo de 2009

Ny seger för vänsterregeringen i Ecuador

<4701 tecken>
TEGUCIGALPA / 090501 / Med nästan 52 procent av rösterna omvaldes sittande presidenten Rafael Correa den 26 april. Den nya Nationalförsamlingen får en stark vänstermajoritet.

För första gången sedan 1979 avgjordes president- och parlamentsvalet i Ecuador i första valomgången. Samtidigt var det det femte valet på rad sedan 2006 som Rafael Correa segrade i ett val. Ecuador har nu en ny grundlag, parlament och president och demokratin i Ecuador har nu bade konsolideras och institutionaliseras, menar Correa.

Av de två miljoner ecuadorianer som tvingats lämna Ecuador på grund av den ekonomiska katastrof som den nyliberala modellen inneburit, röstade många i länder som Spanien och USA. Correas stöd var i denna väljargrupp ännu större; mellan 60-67 procent.

Den förre presidenten Lucio Gutiérrez, som störtades i april 2005, vann i Amazonas där han har sin bastion och fick totalt 27,9 % av rösterna. Álvaro Noboa, Ecuadors rikaste man, även kallad “Banankungen”, fick 11,52 %. Noboa ställde upp i presidentvalet i slutet av 2006 men fick storstryk av Correa som anklagades av Noboa för att ha sänts ut av Djävulen. Gutiérrez aviserade sin opposition mot Correa som han anklagar för att vara en nickedocka hos Chavez och insinuerade med att Correa hade finansierat sin valkampanj med hjälp av ”knarkpengar”.

– Låt oss få veta om han tog emot pengar från knarkhandeln eller inte.

Kraftig vänstermajoritet

– Mer än att förändra kursen så handlar det nu om att radikalt accelerera förändringarna vi redan har inlett, sa Correa i sin första kommentar av valresultatet. Han förfäktar ”Socialism i det 21:a Seklet” och anser sig nu ha en juridisk grund för att ta de nödvändiga politiska och materiella besluten som definitivt bryter med den nyliberala modellen for att skapa en socialistisk modell.

Strax efter valsegern deltog han i ett möte med ALBA:s statschefer i Caracas där beslutet togs att införa en ny valuta, Sucre, som ska underlätta handels- och de ekonomiska förbindelserna mellan de sex medlemsländerna samt Ecuador. Målet är att ersätta dollarn som handelsvaluta. För Ecuador har det en dubbel och symbolisk betydelse eftersom landet, under sin värsta nyliberala era, avskaffade sin valuta Sucre och införde dollarn som nationell valuta.

Den nya grundlagen, som antogs i en folkomröstning 2008 med över 80 procents stöd, drar in samhällssektorer som tidigare i praktiken har varit exkluderade från att delta i det politiska arbetet med att bygga det ecuadorianska samhället.

Nationalförsamlingen, som är namnet på det nya parlamentet, kommer att ha 124 ledamöter varav 61-62 kommer från Correas parti, MPAIS. Han kan dock räkna med en stark majoritet med stöd av de allierade i indianrörelsens Pachakutik, det näst största vänsterpartiet MPD med det starka kommunistpartiet (maoist) PCMLE som kärna, och ett antal mindre partier som sammanlagt representerar cirka 15 mandat.

CIA-chef kastades ut

De internationella relationerna har förstärkts och byggts ut efter att Ecuador inledde sina första steg mot att bryta med den nyliberala ekonomin och det starka beroendet till USA. Precis som i länder som Bolivia, Venezuela och Nicaragua har USA-ambassaden konspirerat mot den progressiva regeringen Correa. I februari i år kastades Marck Sullivan, 1:e sekreterare på ”Kontoret för regionala ärenden” på USA-ambassaden i Quito, ut från Ecuador av Correa. Denne anklagade Sullivan för att vara chef för CIA-enheten på ambassaden och för att ha genomfört aktioner i landet som innebar en fara för Ecuadors säkerhet. Polismajoren Manolo Silva, chef för UIES, Polisens speciella utredningsenhet, var den som avslöjade Mark Sullivan som CIA-chef efter att Sullivan hade krävt kopior av UIES:s hårddiskar, ett oförtäckt angrepp på landets säkerhet och inblandning i en stats inre angelägenheter.

Correas valseger och konsolideringen av en demokratisk vald vänsterregering är ytterligare en black om foten för den nya Obamaadministrationen. Utrikesminister Hillery Clinton vill ha bättre förhållanden till Latinamerika. Men inget i den nya administrationens politik under dess 100 första dagar tyder på att det är en grundläggande förändring på gång. Nya kritiska uttalanden i dagarna mot Venezuela, Bolivia och Nicaragua har fällts av USA-regeringen vilket snabbt har fördömts av de utpekade regeringscheferna.

Correa vill fortsätta handelsrelationerna med USA men säger att Ecuador samtidigt ”ska fortsätta fördjupa sina förbindelser utan att be om tillstånd hos någon” med Kina, Ryssland och Iran, handelspartner som är ett starkt orosmoln för USA-administrationen.

Dick Emanuelsson