martes, 23 de junio de 2009

Nigeria: Shell betalar 15,5 miljoner dollar i skadestånd

<1201 tecken>
TEGUCIGALPA / 090615 / Den multinationella oljegiganten Shell ska betala 15,5 miljoner dollar i skadestånd för brott mot mänskliga rättigheter i Nigeria, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är ett resultat av förhandlingar mellan familjerna till nio avrättade representanter för Ogonifolket i Nigerdeltat i Nigeria. Dessa protesterade mot det miljöbrott som Shell gjorde sig skyldig till och avrättades av militärdiktaturen 1995. På så sätt undviker Shell en rättegång med all negativ publicitet som denna väcker.

Enligt målsägarnas advokat Paul Hoffman kommer fem miljoner dollar att överlämnas till en fond för Ogonifolkets bästa. Resten av pengarna går till att kompensera offrens familjer och advokatkostnader.

Shells styrelseordförande Malcolm Brinded sa i måndags (8 juni) att ”anklagelserna mot företaget var falska”.

– Trots att vi var förberedda på rättsprocessen för att rena vårt namn, tror vi att det korrekta är att rikta in oss på Ogonifolkets framtid, viktigt för freden och stabiliteten i landet.

Indirekt erkänner Shell att “även om det inte tog direkt del i våldet”, erkänner det att “målsäganden och andra personer led”, som resultat av repressionen.

Dick Emanuelsson