sábado, 11 de julio de 2009

Kuba tar hem sina lärare från Honduras

Hetsen från regimen mot venezuelaner, nicaraguaner och utlänningar i allmänhet ökar

TEGUCIGALPA / 090710 / Kuba tog i fredags hem sina 143 lärare från statskuppens Honduras efter att regimens utrikesminister anklagat dem för subversiva aktiviteter.

Kuppregimens utrikesminister Enrique Ortez Colindres gick tre dagar efter stats- och militärkuppen i Honduras ut och hävdade att de cirka 150 kubanska lärarna i Honduras ägnade sig åt att indoktrinera honduranska analfabeter. De påstås också tillhöra kommandogrupper som satts in mot den nya regimen som den 28 juni störtade Manuel Zelaya från presidentposten, enligt den kupptrogna dagstidningen El Heraldo som citerar källor inom de väpnade styrkorna.

– Kubas ambassad tillbakavisar kategoriskt detta förtal vars enda målsättning tycks vara att uppmuntra fientliga och våldsamma aktioner mot de kubanska medarbetarna som solidariskt arbetar med att fullfölja ett alfabetiseringsprogram som hittills har gynnat 150.000 honduraner, skriver den kubanska ambassaden i Tegucigalpa i ett pressmeddelande.

Alfabetiserar

I Honduras har de 143 kubanska lärarna arbetat med alfabetiseringsprogrammet ”Yo si puedo”, Visst kan jag, som har haft en stor framgång över hela världen och premierats av Unesco. I grannlandet Nicaragua kommer sandinistregeringen den 19 juli utropa landet fritt från analfabetism efter två och ett halvt års intensivt utbildningsarbete.

I Honduras, som i augusti 2008 anslöt sig till ALBA, den Bolivarianska Alliansen för Vårt Amerika, inleddes alfabetiseringskampanjen i september och har hittills alfabetiserat 150.000 honduraner i ett land där analfabetismen i december 2008 uppgick till 16,1 procent men som i juni hade halverats.

Den störtade Melregeringens vice utbildningsminister, Sandra Pineda, sa i en intervju den 25 juni, tre dagar innan statskuppen, att 132 av de 298 kommunerna i Honduras hade befriats från analfabetism. Pineda trodde att landet i sin helhet skulle vara fritt från analfabetism i december 2009 eller januari 2010. Detta arbete stagnerar nu efter kubanernas utträde.

Men utrikesministern för den sittande kuppministären Enrique Ortez Colindres, valde att inte förlänga visumen för 83 lärare och passen för dessa kubaner, som offentligt anklagades för subversiv verksamhet trots att inga som helst konkreta anklagelser har formulerats mot kubanerna, skickades tillbaka till ambassaden.

Dick Emanuelsson