miércoles, 1 de julio de 2009

Vänsterledaren Cesar Ham flydde till Nicaragua och ambassadörer lämnar Honduras
<2951 tecken>
TEGUCIGALPA / 090701 / Den honduranske presidentkandidaten för vänsterpartiet Unificación Democrática (UD) framträdde på onsdagskvällen på en presskonferens [1] i Managua, Nicaragua där han förklarade att inför de hot som Cesar Ham utsatts för valde han att bege sig övre gränsen till Nicaragua.

Ham uppmanade Honduras folk att göra motstånd mot den statsterrorism som utlöst mot den politiska folkfronten som försvarar den störtade presidenten Manuel Zelaya och kräver att han återinsätts på sin post.

Många versioner om vad som hade hänt kongressledamoten och ordföranden för UD florerade från första dagen för statskuppen. Han påstods ha skjutits ihjäl när militären anlände till hans hus för att arrestera honom på morgonen den 28 juni, dagen för militärkuppen. Andra versioner, som den som Marvin Ponce, också han parlamentsledamot gav till Flamman den 28 juni var att Ham hade befunnit sig i en annan del av huset som besköts men lyckat ta sig ur den belägring som armésoldaterna hade upprättats.

Ham gav inga exakta detaljer i Managua för hur han hade lyckats ta sig ur Honduras men uppgav att han och de andra parlamentsledamöterna för UD hade klara säkerhetsplaner i händelse av att en statskupp skulle genomföras och det var de planerna som Ham tillämpade på söndagsmorgonen.

”Begravningshögtid” i kongressen

Landets kongress, som inte bara påstod att den förfogade över ett brev från den störtade Zelaya där denne ansökte till kongressen om att få tillstånd för att avgå från sin post som president för att hans mor hade avlidit, genomförde också på söndagseftermiddagen samma dag som militärkuppen, en sorgehögtid för sin ”döda kamrat” och höll en tyst minut för Cesar Ham. Men den skamfilade kongressen begravde Ham innan han andats sitt sista andetag i detta liv och president Zelaya förklarade bara några efter att han flugits till Costa Rica att hans ”avgång” var en kvalificerad lögn och att han inte ens fick tid för att byta pyjamasen mot kläder än mindre skriva korrespondens till landets kongress i ett så viktigt tema.

Cesar Hams hustru Angelica Benítez, konfronterade tillsammans med hundratals demonstranter i staden Progreso mot militär och polis som attackerade den fredliga och obeväpnade manifestationen i protest mot statskuppen i Honduras. Benítez fördes till sjukhuset där hon kvarligger efter att ha slagits ner av soldaterna.

Även journalisten Dunia Montoya som arbetar på Vida Laboral (Arbetslivet) och som huvudsakligen skriver om arbetsförhållandena på de så kallade Maquilasfabrikerna i regionen, arresterades tillsammans med en annan kamrat.

Ambassadörer lämnar Honduras

Ambassadörerna från Mexiko, Nicaragua, Guatemala, El Salvador, Panama, Costa Rica, Colombia, Ecuador, Peru, Chile, Argentina, Brasil, Dominikanska republiken, Kuba, Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Finland har lämnat Honduras och kallats hem av sina regeringar.

Dick Emanuelsson

[1] Nueva Radio Ya, http://nuevaya.com.ni/2009063052712/Noticias-de-Centroamerica/Diputado-Cesar-Ham-denuncia-ola-de-agresiones-en-Honduras.html

Bildtexter:

HONDURAS/STATSKUPP: Avsatte President Manuel Zelaya, Andrés Pavón, ordförande i Honduras CODEH, Honduras Människorättskommission och Cesar Ham, den 27 juni, i presidentpalatset bara några timmar innan stats- och militärkuppen mot president Zelaya utlöstes. Ham lyckades fly till Nicaragua där han på en presskonferens uppgav att han fortsätter kampen till den nya regimen har störtats av folket. FOTO: MIRIAN HUEZO EMANUELSSON.

HONDURAS/STATSKUPP: ”MICHELETTI–FASCIST, Det suveräna folket”, står det på Kongressens mur bakom där beslutet att tillsätta Roberto Micheletti som efter president efter att Manuel Zelaya störtades den 28 juni i en militärkupp. Undertecknat av Bloque Popular och Tendencia Revolucionaria. FOTO: MIRIAN HUEZO EMANUELSSON.