martes, 22 de septiembre de 2009

President Zelaya tillbaka i Honduras
Flammans Dick Emanuelsson med sista planet från Sverige till Honduras

TEGUCIGALPA / Honduras’ störtade president Manuel Zelaya återvände i största hemlighet i måndags till sitt hemland. Han är av regeringen ’Lula’ en ”inbjuden gäst” på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa. Kuppregimen utlyste ett 26 timmar långt utegångsförbud över hela landet som trotsades av tiotusentals honduraner som ”beskyddar” ambassaden mot militära provokationer.

Klockan slog 10.15 när Radio Globo, motståndare mot regimen, offentliggjorde att Manuel Zelaya hade återvänt till Honduras. Nyheten slog ned som en politisk bomb hos kuppmakarna med Roberto Micheletti i spetsen. Zelaya uppgav i den första intervjun att hans 15 timmars resa från en av de tre grannländerna (El Salvador, Nicaragua och Guatemala) hade varit mycket lång och komplicerad.

– Vi tvingades att genomföra byte av fordon flera gånger för att undvika de polisiära och militära vägspärrarna, uppgav Zelaya till den nicaraguanska radiostationen La Primerisima.

Zelaya gjorde redan den 5 juli ett försök att resa tillbaka, en vecka efter den militära statskuppen. Men försöket, som genomfördes med flyg från San Salvador, kunde inte landa på grund av att armén satte ut militärlastbilar på landningsbanan på flygplatsen Toncontin i Tegucigalpa. Den 24 juli försökte Zelaya ta sig över gränsstationen mellan Nicaragua och Honduras, men även då obstruerades hans återvändande.

När detta skrivs sent på måndagskvällen har regimen infört ett 26 timmar långt utegångsförbud. Detta började gälla klockan 16.00 på måndagskvällen och ska gälla till tisdag 18.00. Alla flygplatser är stängda och Flammans korrespondent i Latinamerika kom med det sista internationella flyget efter att jag genomfört en mötesturné i Sverige för att berätta om den militära statskuppen i Honduras. På vägen hem tillbaka från ambassaden i kväll, klockan 20.00, stoppades vår bil, min fotograf och fru och jag vid fyra militärspärrar och hotades att föras till polishäkte för att tillbringa utegångsförbudet där. Bara hot om att dra in Europaparlamentet samt svenska ambassaden fick de uniformerade att släppa iväg oss efter att vi hade intervjuat flera medlemmar i Motståndsfronten.

Diktatorn Micheletti förnekade till en början att Zelaya hade återvänt.

– Det är inte sant, han (Zelaya) finns i en hotellsvit i Nicaragua. De medier som påstår annat agerar medieterrorism, dundrade Micheletti. En timma senare framträdde Zelaya på ambassadens terrass inför tiotusentals diktaturmotståndare.

Landsorganisationen FUTH:s ordförande Juan Barahona sa till den latinamerikanska TV-kanalen Telesur att han beräknade att kuppregimen har 24 timmar kvar på sin tron och ansåg att bara ett blodbad av militären kan stoppa folkets fredliga aktioner. Men folket ansluter sig i massor vid denna pressläggning och kommer att övernatta runt hela den stadsdel där Lulas ambassad och Zelaya återfinns.

– Tegucigalpa är ett hav av människor och det har bekräftats att tusentals honduraner från övriga delar av landet är på väg till huvudstaden, underströk Barahona som menar att ingen kan stoppa folket och Motståndsfronten.

På måndagseftermiddagen uttalade sig både OAS och ALBA sig till stöd för att Zelaya återintager presidentposten. På tisdagen skulle OAS’ generalsekreterare Miguel Inzulza landa i Tegucigalpa men detta är nu omöjligt med tanke på att alla internationella flygplatser är stängda under utegångsförbudet, som förvandlade Honduras i måndags och tisdags till ett fängelse för 26 timmar.

Dick Emanuelsson