viernes, 23 de octubre de 2009

Honduransk fackledare avled av skottskadorna


<2143 tecken>
TEGUCIGALPA / 091018 / Efter 24 dagars kamp för sitt liv, orkade inte Jairo Sanchez’ kropp längre. Ordföranden för de honduranska yrkeslärarnas förbund SITRAINFOP avled halv 12 i lördags förmiddag, offer för den honduranska militärkuppens kulor.


Publicerad i LO-Tidningen:
http://www.lotidningen.se/?id_item=25068

Som LO-Tidningen har rapporterat i två tidigare artiklar sköts Jairo Sanchez rakt i ansiktet på cirka 30 meters håll av poliser beväpnade med FAL-gevär (belgiska automatgevär) på morgonen den 23 september. Det var samtidigt som det 38 timmar långa utegångsförbudet hävdes för att Honduras’ folk skulle kunna gå ut och handla mat.

Sanchez var en förgrundsgestalt i det jättelika bostadsområdet Quesada i huvudstaden Tegucigalpa och en av organisatörerna bakom Motståndsfrontens kamp mot den militära-civila diktaturen i Honduras.

Hyllad av tusentals

I söndags och måndags hyllades han av tusentals kamrater som defilerade förbi kistan som stod uppställd i fackets lokaler. Hans fru Seneida, tröstlös av sorgen och deras två barn, 3 och 13 år och övriga anhöriga tog emot kondoleanserna från en bedrövad men beslutsam arbetarrörelse i Honduras som inför Jairos kista svor att föra hans kamp till seger.

Förmodligen var LO-Tidningens medarbetare i Honduras bland de sista som såg Jairo vid medvetande. Det var den 25 september på eftermiddagen när han rullade in till operationssalen för den andra operationen. Hans ansiktsuttryck såg lika bestämt och orädd ut som när han nästan dagligen deltog i spetsen för sina fackföreningskamrater i motståndsfrontens demonstrationer i Tegucigalpa.

Föll i koma

Efter den andra operationen försämrades hans hälsotillstånd och han sjönk i koma. Han skulle komma at opereras tre gånger till. Men döden var oåterkallelig och förra lördagen avled ytterligare en martyr, en av ett tiotal fackliga aktiva och ledare som mördats av diktaturen i Honduras sedan statskuppen den 28 juni.

I måndags begravdes han och följdes till den sista vilan av tiotusentals honduraner som på detta sätt hyllade den man som var beredd att betala det pris som krävs för att återskapa den bräckliga demokratin i Honduras, sitt eget liv.

Dick Emanuelsson


Honduras: Fackledare sävar mellan liv och död
http://dickema24.blogspot.com/2009/10/honduras-fackledare-savar-mellan-liv.html
TEGUCIGALPA / 091014 / Till ståndet för Jairo Sanchez, yrkeslärarnas fackordförande i Honduras som LO-Tidningen rapporterade om i förra veckan, har förvärrats och han befinner sig nu i koma, berättar hans fru, Seneida Sanchez Garcia


måndag 19 oktober 2009
HONDURAS: “Hay mucha indignación y no sabemos que puede pasar en futuro”
http://dickema24.blogspot.com/2009/10/honduras-hay-mucha-indignacion-y-no.html


söndag 18 oktober 2009
Un testigo y filmación clave en la investigación contra el asesino del líder sindicalista Jairo Sánchez
http://dickema24.blogspot.com/2009/10/un-testigo-y-filmacion-clave-en-la.html

lördag 17 oktober 2009
Asesinaron a Jairo Sánchez, presidente nacional de SITRAINFOP
http://dickema24.blogspot.com/2009/10/asesinaron-jairo-sanchez-presidente.html

USA kastar masken inför Honduras’ folk
http://dickema24.blogspot.com/2009/10/usa-kastar-masken-infor-honduras-folk.html