jueves, 8 de octubre de 2009

Krypskyttar fem meter från på Brasiliens ambassad i Honduras!S.O.S…. S.O.S…. S.O.S…. S.O.S….

Diktaturen placerar ut maskerade krypskyttar med infrarött sikte fem (5) meter från andra våningen på Brasiliens ambassad i Honduras!

Av DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 091008, kl. 21,52 / Den honduranska militären har, när detta skrivs på torsdagskvällen, för några minuter sedan placerat ut en hydraulisk plattform (med registreringsnumret GS2646) framför Brasiliens ambassad i Tegucigalpa. Plattformen har hissats upp i nivå med den andra våningen där den störtade presidenten Manuel Zelaya Rosales befinner sig sedan den 21 september.

En maskerad soldat och en maskerad polis med ett AK-gevär och infrarött sikte, som de regelbundet riktar mot ambassadens rum, har installerats samtidigt som trupper rör sig nedanför på gatan.

Det är reportern Luis Galdamez, som gör president Zelaya sällskap på ambassaden sedan den 21 september, som innefrån ambassaden just nu intervjuar Rasél Tomé, advokat och ledare för den liberala basen som sedan den 28 juni deltar i den Nationella Motståndsfrontens kamp för att störta diktaturen med Roberto Micheletti och general Romeo Vazquez som förgrundsfigurer.

Radio Globo som sedan den 28 september sänder via Internet och är sammanlänkad med en rad lokala och regionala radiostationer i Honduras och som på så sätt täcker 60 procent av Honduras’ territorium, bröt sina sändningar 21.45 på torsdagskvällen (05:45 lokal tid i Sverige på fredagsmorgonen) när Luis Galdamez ringde upp Felix Molina, reporter på Radio, för att sända ut ett internationellt SOS med anledning av den farliga upptrappningen av fientligheterna som har inletts mot Brasiliens ambassad i den honduranska huvudstaden.

ROSÉ BESKRIVER JUST NU hur den maskerade krypskytten slår med metall på sitt gevär i en uppenbar akt för att skapa skräck bland det 30-tal personer, bland dem två reportrar från AP och AFP, som just nu sänder sina rapporter till hemmaredaktionerna i USA och Frankrike för att larma det internationella samfundet om dramatiken vid ambassaden.

Under torsdagen pågick stora trupprörelser bland annat med tyngre militär materiel, enligt Galdamez. Den brasilianska ambassaden är sedan den 22 september omringad av mer än en halv bataljon (600-700 enheter) från de honduranska specialstyrkorna då ambassadområdet brutalt rensades på de tiotusentals anhängare till Zelaya som hade övernattat som ett skydd för den återvändande presidenten. Wendy Elisabeth Ávila, 24, avled ett par dagar senare av sviterna av den peppargas som militär och polis använder mot människorna som deltar i Motståndsfrontens demonstrationer och protester.

SEDAN DEN 22 SEPTEMBER HÅLLER den honduranska militären ambassaden omringad och utsatt dem som finns där inne, i dag ett 30-tal personer, för ett bokstavligt kemiskt krig av ammoniak och cyanid som man pumpat in i avloppssystemet, kombinerat med elektromagnetiska ljudchocker. Situationen blev så dramatisk att FN:s Säkerhetsråd tog upp frågan, trots USA:s motstånd och där Brasilien krävde att den diplomatiska legationen skulle respekteras, vilket blev rådets beslut.

Aktionen på torsdagskvällen ses av Tomé som en litterär utmaning mot det internationella samfundet som OAS, Unasur, FN och alla andra internationella organ som av kuppregimen har krävt respekt för Wienavtalet som slår fast att diplomatiska legationer är internationellt territorium och är oantastligt för varje slags fientlig aktion.

I DAG AVSLUTADES dessutom en två dagar lång konferens med ett antal utrikesministrar från Latinamerika och Karibien som försökte förmå kuppregimen att acceptera ”San José-Pakten” som talar om en ”Samlingsregering” men där Manuel Zelaya återinsätts på sin presidentpost, ett krav som regimen Micheletti&Romeo vägrar gå med på. USA:s representant Tomas Shannon sa att hans land nästan desperat önskar se en lösning på krisen för att erkänna de planerade valen den 29 november 2009.

Men Motståndsfronten är av motsatt uppfattning och anser att den nuvarande valkampanjen, som har inletts av fyra av de sex presidentkandidaterna som har gett sitt öppna stöd till den militära statskuppen den 28 juni, bara cementerar orsakerna till den politiska konfrontationen.

– Dialogen i dag har inte gett någonting, Micheletti vägrar rubba sig en millimeter, vilket vi visste, sa Juan Barahona, till Flammans reporter i Honduras när jag samtalade med honom framför Hotell Clarión, i Tegucigalpa vid lunchtid där Motståndsfronten koncentrerades för att visa OAS’ utrikesministrar och generalsekreterare Miguel Inzulza att Honduras’ folk vägrar acceptera en förhandlingslösning som sluts ovanför det honduranska folkets intressen.

OAS OCH USA HAR SATSAT all politisk prestige och Inzulza har till och med haft privata möten på USA:s mest strategiska och viktigaste flygbas på den latinamerikanska kontinenten, flygbasen Palmerola 80 km norr om Tegucigalpa. Denna byggdes 1983 för att intensifiera USA:s lågintensiva krigföring mot den sandinistiska vänsterregeringen i Managua varifrån de kontrarevolutionära ”Contras” leddes. Sandinistgerillan störtade den 19 juli 1979 den under 50 år USA-stödda Somozadiktaturen. Men Palmerola utgjorde också spindelnätet för USA:s försök att hålla den salvadoranska militärdiktaturen under armarna inför den växande salvadoranska FMLN-gerillan.

President Manuel Zelaya greps och kidnappades halv 6 på morgonen den 28 juni av specialtrupper som förde han till flygbasen i Tegucigalpa varifrån planet han kidnappades i lyfte. Men 13 minuter landade planet just på Palmerola, samma flygbas som Zelaya hade sagt att han skulle stänga och i stället installera en internationell flygplats som skulle ersätta den livsfarliga Toncontinflygplatsen i Tegucigalpa som under den senaste tioårsperioden har registrerat 153 dödsoffer i flygolyckor.

I KVÄLL RAPPORTERAR OCKSÅ Radio Globo att FN har offentliggjort en rapport som slår fast att den honduranska kuppregimen har kontrakterat 40 colombianska paramilitärer samt 120 centralamerikanska legoknektar. Det är samma uppgifter som El Tiempo, ägd av Colombias högerextreme vicepresident Francisco Santos, offentliggjorde den 13 september i vilket det hävdas att ett 40-tal paramilitärer har hyrts in av honduraner för en ersättning på 750 dollar i månaden. Såväl Guatemala som El Salvador har tiotusentals före detta medlemmar från dödskvadroner som opererade i dessa länder så långt som fram till 1996 respektive 1992. Med dagens dramatiska ekonomiska kris i Centralamerika är det ingen som lyfter på ögonlocken över FN:s uppgifter om att legoknektar och colombianska paramilitärer hyrs in i tjänst hos den honduranska militära-civila diktaturen.

President Zelaya har sagt att han ger regimen en tidsfrist fram till den 15 oktober för att bli återinsatt på sin post, i annat fall kommer han inte att erkänna några val den 29 november som legitima och kampen mot diktaturen kommer att anta andra former än de hittillsvarande som varit helt fredliga från Motståndsfrontens sida.

Inget tyder på att regimen kommer att acceptera Zelayas krav. I stället talar allt för att regimen kommer att fortsätta att slå ned alla protester med våld, vilket har varit legio sedan dekretet om undantagstillstånd infördes den 28 september.

Händelserna utanför Brasiliens ambassad nu på torsdagskvällen bekräftar regimens svar som bara är mer repression mot Honduras’ folk.

Bildtexter:
STATSKUPP HONDURAS / På bilden syns de två maskerade polis och militär och på den andra bilden finns president Manuel Zelaya och några av det 40-tal personer som sedan den 21 september finns på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa.