viernes, 23 de octubre de 2009

Mexiko: Regeringen Calderón försatte statliga elbolaget i konkurs

<1245 tecken>

TEGUCIGALPA / 091015 / Mexikos högerregering vägrade först erkänna valet av ny förbundsstyrelse i det stridfulla elektrikerfacket i Mexiko. Därefter förklarade president Felipe Calderón det statliga elbolaget LFC i konkurs.

Nu uppsöks de anställda i sina hem av polis och armé som tvingar de anställda att arbeta över eftersom elproduktionen mer eller mindre har kollapsat.
Det uppger Mexikos Elektrikerförbund SME i ett uttalande som publiceras av nyhetsbyrån ANSA.

– Den federala regeringens skamlöshet har nått intolerabla nivåer, säger Fernando Amezcua, SME:s internationelle sekreterare i sitt uttalande.
Enligt Amezcua är regeringen desperat eftersom de ingenjörer som myndigheterna har anlitat som pålitliga “har varit totalt inkapabla att lösa den enorma kollapsen av eldistributionen” i huvudstaden, med sina 25 miljoner invånare samt delstaterna i centrala Mexiko.

Calderonregeringen förklarade via ett dekret i lördags LFC i konkurs. Beslutet mottogs av vrede över hela Mexiko, men främst inom facken som ser beslutet som ett desperat försök att med tvång privatisera vad man inte sedan 1999 har lyckats med via olika lagförslag på grund av det starka fackets motstånd. Beslutet berör 44.000 anställda.

Dick Emanuelsson