viernes, 13 de noviembre de 2009

Tre arbetare sköts ihjäl i Bangla Desh

<1069 tecken>
I ett pressmeddelande från Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS, protesterar den fackliga internationalen mot dödsskjutningarna av tre strejkande arbetare och 50 andra som skottskadades när polis öppnade eld mot dem i en fredlig protest i samhället Tongi, nära staden Dacca. Strejken utlöstes på grund av att arbetarna på konfektionsföretaget Nippon Garments hade avskedats och förvägrades sin sista månadslön.

– Det är fullständigt oacceptabelt att polis öppnar eld mot arbetare som befinner sig i strejk, uppgav Guy Ryder, generalsekretare för IFS, i et uttalande. Bangla Desh har ratificerat ILO:s 87:e och 98:e konvention angående fri organisationsrätt och rätt till kollektivtalsförhandlingar. Därför ska de anställda kunna utöva sin strejkrätt utan att vara rädd att mista livet.

Ryder och IFS kräver i ett brev till Bangla Desh' premiärminister Sheikh Hasina Wajed att denne garanterar åtgärder och genomför en oberoende undersökning över dödsskjutningarna och att terrorn som råder i landet upphör.

Dick Emanuelsson