miércoles, 10 de marzo de 2010

Sean Penn kräver fängelse för journalister som kallar Chavez diktator

<1740 tecken>
TEGUCIGALPA / 2010-03-10 / Det måste finnas några gränser för hur en journalist får uttrycka sig, sa den amerikanske skådespelaren Sean Penn i en intervju i TV-programmet Real Time som leds av Bill Maher i USA. I samma intervju deklarerade Penn sig som en försvarare av ”Socialism i det 21:a seklet”.

– Varje dag kallas denne ledare (Chavez) som är vald av folket, för diktator och vi accepterar det som inget har hänt. Och det händer i de mest framstående medierna. Det borde verkligen finnas en gräns för vad man kan säga och när den gränsen passeras så borde personen ifråga gå direkt i fängelse för sin lögn, uppgav Penn Utan att darra på rösten.

Ett dylikt uttalande i dagens antichavistiska medier i USA slår oundvikligen ned som en bomb. Men den socialistiske skådespelaren Penn laddade bara om och förklarade sig som försvarare av regeringen Chavez, Socialism i 21:a seklet och till råga på allt för bröderna Castro på Kuba. Penn konstaterade även USA-administrationernas svårigheter att begripa sig på Venezuelas och Latinamerikas historia.

– Till exempel; vem här i USA vet att han (Chavez) har genomfört 14 val av den mest hederliga karaktären i världen och har valts på demokratiska grunder?

Sean Penn har flera gånger besökt Venezuela och personligen följt Chavez under ett par av hans resor ute i landet. Och på plats i byar och städer har dokumenterat den venezuelanske statschefens popularitet bland vanliga människor.

Men det finns reaktionära högerextrema krafter som inte skyr några medel. Bland dem den mäktige pastorn Pat Robertson som i augusti 2005 uppmanade Bush att skapa en expeditionsstyrka för att lönnmörda Chavez. Robertson har även gjort sig omtalad efter att ha påstått att jordbävningen i Haiti var Guds straff.

Dick Emanuelsson