domingo, 3 de octubre de 2010

IFS fördömer statskuppsförsök i Ecuador

TEGUCIGALPA / 2010-10-01 / Internationella Fackliga Samorganisationen IFS:s kontinentala avdelning i Syd- och Nordamerika (CSA) fördömer i ett uttalande statskuppsförsöket i Ecuador förra fredagen.

Uttalandet, som gjordes bara några timmar efter att president Rafael Correa hade kidnappats efter att han försökt medla vid det ockuperade polishögkvarteret, krävde hans omedelbara frigivande och återupprättandet av hans uppgifter i spetsen för hans regering.

“Vi uppmanar det internationella samfundet och alla regeringar i Amerika att uttala sig för demokratin i Ecuador och stödja den legitima regeringen. En upprepning av statskuppen i Honduras måste förhindras”, underströk uttalandet som undertecknades av CSA:s generalsekreterare Victor Baez.

I Ecuador däremot uppmanade den IFS-anslutna landsorganisationen CEOSL sina medlemmar att stödja alla protester mot regeringen Correa. Den avvisade påståendet om att det skulle handla om ett statskuppsförsök.

Men CEOSL och andra organisationer och rörelser som stödde polisupproret lyckades inte mobilisera några skaror. Däremot gick tiotusentals ecuadorianer ut på gatorna och omringade polissjukhuset där Correa hölls fången. Vid 8-tiden på kvällen fritogs presidenten av ett specialkommando inom armén. Då hade sammanlagt åtta ecuadorianer dödats och 274 skottskadats av polisens krypskyttar under statskuppsförsöket.

Dick Emanuelsson