miércoles, 20 de agosto de 2014

“EU och USA skjuter sig självt i foten” och Latinamerika ersätter Rysslands europeiska handelspartner

Rafael Correa kommer inte begära tillstånd av USA eller EU för att exportera
blommor, fisk eller skaldjur till Ryssland. Den tiden är förbi, säger han.
TEGUCIGALPA / 2014-08-16 / USA:s sanktioner mot Ryssland med stöd från EU, Australien, Canada och Norge slår nu tillbaka mot främst USA:s allierade.
– Västs sanktioner skapar mer skada för oss än mot Ryssland. Det är vad man kallar för att skjuta sig själv i foten.
Det sa en luttrad Viktor Orban, Ungerns premiärminister. Vid sidan av EU är Ryssland Ungerns främsta handelspartner.
USA och de nämnda länderna togs med en fullständig överraskning när Moskva besvarade USA-sanktionerna med importstopp under ett år för en rad produkter inom jordbruket. I Moskva samlades ambassadörerna för Brasilien, Uruguay, Chile och Ecuador för att komma överens med Moskva om hur de kan ersätta EU-områdets jordbruks- och andra livsmedelsprodukter.
Enligt de gamla kolonialmakternas manual får man inte göra så, menade Rafael Correa, Ecuadors president när han kommenterade EU:s och USA:s irritation:

Väntar inte på tillstånd

– Vi väntar på ett officiellt klagomål och de kommer att få sitt vederbörliga svar. Men jag kan redan nu säga att vi inte behöver be någon om tillstånd för att sälja livsmedel till vänskapligt sinnade länder. Vad jag vet så är inte Latinamerika en del av EU, dräpte den ecuadorianske presidenten till med sarkasm under ett möte med journalister i Guayaquil.
USA sanktioner mot Ryssland drabbar militärindustri, energi och finanser. Men det verkar inte oroa Putin-administrationen ett dugg.
Latinamerikas snabba reaktion och tillmötesgående för Rysslands behov att ersätta marknader  irriterade både EU som USA, samtidigt som de skrämmer de kommersiella intressena i dessa länder. De ser en gigantisk marknad på 140 miljoner människor försvinna.
Ryssland å sin sida, medveten om att landet kan utsättas för sanktioner av WTO (Världshandelsorganisationen) använde sanitetsargument som förevändning för att införa ettårsembargot mot import av de tidigare affärspartnernas produkter från USA och EU. I USA-kycklingar har ryska hälsovårdsmyndigheter påträffat penicillin och med liknande argument har polska, moldaviska eller andra EU-länder drabbats av Moskvas bannbulla. Allt medan latinamerikanska boskapsägare och exportörer inom agrarindustrin gnuggar händerna inför framtiden.

Darrig europeisk banksektor

Tyskland sålde varor till Ryssland för 36 miljarder euros 2013. Det utgör nära en tredjedel av EU:s handel med Ryssland. Men under de fyra första månaderna 2014 sjönk exporten med 14 procent. Och med Moskvas sanktioner kommer den tendensen inte att förbättras, snarare tvärtom.
Tyska företagskretsar talar om att 25.000 arbetstillfällen är direkt i fara. Men vad som får dem att darra inför framtiden är den kommande vintern och ett stopp för den ryska gasen till Europa.
Den europeiska banksektorn räds och märker också effekterna av de nu påtvingade sanktionerna från USA&EU. Royal Bank of Scotland, BP som har 20 procent av aktierna i det ryska oljebolaget Rosneff, sanktionerat av USA och partnerna Societé General och Deutsche Bank, har noterat en minskning av handeln med 19,5 % respektive 22,4 % för sina investeringar i Ryssland.
Varken USA eller EU kan längre hota eller skrämma Latinamerika som i ”gamla tider”.

BRICS´ möte

Carlos Rang är universitetsdocent vid det Nationella Universitetet i Rio Cuarto, i Argentina. Han är inte nådig i sin sammanfattning av vad som återstår av USA:s och EU:s maktpolitik i världen:
– Det senaste strategiska samarbetsavtalet mellan Ryssland och Kina möjliggör för Kina att expandera västerut. Lägger vi till detta till avtalen som undertecknades i Brasilien på de senaste Bricsmötet (i juli), som till exempel Dispositionsfonden, bildandet av den Nya Utvecklingsbanken (som väntas ersätta IMF och Världsbanken) och på det lägger deltagandet av medlemsstaterna i UNASUR och ledningen för Celac, de bilaterala avtalen mellan  Ryssland, Kina, Venezuela, Kuba, Argentina och Brasilien, samt deklarationerna från toppmötet från G77-mötet i Bolivia nyligen, kan vi anta att väst och dess unipolära strategi inte kan hävda sina ekonomiska sanktioner mot någon.
Ett slakteri i Paraguay

Latinamerika ersätter

Brasilien,  Uruguay och Argentina kommer att leverera kött för att ersätta tyskt, franskt, kanadensiskt och danskt kött. Mexiko, Chile och Ecuador ersätter USA:s citrusfrukter. Argentina och Chile ersätter australienskt vin.
Brasilien
Ryssland kommer att ersätta USA-vete och kött med brasilianskt. Rio de Janeiro fyller i sin tur samma fartyg med rysk i stället för portugisisk torsk och andra ryska varor. De ryska sanitära myndigheterna godkände i mitten av augusti 87 nya slakterier och två mejerier som kan exportera kött och mjölkprodukter till Ryssland.
Chile
Kan kraftigt öka sin export av grönsaker, frukt, fisk och havsprodukter av alla slag. Chile ersätter Norge och Polen. De bägge länderna kalkylerar med att öka handeln 5-7 gånger, en jätteökning.
– Ryssarna har bett oss att hjälpa dem med att skaffa fram leverantörer, sa i en kommentar Diego Vicente, chef för Business Development Platform (BDP), till nyhetsbyrån AFP.
Ecuador
Från Ecuador kommer det att exporteras skaldjur, frukt, grönsaker och snittblommor. Ecuador föreslår en utökning med mjölk och ostprodukter som skulle gå direkt till Moskva utan att passera mellanhänderna i EU-området.
Uruguay
Ryssland har gjort förfrågningar om att bredda leveranser av kalvkött, svin och lamm. Men även fisk, skaldjur, smör, ost, äpplen, päron, citrusfrukter och grönsaker. Uruguay har lagt till extra fint nötkött som ersätter detta från USA och Australien.
Argentina
Från megaköttens Argentina är det samma visa, eller beställningar. Matías García, som är koordinatör för den Argentinsk-Ryska Handelskammaren sa till AFP:
– Den ryske distributören måste ersätta produkterna som innan sanktionerna importerades från Tyskland, Italien och Holland. Det finns en potential som saknar motstycke. Denna situation ger oss ett stort lyft, underströk en euforisk Garcia.
Mexiko
Mellan Mexiko och Ryssland kan situationen bara bli bättre. Bara en (1%) procent av den mexikanska exporten går på Ryssland och det handlar främst om Tequila, kött och öl, säger Gazol Sanchez, professor på den ekonomiska fakulteten på Mexikos största universitet, UNAM.
– Nu öppnas en möjlighet till att balansera handeln med Ryssland om vi tar tillfället i akt och fyller hålet efter EU.
Paraguay
För Paraguay är Ryssland sedan flera år en nyckelmarknad, framför allt i exporten av nötkött. År 2013 exporterade Paraguay 100.000 ton nötkött.
– Jag är säker på att denna siffra kan öka väsentligt, sa ordföranden Paraguays sanitära myndighet, (SENACSA), Hugo Idoyaga, till den ryska nyhetsbyrån, RIA Novosti.
Dick Emanuelsson