martes, 11 de noviembre de 2014

Barcelonas Film- och Människorättsfestival gav årets Journalistpris till svenske latinamerikareportern Dick Emanuelsson

Den svenske reportern Dick Emanuelsson på ett av sina hundratals reportage i den colombianska djungeln.
Barcelonas Film- och Människorättsfestival gav årets Journalistpris till svenske latinamerikareportern Dick Emanuelsson

 

Av Sally Morales 

BARCELONA / 2014-11-11 / Den 11:e Filmfestivalen om Mänskliga Rättigheter som ägde rum i Barcelona den 23 oktober-7 november, utdelade i fredags årets journalistpris till den svenske journalisten Dick Emanuelsson.

Arrangörerna motiverade beslutet med att “Festivalen hedrar journalisters arbete i konfliktområden där mänskliga rättigheter är i fara. I år tillfaller det den svenske reportern Dick Emanuelsson, tidigare baserad i Colombia, nu i Honduras”.

Festivalen inleddes med en videokonferens med deltagande av Wikileaks Julian Assange. Över 120 nya filmer på temat mänskliga rättigheter visades under de två veckorna festivalen pågick.

Trettio år som reporter

Emanuelsson sa när priset tillkännagavs:

– För mig är priset en stor ära och ett erkännande av mitt arbete som reporter under drygt trettio år.

Emanuelsson har tillbringat de senaste 15 åren som reporter i Latinamerika. Han var stationerad under nära sex år i Colombia. Men efter ett år av ständiga mordhot från den hemliga politiska polisen, lämnade han Colombia och bosatte sig i Honduras 2006. Efter militärkuppen 2009 drabbades han av samma hot som i Colombia. I Honduras har ett 30-tal journalister mördats sedan statskuppen den 29 juni 2009.Gratulationer från hela Latinamerika

Sedan beslutet från Barcelonafestivalen blev offentligt har hundratals kollegor, medier och vänner till Emanuelsson gratulerat den svenske reportern, framför allt i Latinamerika och särskilt från Colombia.

– Dick har genomlevt imponerande och riskfyllda ögonblick för att hans läsare ska kunna tolka rösterna som man har försökt att tysta. Vi har sett honom på en mulåsna eller till fots med sin journalistryggsäck, genomkorsande Colombias geografi i ogästvänlig djungel med målet att intervjua gerillakommendanter hos FARC eller ELN. Vi har sett honom på de mest otänkbara platser men alltid tillsammans med de enkla människorna och folkliga kämpar, skrev den colombianske reportern Allende La Paz i en hyllningskrönika.

Hans landsman Alberto Acevedo, före detta chefredaktör för den colombianska veckotidningen Voz, är lika glad över Emanuelssons pris:

– Käre Dick, i morse fick jag beskedet att du hade fått Barcelonafestivalens journalistpris om mänskliga rättigheter. Det är ett rättvist och förtjänstfullt erkännande av ditt journalistiska arbete. Ditt eget liv är en som en film av känslor, fyllt av risker, äventyr, tillfredsställelse, vardagliga möten med människors kamp och strid från varje land i Latinamerika. Jag skickar en stor kram med gratulationer för detta erkännande.


Symbolisk ”skyddsväst”


Emanuelsson är mycket glad över priset som han av ekonomiska skäl inte personligen kunde ta emot i Barcelona i fredags. Men han säger att priset är en slags symbolisk ”skyddsväst” för att kunna fortsätta att i reportage skildra de latinamerikanska folkens kamp för en bättre framtid.