lunes, 29 de agosto de 2016

”Simon Wiesenthal-Centret utgör en del av den israeliska underrättelseapparaten”, säger argentinsk jude som svar på Centrets kritik av Iransk Latinamerikaturné

Såväl sionistiska som sektorer i USA har kritiserat och försökt stoppa den iranske utrikesministerns besök i Chile genom att bespotta Venezuela och ALBA, Bolivarianska Alliansen för Vårt Amerika, menar den argentinske judiske universitetsläraren Jorge Beinstein. Pentagon är oroad över att deras "Bakgård" inte längre går lydigt i deras ledband. Därför stimulerar och konspirerar USA med reaktionära sektroer i Latinamerika för att framkalla "juridiska statskupper", likt den i Brasilien mot Dilma Rousseff.

”Simon Wiesenthal-Centret utgör en del av den israeliska underrättelseapparaten”, säger argentinsk jude som svar på Centrets kritik av Iransk Latinamerikaturné

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-BUENOS AIRES / Irans utrikesminister Mohamad Yavad Zarif besökte förra veckan sex latinamerikanska länder. Resan bekräftar att Irans internationella isolering är på väg att brytas, trots USA:s och Israels motstånd.

Kuba, Nicaragua, Ecuador, Chile, Bolivia och Venezuela tog förra veckan emot en iransk delegation bestående av ett 90-tal företagsledare, 60 från den privata sektorn och 30 från den offentliga.

Delegationens mål är att utveckla handelsrelationerna med Latinamerika efter att kärnenergiavtalet JCPOA mellan Iran och 5+1-Gruppen (USA, Storbritannien, Ryssland, Kina och Tyskland), som undertecknades förra året, hävde de västerländska sanktionerna mot Iran. Men Iran har sedan flera år bra förbindelser med den latino-karibiska ALBA-gruppens (Bolivarianska Alliansen för Vårt Amerika) medlemmar och bland dem främst Venezuela.

Vetenskapsteknologi, gruvindustri och mejerianläggningar

Kuba var den första anhalten för utrikesministern där han sammanstrålade med president Raul Castro och ekonomiministern Ricardo Cabrisas. Därefter flög Yavad till Managua, Nicaragua där president Daniel Ortega och utrikesminister Samuel Santos stod som värdar. Byggandet av världens största kanal i Nicaragua och Irans intressen av att exportera vetenskapsteknologi, dela med sig av sina erfarenheter inom livsmedel samt gruv- och fordonsproduktion diskuterades där på högsta nivå.

I Ecuador hölls ett ekonomiskt symposium med över hundra företagsledare och ekonomer på plats. De båda länderna är oljeproducerande och oljepriset var ett centralt tema.


Irans utrikesminister Mohamad Yavad Zarif lyssnar med nöje på Ecuadors president Rafael Correa under sitt besök i den ecuadorianska huvudstaden Quito. Där genomfördes också ett ekonomiskt symposium med ett 100-tal iranska och ecuadorianska företagsledare.I Santa Cruz, Bolivia höll president Evo Morales ett möte med utrikesministern bakom stängda dörrar under en timme. Därefter deltog den iranska delegationen i en ekonomisk konferens med bolivianska företagare.

Länderna har sedan flera år ett väl utvecklat samarbete. Iran finansierade 2010 en mejerianläggning som Tyler Bridgett på amerikanska The Miami Herald skrev var ”en fabrik för framställning av massförstörelsevapen”, vilket ska ses som en del av den ”svarta propagandan”.

Irans förre regeringschef Mahmud Ahmadinejad och Hugo Chavez i november 2012, undertecknar ett av många handelsavtal mellan de bägge länderna till förtret för USA som under hela sin existens har sett Latinamerika som sin egen privata marknad. Bildandet av ALBA var en direkt utmaning mot den politiken.


Venezuela och Iran har under de senaste åren undertecknat ett stort antal handels- och andra avtal om samarbete och den iranske utrikesministern avslutade sin turné i Latinamerika i Caracas förra lördagen.

Mellan den bortgångne president Hugo Chavez och Irans förre regeringschef Mahmud Ahmadinejad inleddes intensiva relationer, även på det personliga planet. Ahmadinejad var starkt berörd när han fick beskedet om Chavez död och deltog i begravningen av den venezuelanske statschefen i mars 2013.

Shimon Samuels, Directör för Simon Wiesenthal-Centret


Brev till president Bachelet

Besöket i Latinamerika väckte kritik bland israeliska grupper. De insåg att mot de åtta ALBA-länderna, med Venezuela i spetsen, var det ingen idé att kräva ett stopp för besöket. I stället blev det besöket i Chile som Simon Wiesenthal-Centret, via Shimon Samuels, internationellt ansvarig för centret, uppmärksammade. Samuels varnade i ett uttalande president Michel Bachelet att antisemitismen kan förvandla Chile till ett ”Nytt Venezuela”:

– Under president Hugo Chavez förvandlades Venezuela till den störste anstiftaren av antijudiskt hat på den amerikanska kontinenten och spred sitt gift via sina allierade i ALBA-blocket. Vi oroas över faktumet att normaliserade förbindelser med det landet (Iran) kan bli en trampolin som öppnar för terroristaktioner i vårt land. Det är detta vi vill varna presidenten för, sa Samuels som citerades i flera chilenska och latinamerikanska medier.


En delegation av judiska antisionistiska rabbiner på officiellt besök hos Irans utrikesminister Mohammad Yavad Zarif i Teheran den 16 maj 2016.
FOTO: AhlulBait News Agency


Centret en israelisk underrättelse- och propagandaapparat”

Jorge Beinstein.
Foto:
Miriam Emanuelsson
Men uttalandet från Simon Wiesenthal-Centret möttes av kritik från breda grupper i Latinamerika, även judiska personligheter som till exempel Jorge Beinstein, universitetslärare i Argentina med lärarstolar i Frankrike och Latinamerika. Han avfärdar kritiken när jag ringer upp honom på den argentinska Pampas-slätten, 60 kilometer utanför Buenos Aires:

– Simon Wiesenthal-Centret utgör en del av den israeliska underrättelse- och propagandaapparaten. I det förflutna, då Centret jagade nazistiska krigsförbrytare fyllde det en roll som gav det prestige. Men nu är Centret ett av många instrument för den israeliska och amerikanska högern. Att påstå att antisemitismen härskar i Venezuela är en fullkomlig dumhet. Det skulle däremot vara på sin plats att fråga vad Simon Wiesenthal-Centret anser om den nazistiska regimen i Ukraina eller det sionistiska folkmordet på det palestinska folket.

min fråga om Centrets kritik, som framförs i uttalandet, stöds av de olika judiska grupperna, svarar Beinstein kategoriskt:

– Inte på något sätt. Centrets uttalande uttrycker bara de sionistiska gruppernas ståndpunkt. Det är samma grupper som var medbrottslingar till de fascistiska diktaturerna i Chile och Argentina som företräddes av generalerna Augusto Pinochet respektive Jorge Videla.


"Judendom Ja, Sionism Nej", säger denna grupp av judar, som, i likhet med de Alliansfria Staternas Konferens 1976 anser att sionism är likvärdigt med rasism och apartheid, så som den tillämpades i Sydafrika under rasistregimen. FOTO: AhlulBait News Agency