lunes, 9 de marzo de 2009

Sydafrikanska Transportarbetarförbundet vägrade lossa israeliskt fartyg

<1984 tecken>
TEGUCIGALPA / Det Sydafrikanska Transportarbetarförbundet SATAWU genomförde den 8 februari en blockad mot lossningen av ett israeliskt fartyg som planerades angöra hamnstaden Durban.

Beslutet togs enligt den kampanj och riktlinjer som den IFS-anslutna landsorganisationen CSS genomför som ett svar på det israeliska folkmordskriget mot Gaza och palestinierna.

Förra året vägrade hamnarbetarna att lossa ett fartyg med vapen från Kina med Zimbabwe som destination. Målet för arbetarnas aktion var att undvika att inbördeskrig skulle bryta ut i grannlandet.

Enligt en kommuniké från SATAWU, "utgör aktionen (mot det israeliska fartyget) en del av den stolta historien av arbetarmotstånd mot apartheidsystemet".

1963 vägrade danska hamnarbetare att lossa en sydafrikansk båt. Kaptenens försök att få båten lossad i Sverige misslyckades också på grund av de svenska hamnarbetarnas solidaritet med kampen mot apartheidsystemet i Sydafrika. De kommande åren följdes denna kampanj av arbetarna i Liverpool och San Francisco.

"I dag vill den sydafrikanska arbetarklassen visa sin tacksamhet mot dessa arbetare för att de beslutsamt motsatte sig apartheidsystemet genom att motsätta vad den anser vara den israeliska apartheiden", fortsätter kommunikén.

"Detta är testamentet och traditionen som de sydafrikanska hamnarbetarna har ärvt och vi är beredda att ära dessa (internationella fackliga solidariteten med Sydafrikas arbetare) genom att försäkra omvärlden att de sydafrikanska hamnarna inte kommer att användas som transit för varor från diktatoriska och förtryckarregimer som Zimbabwe, Swaziland eller Israel", avslutas kommunikén från SATAWU.

I början av februari anslöt sig hamnarbetarna på den australienska västkusten till den internationella bojkott- och sanktionskampanjen mot Israel och meddelade sitt beslut att vägra lossa israeliska produkter.

Dick Emanuelsson
Not: SATAWU: The South African Transport and Allied Workers Union