miércoles, 10 de marzo de 2010

Jordbävningen i Chile en mänsklig och social katastrof


<4375 tecken>

TEGUCIGALPA / 2010-03-01 / Jordbävningen i Haiti var 35 gånger starkare än atombomben som USA fällde över Hiroshima. Jordbävningen i Chile i lördags var 50 gånger starkare än den i Haiti.

Krafterna som Pachamama, Moder Jord, utlöser över planeten är enorma. Och som vid alla naturkatastrofer är det de fattiga och de som inte har råd att bygga sina hus så att de kan stå emot jordbävningen som utsätts värst. Trots det var Chile bättre förberett än Haiti. Efter jordbävningen 1960 fastställdes regler för att bygga husen så att de kunde stå emot de gigantiska krafter som utlöses vid en jordbävning.

Men förstörelsen är enorm och när hjälp i form av vatten, förnödenheter, tält och kläder inte kommer finns det bara gevärskulor som kan stoppa den hungrande massan från att inta Wal-Mart och andra storköpskedjor som omedelbart skriker på militär och polis för att aktiekurser och vinster inte ska sjunka alltför dramatiskt.

Så ser bilden ut i Chile och i Haiti. President Michel Bachelet har för första gången sedan 1985 utfärdat ett dekret om katastroftillstånd. För situationen är mycket värre än den har återspeglats i massmedia.

Livsverk i spillror

Mario och Regina Toro är politiska flyktingar som kom till Sverige i slutet av 1970-talet från Chile, närmare bestämt kuststaden Constitución, en pärla vid Stilla havet, nästan i själva epicentret för jordbävningen. De besökte Reginas bror, Nacho Chamorro i februari månad och de återvände bara för några dagar sedan. Nu är de som alla chilenska anhöriga i Sverige och i världen chockade och starkt oroade över vad som har hänt.

– Hälften är raserat i Constitución. Det som inte raserades av jordbävningen raserades av Tsunamin som kom efteråt. Min bror har en enorm vilja att fortsätta, trots det som har hänt, men det är tungt att börja om efter att ett helt livsverk har raserats under några minuter, säger Regina till Flamman.

Nacho Chamorro tillhörde innan militärkuppen det chilenska kommunistpartiet och fortsatte den politiska kampen i exil med sitt parti. I Sverige uppträdde han som trubadur på ett oräkneligt antal solidaritetsmöten men när juntan drog sig tillbaka 1990 var Nacho bland de första som återvände för att fortsätta kampen i Chile. Men nu är det naturens krafter som skapat tragedier hos de mest fattiga i Chile.

– Sjukhuset i Constitución har kollapsat som på många andra platser och mobila sjukhus är på väg. Men det finns varken vatten eller el.

Svensk bland offren

I måndags förekom pressuppgifter i lokal radio om att en svensk man, sägs ha omkommit under jordbävningen. Han arbetade många år på massafabriken i Constitución, berättar Regina. Nacho stötte på honom en dag i staden och frågade på sin chilensk-svenska ”hej, hur mår du”, och så inleddes en lång vänskap mellan de två.

– För några månader ringde han, som jag tror är från Göteborg, och frågade mig om jag hade telefonnumret till min bror. Han berättade att han skulle resa till Chile för att träffa Nacho som han betraktade som den stora vänskapen. Och på den vägen var det, Mats reste till Chile och träffade Nacho och nu fick vi veta att han omkommit under jordbävningen.

Badorten försvann i Tsunamin

Juana Gonzalez kom till Sverige 1977 som politisk flykting undan militärdiktaturen Pinochet som grep hennes två syskon som ”försvann”. Hon är från staden Chillán i centrala-södra Chile och som på mapuchespråket betyder ”Solstolen”. Den 24 januari 1939 drabbades staden av en förödande jordbävning med 28.000 offer som saldo. Jordbävningen i lördags mätte 8.8 på Richterskalan vilket gör den till den sjätte värsta jordbävningen i världen sedan dessa började registreras.

– Jag kom tillbaka från Chile för två veckor sedan och tillbringade bland annat en dag i bad- och fiskeorten Dichato. I dag återstår det ingenting av byn, säger hon till Flamman med oro i rösten. Hennes mor, dotter och två barnbarn finns i staden Chillán och det enda besked hon har fått är av en moster i huvudstaden Santiago som uppgav att Juanas familj i Chillán mår bra. Men inget mer.

– Det är fruktansvärt det som har hänt! Broar och huvudvägar är till stora delar förstörda vilket försvårar hjälpen. Min dotters familj bor i ett relativt bra hus men min mor bor i ett äldre flerfamiljshus på tredje våningen.

Dick Emanuelsson