viernes, 31 de diciembre de 2010

VIDEO / HONDURAS: Tio procent av alla mördade journalister i världen 2010 var honduraner

2010 avslutas med det tionde mordet på en journalist i Honduras

Henry Suazo begravs den 29 december 2010, offer för statskuppens män.


TEGUCIGALPA / 2010-12-31 / Henry Suazo blev det tionde offret som Honduras´ journalistkår har tvingats begrava enbart i år. Därmed blev Honduras´ det farligaste landet i världen att utöva journalistik i. Tio av 106 mördade journalister i världen var honduraner.

När Suazo var på väg till redaktionen på morgonen den 28 december stod två ´pistoleros´ och väntade på honom. De avlossade var sitt skott i huvudet på journalisten som var död när kroppen anlände till sjukhuset.

Journalisten som levde och arbetade i den karibiska staden San Juan Pueblo bevakade kontroversiella miljöfrågor. Och det var just i denna lilla stad som befolkningen har gått ut i en kamp på liv och död mot ett kraftverksprojekt som den honduranske oligarken Fredy Nassar vill genomföra i regionen.

En örfil mot mänskliga rättigheter

– Morden på journalister i Honduras är den honduranska regimens utmaning mot det internationella systemet för mänskliga rättigheter, sa Bertha Oliva, språkrör för den kanske viktigaste och mest konsekventa människorättsorganisationen i Honduras, COFADEH, Kommittén för de Anhöriga till de Försvunna i Honduras.

Oliva kritiserar det internationella samfundet för att totalt ha glömt bort aktioner och uttalanden mot den regim som installerades av kuppregimen förra året. Denna hävdar att morden på journalisterna inte har en politisk karaktär men som trots detta uttalande inte har lyckats lösa ett enda fall.

Och det är ett faktum att det är under den ”valda” regimen Porfirio Lobo som de tio journalisterna har mördats. Men Lobo, som betyder varg, valdes till president av en minoritet mitt under ett militärt undantagstillstånd den 29 november 2009, ett val som den civila-militära diktaturen hade gett armén i uppdrag att arrangera och som inte erkändes av en enda regim i världen.

BakhållLuis Galdámez är oberoende journalist och köper plats i TV- och radiokanalen Globo i Honduras. Han leder programmet ”Tras la Verdad”, bakom sanningen, som är skoningslös mot dem som ledde och leder den militära statskuppen den 28 juni 2009 och alla de korrumperade krafter som sitter vid makten i Honduras. Han fick redan de första dagarna efter militärkuppen beskydd av OAS´ Interamerikanska Människorättkommission.

Vid 23-tiden den 14 september 2010 anlände Galdámez till sitt hem men hade bara några minuter tidigare fått ett telefonsamtal från sin fru som sa att det stod en parkerad bil framför huset. Galdámez osäkrade sin revolver och när han anlände möttes han av kulor som han besvarade. De utskickade mördarna överraskades och flydde från platsen.

Domstolsbeslut

Den 23 december beordrade OAS´ Interamerikanska Domstol de honduranska myndigheterna att beskydda Galdámez, ett domslut som skakade regimen. Orsaken är att Galdámez hade vänt sig direkt till domstolen med säte i Costa Ricas huvudstad San José och inte gick till någon av de rättsinstanser som domstolen kräver men som regimen kontrollerar.

Enligt domstolens principer ska alla nationella rättsinstanser ha uttömts innan domstolen tar upp ett fall, ungefär samma arbetsprinciper som Europadomstolen. Detta kan ibland leda till att en rättsprocess kan pågå i flera år eftersom Staten vill dra ut på processen för att trötta ut eller ingå en förlikning. Men det är uppenbart att den Interamerikanska domstolen inte erkänner, i likhet med OAS, FN och UNASUR, den honduranska regeringen och den otroligt korrumperade rättsapparat den representerar.

– Jag har lärt mig att leva med döden och lagt mitt liv i Guds händer och därför jag räds inga mördare eller ”Golpistas”, kuppmakare, säger han när Flamman träffar honom några dagar innan nyår. Han är glad för den solidaritet som han har fått från alla journalister i världen och det stöd som domslutet utgör för honom och hans familj.

Nu kommer FBI (Sic!)

Efter militärkuppen har USA:s Södra Militärkommando inte bara förstärkt Centralamerikas största flygbas i Soto Cano, eller Palmerola i Honduras, utan även finansierat bygget av en ny i gränstrakterna mot Nicaragua, som leds av den sandinistiska vänsterregeringen FSLN. Regimen Lobo är helt i händerna på USA som till skillnad mot ALBA, som donerade hundra traktorer och inledde en import av honduranska jordbruksprodukter i utbyte mot venezuelansk olja, har donerat militära fordon och vapen till ett pris av 63 miljoner dollar samtidigt som det inte finns medicin på de allmänna sjukhusen.

Morden på de honduranska journalisterna och den totala straffriheten har lett till att FBI, inte regimen, nu meddelar att den ska ta över utredningarna av morden på journalisterna.

– Vi har skickat en FBI-officer som är expert på dylika brottsfall. Han är redan på plats i landet och har inlett samtal med åklagarna samt Säkerhetsministeriet, sa USA-ambassadören i Tegucigalpa, Hugo Llorens, till en lokal TV-kanal.

Farligaste landet i världen

Som reporter i Honduras är man ständigt bevakad av regimens agenter och till skillnad mot Colombia är de oerhört dåliga på att göra sig ”osynliga”.

Enligt den schweiziska journalistorganisationen Press Emblem Campaign mördades 106 journalister i världen under 2010. Tio av dessa i Honduras, 14 i Mexiko och Pakistan, som har 105 respektive 174 miljoner invånare jämfört med Honduras´ åtta. Åtta journalister mördades i Irak, sex i Filippinerna, fem i Ryssland och fyra i Colombia, Brasilien och Nigeria.

Enligt Press Emblem Campaign betraktas Latinamerika som den farligaste platsen i världen att utöva journalistyrket på grund av de höga mordtalen.

Dick Emanuelsson

Mord i ”Dödens Triangel” 2010

Honduras uppvisar det högsta mordtalet på den amerikanska kontinenten med 72,8 mord på 100.000 invånare. För El Salvador, minskades siffran med 8 procent och har i dag 66 mord på 100.000 invånare medan Guatemala ligger på 45 mord per 100.000 invånare.


SE VIDEO (spanska):
Honduras: Contra la muerte y explotación del periodista
http://vimeo.com/11484476

Ytterligare videos från Honduras:
http://vimeo.com/album/220363

Honduras: Contra la muerte y explotación del periodista from Dick & Mirian Emanuelsson on Vimeo.