martes, 22 de septiembre de 2009

Presidente Manuel Zelaya regresó a Honduras

Por Dick Emanuelsson

Entrevistas (50 min) en AUDIO/mp3, 5,7 mb):
http://www.box.net/shared/yze4gvpc00


TEGUCIGALPA / 090921 / El pueblo de Honduras recibió al presidente constitucional, Manuel Zelaya Rosales, que regresó el lunes 21 de septiembre después casi tres meses en exilio. El presidente Zelaya pasó la frontera de uno de los tres países vecinos y duró 15 horas y varios cambios de carros para evadir los retenes militares y policiales en el territorio hondureño.

En las afueras de la embajada de Brasil, donde Zelaya fue invitado como “un huésped” por el presidente ‘Lula’, se concentraron durante todo el día del lunes y en la noche de lunes-martes decenas de miles de hondureños dispuesto de defender y vigilar la embajada por cualquier ataque oficial o paramilitar.

Acaba de regresar desde Suecia en donde fui invitado para dar conferencias durante diez días justo bajo el tema “El Golpe de Estado en Honduras y la resistencia contra el régimen de facto” bajo el mando de Roberto Micheletti y el general Romeo Vasquez. Aterricé a las 11.00 horas de la mañana y a las 16.00 horas de la tarde Micheletti, en una cadena nacional a las 15.40 horas, oficializó el toque de queda hasta a las 7 de la mañana martes, un toque de queda que fue extendido hasta a las 18.00 horas de la tarde el día martes.

Todos los aeropuertos están cerrados en este momento para evitar la llegada de Miguel Insulza, secretario general de la OEA que en una extraordinaria reunión el lunes 21 de septiembre condenó el régimen de facto y exhortó a una solución pacifica en el sentido de que el régimen golpista se retira del poder a favor al presidente constitucional.

En continuación, entrevistas con varios de los manifestantes que antes a las 5 de la mañana este martes fueron brutalmente agredidos por 3.000 efectivos del ejército y de los comandos Cobra y desalojados desde las afueras de la embajada de Brasil en Tegucigalpa.

Al mismo tiempo fue tomada y ocupada la casa vecina de la embajada brasileña por un comando de fuerzas especiales que se sospecha esta preparando un asalto a la embajada para secuestrar al presidente Zelaya.

Koncentrationsläger upprättas i Honduras


Brutala militära attacker mot tiotusentals honduraner
Koncentrationsläger upprättas i Honduras, rapporterar Flammans reporter på plats.

TEGUCIGALPA / 090922 / Tre tusen armésoldater och Cobraskommandon från polisen attackerade strax innan klockan 05.00 tisdags morse de tiotusentals honduraner som hade omringat hela det kvarter där den brasilianska ambassaden är beläget och dit den lagligt valde president Manuel Zelaya hade anlänt i måndags.

En 8-årig pojke avled av andningsbesvär av tårgasen (förbjuden peppargas) och vid denna pressläggning uppges ytterligare två personer ha mördats av regimen. Hundratals personer har hittills uppgetts vara skottskadade eller skadade av repressionen, till och med barn har torterats och en liten grabb vittnade i radiostationen Radio Globo om hur de uniformerade använder plankor med spikar som de ”river ryggarna” på civila.

Maskerade specialkommandon från militären ockuperade på tisdagsförmiddagen grannhuset till Brasiliens ambassad. Just nu pågår diskussioner mellan kuppregimen och deras advokater om ”legala” möjligheter att kringgå Wienavtalet som stipulerar om skydd av diplomatiska legationer för att attackera ambassaden och kidnappa Zelaya. Kuppregimen har uppmanat Lula att ”överlämna Zelaya” till diktaturen.

Från övriga delar av landet rapporteras om konfrontationer mellan militär och civilbefolkning på ett stort antal platser. Allt fler uppmanar till total generalstrejk och en uppmaning om att ta kontrollen över byar och städer för att avlasta det repressiva trycket på Motståndsfronten i Tegucigalpa där stora polis- och truppkoncentrationer har ägt samlats. Tusentals fordon från hela landet var igår måndag på väg mot huvudstaden för att förstärka Motståndsfronten och trappa upp kampen i störtandet av diktaturen. Men dessa har stoppats av militärens vägspärrar och deras ankomst har omöjliggjorts av det permanenta utegångsförbudet.

De enda antidiktatoriska medierna, Radio Globo och tevekanalen Cholusat Sur har systematiskt terroriserats och permanent utsatts för störningar. Cholusat Sur är nu helt släckt och bara Radio Globo rapporterar vad som händer i och utanför Tegucigalpa. Men det sker med hjälp av bensingeneratorer eftersom den stadsdel som Radio Globo är beläget har fått all energi och vattenförsörjning avbruten av regimen. Samma förhållande råder för området där Brasiliens ambassad finns.

Den militära&civila kuppregimen planerar nu att släcka ner hela landet genom att stänga av strömmen. Honduras har förvandlats till ett bokstavligt fängelse där folk, på grund av det 26 timmar långa utegångsförbudet, är fångar i sina egna hus. Men stora folkmassor rapporterades på tisdagsförmiddagen marschera från stadsdelen Robles i närheten av flygplatsen Toncontin i Tegucigalpa där OAS’ generalsekreterare Miguel Insulza skulle ha landat i dag tisdag men som uppskjutit besöket i Honduras på grund av att militärregimen har stoppat all trafik till och från landets alla flygplatser. Bombdetonationer rapporterats från Toncontin som ligger i anslutning till Robles och ses som ett försök att stoppa marschen mot staden.

Samma vapengren attackerar också just nu invånarna i arbetarstadsdelen El Hato i Tegucigalpa för att förebygga att befolkningen organiserar sig i kampen mot diktaturen. Men tre tusen invånare rapporteras ha byggt barrikader och förbereder sig på att fysiskt kasta ut militären.

Samma procedur ägde rum i stadsdelen la Colonia La Cañada som har en majoritet av lärare som utgör en stridbar förtrupp med sina 60.000 organiserade lärare i landet, lärare som strejkat sedan den 28 juni. Ett Cobrakommando på 50 beväpnade poliser slet på tisdagsmorgonen ut lärare från sina hem och misshandlade och förde bort fyra av dem.

På fotbollsstadion Villa Olimpica har 150 fångar koncentrerats och Parque de Pelota Lempira Reina är full av fångar, rapporterar CIPRODEH, en av människorättsorganisationerna i Honduras som bland annat har finansiellt stöd av svenska Diakonia. I likhet med händelserna i Chile i september 1973 står hundratals mödrar eller hustrur utanför dessa stadion och kräver av de uniformerade att få ett livstecken på att deras söner respektive män som har rapporterats ha förts till idrottsanläggningarna.

– Om du tror att du kommer levande tillbaka från det här så tror ni fel, kommenterade militären till dem som greps när de tre tusen soldaterna rensade området framför Brasiliens ambassad i tisdags morse.

Organisationen för de Anhöriga till de Försvunna (på 1980-talet), COFADEH, rapporterar just nu när detta skrivs att militären har försökt tränga in i de stora lokaler och skjutit tårgas inne i lokalerna.

Oscar Murillo, medlem i fackföreningen SITRAINA, som organiserar medlemmar för det nationella Agrarinstitutet är svårt skadad efter att han körts över av en polisiär motorcykelordonnans. Murillo demonstrerade fredligt med Motståndsfronten när han avsiktligt kördes över av polisen. Ytterligare två medlemmar i SINTRAINA, Concepción Guadalupe Gonzáles och Marlen Gonzáles, greps efter att de hade besökt sjukhuset och Oscar Murillo och nu förts till något av de stora stadion som i likhet med militärdiktaturen i Chile under Pinochet har upplåtits som platser dit militären för personer som vågar protestera mot regimen.

På det allmänna men utan läkemedel sjukhuset Hospital Escuela de Tegucigalpa har 24 medlemmar av Motståndsfronten internerats av skottskador och den militära repressionen Ander order och befäl av general Romeo Vazquez och kuppresidenten Roberto Micheletti.

Situationen i Honduras liknas allt mer vid en förrevolutionär situation där det organsierade motståndet mot en totalt isolerad kuppregim sakta men säkert övergår i en högre fas i kampen i störtandet av diktaturen. Vilka medel som kommer att användas beror till stor just på hur diktaturen agerar. Men vad vi sett hittills tyder inget på att en ”lösning” kommer vara fredlig.

Dick Emanuelsson

President Zelaya tillbaka i Honduras
Flammans Dick Emanuelsson med sista planet från Sverige till Honduras

TEGUCIGALPA / Honduras’ störtade president Manuel Zelaya återvände i största hemlighet i måndags till sitt hemland. Han är av regeringen ’Lula’ en ”inbjuden gäst” på Brasiliens ambassad i Tegucigalpa. Kuppregimen utlyste ett 26 timmar långt utegångsförbud över hela landet som trotsades av tiotusentals honduraner som ”beskyddar” ambassaden mot militära provokationer.

Klockan slog 10.15 när Radio Globo, motståndare mot regimen, offentliggjorde att Manuel Zelaya hade återvänt till Honduras. Nyheten slog ned som en politisk bomb hos kuppmakarna med Roberto Micheletti i spetsen. Zelaya uppgav i den första intervjun att hans 15 timmars resa från en av de tre grannländerna (El Salvador, Nicaragua och Guatemala) hade varit mycket lång och komplicerad.

– Vi tvingades att genomföra byte av fordon flera gånger för att undvika de polisiära och militära vägspärrarna, uppgav Zelaya till den nicaraguanska radiostationen La Primerisima.

Zelaya gjorde redan den 5 juli ett försök att resa tillbaka, en vecka efter den militära statskuppen. Men försöket, som genomfördes med flyg från San Salvador, kunde inte landa på grund av att armén satte ut militärlastbilar på landningsbanan på flygplatsen Toncontin i Tegucigalpa. Den 24 juli försökte Zelaya ta sig över gränsstationen mellan Nicaragua och Honduras, men även då obstruerades hans återvändande.

När detta skrivs sent på måndagskvällen har regimen infört ett 26 timmar långt utegångsförbud. Detta började gälla klockan 16.00 på måndagskvällen och ska gälla till tisdag 18.00. Alla flygplatser är stängda och Flammans korrespondent i Latinamerika kom med det sista internationella flyget efter att jag genomfört en mötesturné i Sverige för att berätta om den militära statskuppen i Honduras. På vägen hem tillbaka från ambassaden i kväll, klockan 20.00, stoppades vår bil, min fotograf och fru och jag vid fyra militärspärrar och hotades att föras till polishäkte för att tillbringa utegångsförbudet där. Bara hot om att dra in Europaparlamentet samt svenska ambassaden fick de uniformerade att släppa iväg oss efter att vi hade intervjuat flera medlemmar i Motståndsfronten.

Diktatorn Micheletti förnekade till en början att Zelaya hade återvänt.

– Det är inte sant, han (Zelaya) finns i en hotellsvit i Nicaragua. De medier som påstår annat agerar medieterrorism, dundrade Micheletti. En timma senare framträdde Zelaya på ambassadens terrass inför tiotusentals diktaturmotståndare.

Landsorganisationen FUTH:s ordförande Juan Barahona sa till den latinamerikanska TV-kanalen Telesur att han beräknade att kuppregimen har 24 timmar kvar på sin tron och ansåg att bara ett blodbad av militären kan stoppa folkets fredliga aktioner. Men folket ansluter sig i massor vid denna pressläggning och kommer att övernatta runt hela den stadsdel där Lulas ambassad och Zelaya återfinns.

– Tegucigalpa är ett hav av människor och det har bekräftats att tusentals honduraner från övriga delar av landet är på väg till huvudstaden, underströk Barahona som menar att ingen kan stoppa folket och Motståndsfronten.

På måndagseftermiddagen uttalade sig både OAS och ALBA sig till stöd för att Zelaya återintager presidentposten. På tisdagen skulle OAS’ generalsekreterare Miguel Inzulza landa i Tegucigalpa men detta är nu omöjligt med tanke på att alla internationella flygplatser är stängda under utegångsförbudet, som förvandlade Honduras i måndags och tisdags till ett fängelse för 26 timmar.

Dick Emanuelsson