Folkomröstningen i söndags i Ecuador bekräftade Latinamerikas kurs vänsterut. Med 81 procent för JA till en ny författning mot bara 13 procent för NEJ smulades den gamla politiska eliten organiserad i de gamla centerhögerpartierna sönder och samman.
Den ungen vänsterekonomen Rafael Correa besegrade i presidentvalet i november förra året ”Banankungen” Alvaro Noboa, landets rikaste man. Correa lovade val till en ny författning som ska rensa upp i korruptionen, återerövra landets oljetillgångar från de multinationella bolagen och ansluta Ecuador till den latinamerikanska integrationen som leds av Venezuelas president Hugo Chavez. Detta politiska perspektiv har gett den ecuadorianska oligarkin skrämselhicka och Nej-kampanjens propaganda gick ut på att jämföra Correa med Chavez, Fidel och Hitler på samma affisch.
Men skrämselpropagandan slog helt slint och Ecuador väljer nu deputerade i oktober som ska lägga fram ett författningsförslag i januari nästa år.
Dick Emanuelsson
----------
Lång version: 3413 tecken
KOMMENTAR:
TEGUCIGALPA / 070416 / Ecuadors folk sa ett rungande JA till att utarbeta en ny författning utan korrumperade politiker och för en ny ekonomisk modell.
I söndags gick sju miljoner ecuadorianer till valurnorna för att säga ja eller nej till att utarbeta en ny författning. Valresultatet blev en förkrossande seger för Ja-sidan som fick drygt 81 procent mot Nej-sidans drygt tolv procent. Drygt 70 procent av de 9,8 miljonerna röstberättigade medborgarna deltog i folmkomröstningen.
– Rädslan har vi bakom oss. Den gamla taktiken att utså terror och skapa ovisshet misslyckades. Folket går inte längre att lura, sa den unge vänsterpresidenten Rafael Correa i ett första uttalande på söndagskvällen.
Då hade den första valprognosen offentliggjorts och den blev en bokstavlig chock för Nej-sidan. Denna utgjordes i första hand av de korrumperade partierna från center och högerut i allians med den ekonomiska eliten i Ecuadors som med alla medel först försökte förhindra själva genomförandet av folkomröstningen och sedan uppmanade sina landsmän att säga nej.
Correas motkandidat i presidentvalet i november förra året, Alvaro Noboa, landets rikaste man kallad ”Banankungen”, klagade i teve i sällskap med den förre vicepresidenten Oswaldo Hurtado från kristdemokratiska partiet och hävdade att ”Folket har misstagit sig”. Hurtado gick så långt som att påstå att “det kommer att ångra sig”!
MEN DET ÄR DET korrumperade partiväsendet som genomgår en nästan dödlig kris. I en undersökning som genomfördes i mitten av 2006 av institutet Latinobarómetro, menar 45 respektive 42 procent att det går att ha demokrati utan partier och parlament. Än klarare blir bilden när frågan ställs om ecuadorianen tror att regeringen (innan Correa) gynnar alla. Bara elva procent tror det medan 89 procent tror att regeringen gynnar de rika.
Nyhetsbyrån Altercom understryker att den “ecuadorianska processen går med säkra steg mot sin andra självständighet. Nästa steg handlar om att skapa en patriotisk kraft som ska dominerar den grundlagsstiftande församlingen. Lyckas det, går det också att begrava det förflutna”.
Correa varnar dock för att ta ut några segrar i förskott. Nu handlar det om att ”folket utser de bästa kandidaterna inför valet i oktober som möjliggör en representativ och deltagande demokrati som tillåter att landet övervinner den avskyvärda nyliberala modellen”.
Som om inte det förödande valnederlaget för oligarkin var tillräcklig, uppgav Correa att regeringen kommer att kasta ut Världsbankens representant från Ecuador. Orsaken är dennes försök till utpressning under den förra övergångsregeringen där Correa var ekonomiminister. Regeringen vägrade att backa för det transnationella oljebolaget Oxys (USA) krav och Världsbanken gick in och försökte pressa regeringen genom att hålla inne ett lån på 100 miljoner dollar.
Rafael Correa sa också i söndags att i dag torsdag kommer Ecuador att betala nio miljoner dollar som landet är skyldigt Internationella Valutafonden IMF.
– Efter det vill vi inte veta mer av IMF!
VALRESULTATET I SÖNDAGS är inte bara en imponerande seger för demokratin och Ecuadors folk. Det är lika mycket ett stort nederlag för den politiska och ekonomiska modell som förfäktats från Vita huset och de internationella finansorganen. Venezuelas president Hugo Chavez gratulerade i söndags sin ecuadorianske kollega som anlände till Venezuela i måndags för att delta i en konferens med deltagande av tolv länder i Latinamerika och Karibien. Motivet för konferensen är hur de ska hushålla med sina energiresurser utan att vara beroende av de transnationella oljebolagen.
Latinamerika fortsätter att förenas och slå vakt om sitt oberoende.
Dick Emanuelsson