Bananen kommer ursprungligen från Indien men produceras i dag över en stor del av den tropiska världen. Denna välgörande och nyttiga frukt toppar också listan över de mest sålda tropiska frukterna på den internationella marknaden.
Men bananen som är en exportvara är framför allt ett komplement till de olika ländernas egna livsmedel. Så sker t.ex. i den största bananproducenten i världen, Brasilien och den näst största, Indien.
Enligt FN:s kommission för jordbruk och livsmedel producerades 1990 i världen 70 miljoner ton bananer varav endast tio miljoner exporterades. Dessa siffror ger en fingervisning mellan förhållandet av den interna konsumtionen och exportmarknaden.
De exporterade länderna är följande:
Amerikanska kontinenten:
Ecuador, Costa Rica, Panamá, Honduras, Colombia, Guatemala, och i mindre skala Nicaragua och Mexiko.
Med undantag för Ecuador och Mexiko ingår de resterande länderna i producentländernas förening ”Union de Países Exportadores de Banano”, UPEB. Dess produktion är i Latinamerika karaktäriseras av de transnationella bolagens kapital som investerats i dessa länder. Därav uttrycket i folkmun ”Banandollarns område”.
Afrika, Karibien och Stilla Havet:
Elfenbenskusten, Kamerun, Somalia, Jamaica, Santa Lucia, San Vicente och Dominica. Dessa länders produktion är helt och hållet inriktade på Europa som också skyddas av den gamla kolonialkontinenten genom avtalen i Lome och Rom. Dessa avtal reglerar ansvaret mellan de gamla kolonialmakterna och de forna kolonierna när dessa frigör sig från de gamla herrarna.
Bananproducerande länder inom och utom EG:
Frankrike: Martinica, Guadalope. Spanien: Kanarieöarna. Portugal: Madeira. Grekland: Kreta.
Eftersom dessa länder betraktas som territorium till medlemsstater inom EG betraktas också produktionen av bananer som EG-produktion och har företräde och är befriade från tullavgifter.
De viktigaste importörerna av bananer i världen utgörs av Canada, USA, Europa och Japan.
Dick Emanuelsson