domingo, 23 de agosto de 2009

Stockholmsdiplomat än en gång utpekad som paramilitär politisk rådgivareTEGUCIGALPA / 090823 / Den före detta colombianske Stocholmsdiplomaten Ernesto Yamhure utpekas än en gång som politisk rådgivare till de paramilitära dödsskvadronernas ledare Carlos Castaño.

Yamhure var 1:e sekreterare på Östermalmsgatan 44 i Stockholm och avslöjade i juli 2005 som spion när han togs på bar gärning när han fotograferade exilcolombianer i Stockholm. Han skulle senare utses som ambassadör i Nederländerna av president Uribe men skandalen, som fick rubriker i Flamman och Aftonbladet, satte stopp för hans diplomatiska karriär.

Väl hemkommen i Colombia har Yamhure i ett otal krönikor i den colombianska dagstidningen El Espectador anklagat denne reporter för att vara FARC-ambassadör.

Men Yamhure tystnade märkbart med sina farliga grundlösa anklagelser efter att Juan Rodrigo Garcia, en politisk rådgivare till Carlos Castaño i en intervju med denne reporter för ett par månader sedan pekade ut Yamhure som politisk rådgivare, personlig vän till Castaño och som också betalade för hans tjänster.

Tiotusentals mördade

Och det är något av ödets ironi, att det är just i El Espectador som Yamhure den 23 augusti än en gång utpekas som politisk rådgivare till Castaño. Denne är ytterst ansvarig för tiotusentals mord i massakrer och blodbad i Colombia där offren mördades med motorsågar eller kremerades i ugnar.

Den paramilitäre ledaren Freddy Rendón, alias 'El Alemán' (Tysken), personligt ansvarig för att ha utdelat order om att fysiskt likvidera över två tusen människor i bananregionen Urabá, säger på frågan i en stor uppslagen intervju om han ”kände till flera politiska rådgivare (till Castaño):

– Ernesto Yamhure såg jag två gånger hos Carlos där han utförde ett akademiskt (Sic!) arbete. Han satt och arbetade i Carlos’ kontor som dessutom betalade för arbetet han (Yamhure) gjorde [1].

Utvisades till USA

De paramilitära grupperna (AUC) demobiliserades i början av 2003 enligt lagen ”Rättvisa och Fred” men de flesta, cirka 15 paramilitära ledare, deporterades till USA när de började lägga korten på bordet vem som är de verkliga politiska arkitekterna bakom de paramilitära dödsskvadronerna i Colombia.

Carlos Castaño mördades 2004 av sina egna och Freddy Rendón hade vägrat, med sina cirka 1400 beväpnade män, att lägga ned vapnen för han litade inte på de mäktiga politiska krafter som stod bakom AUC. Han misstankar sannspåddes förra året när 13 AUC-ledare utvisades till USA, anklagade för narkotikabrott. Men bakom sig lämnar de hundratusentals anhöriga till dem som slaktades av AUC och som inte har fått svar på vem och varför deras anhöriga mördades. Idag står Freddy Rendón på tur att utvisas till USA.

En slaktad vänster

Urabáregionen kontrollerades av det colombianska kommunistpartiet PCC och vänsteralliansen Union Patriotica (UP) mellan 1988-1995. Partiet och UP vann i kommunalvalet 2002 sju av de elva kommunerna i den bananproducerande delen av Urabá. Där opererade de mäktiga transnationella bananbolagen som Chiquita, DelMonte och Dole.

Dessa bolag betalade tre cent (dollar) per exporterad bananlåda till AUC som också hävdar att de via bolagens privathamn i staden Turbo tog emot containrar med vapen som på tillbakavägen innehöll kokain.

Chiquita erkände att bolaget betalade 1,7 miljoner dollar till AUC som mördade främst ledare och aktiva från vänstern och bananfacket som anklagades för att vara maskerade FARC-soldater. Det colombianska kommunistpartiet förlorade över tusen av sina främsta medlemmar i Urabá under 1990-talet, en region som bara har 300.000 invånare.

Och bland dem som var stakade ut de politiska och militära riktlinjerna för denna dödsskvadron återfinns Ernesto Yamhure, den colombianska ambassadens före detta 1:e sekreterare i Stockholm.

Dick Emanuelsson
Not:
[1] “Los ‘paras’ siguen vivitos”, av Fernando Cárdenas/Especial para El Espectador:
http://www.elespectador.com/impreso/judicial/articuloimpreso157376-los-paras-siguen-vivitos?page=0,1