jueves, 14 de mayo de 2009

Byggnadsarbetare skjuten i Peru för vägran att ansluta sig till företagsfack


<1056 tecken>


TEGUCIGALPA / 090512 / ”Maffian mördar byggnadsarbetare”, skriver Perus Byggnadsarbetareförbund, FTCCP, ansluten till Trä- och Byggnadsarbetarinternationalen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att byggnadsarbetaren Luis Palomino Hurtado sköts med fyra skott den 12 maj när han och flera andra arbetare vägrade att ansluta sig till ett litet parallellt förbund som styrs av arbetsgivare, poliser och regeringen Alan Garcias parti, APRA. Händelsen ägde rum när Palomino väntade på att bli uttagen för jobb på ett bygge. När byggnadsarbetarna vägrade att skriva in sig i det ”gula” facket sköts Palomino av gärningsmännen.

Enligt FTCCP samordnade gärningsmännen sina utpressningsförsök med en tjänsteman i byggföretaget i sällskap med en utpekad polis.

“Den tragiska döden för denne arbetare är ett nytt bevis på hur maffian i denna sektor opererar, trots upprepade uttalanden och anklagelser från både arbetare och arbetsgivare. Därför kräver FTCCP att regeringen gör en marketing mot delar av sitt eget parti som utpressar.

Dick Emanuelsson

Bilarbetarledare mördad i Venezuela

<1358 tecken>
TEGUCIGALPA / 090511 / Den facklige sekreteraren för facket på Toyotas installationer i Venezuela, Argenis Vásquez, sköts ihjäl den 5 maj. Vásquez besköts framför sitt hus i staden Cumaná av okända män från en bil. Arbetarna på Toyotas installationer ockuperade omedelbart fabrikerna

Fackförbundet Sintratoyota hade avslutat en lång strejk som inleddes den 6 mars och avslutades i början av maj varför facket och arbetarna menar att Toyota måste undersökas som eventuell ansvarig för mordet, enligt nyhetsbyrån Pulsar.

Carlos Farías är pressansvarig för Sintratoyota och varnade för att Toyotas installationer kommer att vara ockuperade tills mordet utreds. Han uppgav också att mordet är ett typiskt beställningsverk utfört av professionella mördare.

Flera strömningar inom den venezuelanska fackföreningsrörelsen samlar sig nu till ett möte för att förbereda en generalstrejk inom bilindustrin i protest mot det ökade våldet mot fackföreningarna och dess medlemmar.

Venezuelas justitieminister Tareck El Aissami, sa till pressen att en speciell grupp inom polisen har rest till Cumaná på order av president Hugo Chavez för att på plats inleda undersökningarna. Samtidigt har landets åklagarämbete utsett två åklagare ”för att undersöka omständigheterna kring händelserna och fastställa det vederbörliga rättsliga åtgärderna”.

Dick Emanuelsson

Nytt mord på fackledare i Colombia

<875 tecken>
TEGUCIGALPA / 090511 / Vilma Carcamo Blanco, medlem av sjukvårdsfacket ANTHOC:s ledning i staden Magangue i norra Colombia, mördades den 9 maj av okända personer. ANTHOC har begravt hundratals ledare och medlemmar under den senaste 20-årsperioden i Colombia.

– Dessa selektiva mord på fackliga ledare, bönder, studenter, politiker och folkrörelseledare är resultatet av en utrotningspolitik mot dem som vågar resa sin röst och offentligt anklaga kränkningarna och förgripandena som dagligen begås i detta land, säger Javier Correa, ledamot i det colombianska Elektrikerförbundets ledning, i ett uttalande i den fackliga nyhetsbyrån Rebanadas i Argentina. Correa var personlig vän till den 42-åriga Vilma och uppmanar IFS, ILO och de spanska landsorganisationerna UGT och CCOO att protestera mot terrorn mot facket i Colombia.

Dick Emanuelsson