martes, 5 de mayo de 2009

FMLN vann presidentvalet i El Salvador

<3762 tecken>
TEGUCIGALPA / 090315 / Den forna gerillafronten FMLN vann det viktiga presidentvalet i El Salvador med nära 52 procent av rösterna. Ny president är Mauricio Funes. Centralamerikas politiska karta blir allt rödare och USA:s oro över vänstervindarna på sin ”Bakgård” ökar.

– För första gången på 180 år av militärdiktaturer och högerextrema regeringar har folket vunnit en exemplarisk seger för nationell självständighet och demokrati, sa Sigfried Reyes från den högsta ledningen för Fmln på söndagskvällen när det stod klart att vänstern hade vunnit. På gatorna i landets 262 kommuner var det karnevalsstämning.

Arenapartiet som har styrt El Salvador de senaste 20 åren lanserade sin kandidat Rodrigo Ávila som garanten för ”frihet och demokrati”. I valet 2004 anklagade Arena Fmln för att vilja införa Kubastyre i El Salvador. Denna gång har spöket varit Hugo Chavez.

– Vi måste försvara systemet av friheter och besegra möjligheten av att bli ytterligare en dräng i tjänst hos den sinnesförvirrade totalitäre Hugo Chávez, var Ávilas budskap innan valet, ett val som han vägrade att debattera i mot Funes.

Han har varit polischef och vice säkerhetsminister i tidigare Arenaregeringar, utbildad i USA, bland annat på FBI:s polisakademi i USA. Mot sig har Avila haft en folkkär och under kriget kritisk journalist som också arbetade för CNN 2001-2007. Funes är inte är medlem i FMLN men hade en bror som stupade på FMLN-gerillans sida under kriget.

Mauricio Funes och FMLN lanserade sin kampanj på mottot ”Förändring”, och förändring vill en förkrossande majoritet av salvadoranerna där 49,5 procent lever i absolut fattigdom och 17,8 procent i extrem fattigdom eller misär.

Även om segern i söndags har en politisk och psykologisk enorm betydelse av det faktum att högern för första gången i det lillacentralamerikanska landet har besegrats och att den politiska kartan av Centralamerika färgas allt rödare, är det inte alla Fmlnanhängare som jublar ovillkorligt. Fidel Nieto är före detta gerillasoldat i Fmln men arbetar numera som universitetsrektor på det lutheranska universitetet i San Salvador och han säger till Flamman att han ser Fmln:s seger i första hand som ett resultat av att Arena var uttjänat som politiskt alternativ.

– Den ekonomiska krisen känns nu för fullt och Arenas nyliberala havererade modell som har brutit samman totalt, är det kapitalistiska systemets haveri. Här i landet finns det kapitalgrupper som hävdar att det vare bättre om Fmln vann valet och att Fmln, i en synnerligen känslig ekonomisk efterkrigsperiod, tar över det politiska ansvaret för en kris som är och kommer att vara oerhörd dramatisk och som kommer att kosta Fmln mycket politiskt kapital.

Nieto menar också att Funes’ regeringsprogram i grunden inte skiljer sig mot Rodrigo Avilas’. Funes har också inför angreppen om att ”Chavez tar över”, med kraft tillbakavisat alla påståenden om att han kommer att ansluta El Salvador till bland annat Alba, det Bolivarianska Alternativet för Amerika eller närma sig Venezuela efter en valseger.

– Mauricio Funes’ program påminner mer om Michel Bachelets och ’Lulas’ (som Funes har besökt flera gånger) politik än om Chavez’, Daniel Ortegas eller Rafael Correas (Ecuador). Funes har fått stöd av Mexikos Carlos Slim, en av de främsta magnaterna och den rikaste personen i Latinamerika.

Sent på söndagskvällen framträdde Funes:

– Valet av mig som president inträffar under en alldeles speciell period av en djup nationell och internationell kris. Den kan endast slås tillbaka med en nationell enhet och med införande av en genomgripande politik, sa Funes, ett uttalande som säkert kommer att ifrågasättas av landets fackföreningar som har erfarenhet inpå kroppen vad ”nationell enighet” innebär för löner och priser.

För de 1,2 miljoner salvadoraner som gav Fmln och Mauricio Funes sin röst i söndags kommer att ställa hårda och snabba krav på att El Salvador verkligen förändras genom genomgripande strukturella reformer av El Salvador.

Dick Emanuelsson


FAKTA: El Salvador

Landet är Centralamerikas minsta med en yta på 21.000 km2. Antal invånare är sju miljoner varav 4,3 miljoner är valberättigade enligt vallängderna. 20.000 poliser och soldater bevakade valet.

El Salvador, Ecuador och Panama använder dollar som valuta och landet är ett av de länder som är ekonomiskt beroende av USA. Av de 2,8 miljoner salvadoraner som lever i utlandet beräknas två miljoner befinna sig i USA. Av dessa är det bara 474.342 personer som har arbets- och uppehållstillstånd eller är USA-medborgare. Övriga är papperslösa som när som helst kan gripas och repatrieras till El Salvador. Varje vecka anländer fullastade plan med deporterade gästarbetare.

För den salvadoranska statskassan är de 3.787 miljoner dollar (2008) i hemskickade ”remesas”, pengar från dessa statslösa salvadoraner, av enorm betydelse och utgör den näst största inkomsten för regeringen eller 17 procent av landets BNP. Under januari 2009 sjönk dessa ”remesas” med 8,4 procent, från 275,5 till 252,4 miljoner dollar jämfört med december 2008.

Våldet är en ingrediens som höger utnyttjar, trots att det är den som regerat de senaste 15 åren. Här finns maffia och psykopatiska ungdomsgäng (Las Maras) som 2007 orsakade 61 mord per 100.000 invånare vilket är cirka tre gånger fler än våldets Colombia.

Dick Emanuelsson