jueves, 14 de mayo de 2009

Bilarbetarledare mördad i Venezuela

<1358 tecken>
TEGUCIGALPA / 090511 / Den facklige sekreteraren för facket på Toyotas installationer i Venezuela, Argenis Vásquez, sköts ihjäl den 5 maj. Vásquez besköts framför sitt hus i staden Cumaná av okända män från en bil. Arbetarna på Toyotas installationer ockuperade omedelbart fabrikerna

Fackförbundet Sintratoyota hade avslutat en lång strejk som inleddes den 6 mars och avslutades i början av maj varför facket och arbetarna menar att Toyota måste undersökas som eventuell ansvarig för mordet, enligt nyhetsbyrån Pulsar.

Carlos Farías är pressansvarig för Sintratoyota och varnade för att Toyotas installationer kommer att vara ockuperade tills mordet utreds. Han uppgav också att mordet är ett typiskt beställningsverk utfört av professionella mördare.

Flera strömningar inom den venezuelanska fackföreningsrörelsen samlar sig nu till ett möte för att förbereda en generalstrejk inom bilindustrin i protest mot det ökade våldet mot fackföreningarna och dess medlemmar.

Venezuelas justitieminister Tareck El Aissami, sa till pressen att en speciell grupp inom polisen har rest till Cumaná på order av president Hugo Chavez för att på plats inleda undersökningarna. Samtidigt har landets åklagarämbete utsett två åklagare ”för att undersöka omständigheterna kring händelserna och fastställa det vederbörliga rättsliga åtgärderna”.

Dick Emanuelsson