jueves, 14 de mayo de 2009

Byggnadsarbetare skjuten i Peru för vägran att ansluta sig till företagsfack


<1056 tecken>


TEGUCIGALPA / 090512 / ”Maffian mördar byggnadsarbetare”, skriver Perus Byggnadsarbetareförbund, FTCCP, ansluten till Trä- och Byggnadsarbetarinternationalen, i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att byggnadsarbetaren Luis Palomino Hurtado sköts med fyra skott den 12 maj när han och flera andra arbetare vägrade att ansluta sig till ett litet parallellt förbund som styrs av arbetsgivare, poliser och regeringen Alan Garcias parti, APRA. Händelsen ägde rum när Palomino väntade på att bli uttagen för jobb på ett bygge. När byggnadsarbetarna vägrade att skriva in sig i det ”gula” facket sköts Palomino av gärningsmännen.

Enligt FTCCP samordnade gärningsmännen sina utpressningsförsök med en tjänsteman i byggföretaget i sällskap med en utpekad polis.

“Den tragiska döden för denne arbetare är ett nytt bevis på hur maffian i denna sektor opererar, trots upprepade uttalanden och anklagelser från både arbetare och arbetsgivare. Därför kräver FTCCP att regeringen gör en marketing mot delar av sitt eget parti som utpressar.

Dick Emanuelsson