viernes, 13 de noviembre de 2009

Tre arbetare sköts ihjäl i Bangla Desh

<1069 tecken>
I ett pressmeddelande från Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS, protesterar den fackliga internationalen mot dödsskjutningarna av tre strejkande arbetare och 50 andra som skottskadades när polis öppnade eld mot dem i en fredlig protest i samhället Tongi, nära staden Dacca. Strejken utlöstes på grund av att arbetarna på konfektionsföretaget Nippon Garments hade avskedats och förvägrades sin sista månadslön.

– Det är fullständigt oacceptabelt att polis öppnar eld mot arbetare som befinner sig i strejk, uppgav Guy Ryder, generalsekretare för IFS, i et uttalande. Bangla Desh har ratificerat ILO:s 87:e och 98:e konvention angående fri organisationsrätt och rätt till kollektivtalsförhandlingar. Därför ska de anställda kunna utöva sin strejkrätt utan att vara rädd att mista livet.

Ryder och IFS kräver i ett brev till Bangla Desh' premiärminister Sheikh Hasina Wajed att denne garanterar åtgärder och genomför en oberoende undersökning över dödsskjutningarna och att terrorn som råder i landet upphör.

Dick Emanuelsson

Fängslade LO-ledare i Zimbabwe frigivna

<716 tecken>

Zimbabwes LO-ordförande Lovemore Matombo och tre av hans närmaste män frigavs i torsdags på order av en domare och domstolen i Victoria Falls.

– Vi lovordar detta domslut, hälsade Guy Ryder, generalsekreterare för Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS, och uppmanade regeringen Mugabe att upphöra med förföljelsen mot landsorganisationen Zimbabwe Congress of Trade Unions.

De fyra fackledarna greps söndagen den 8 november när de inledde en landsomfattande turné för att informera om fackets arbete och värva medlemmar. Polisen motiverade arresteringen med hänvisning till lagen om Ordning och Säkerhet (POSA) som enligt ZCTU har använts flitigt mot facket under flera år.

Dick Emanuelsson