martes, 13 de marzo de 2007

Razzia och fängslande mot Zimbabwes LO

1167 tecken

I tisdags morse slog Zimbabwes säkerhetspolis till mot lokalerna för landets landsorganisation ZCTU (Zimbabwe Confederation Trade Union), misshandlade tre anställda och förde med sig Galileo Chirebvu, ZCTU:s kassör, som dock släpptes efter några timmar. Aktionen ses som ett sätt att föregripa den planerade generalstrejken på 48 timmar den 3-4 april.
– Den (aktionen) syftar till att krossa det civila samhällets alla organisationer, sa Lovemore Matombo, ordförande för ZCTU i ett uttalande.
ZCTU har under en längre tid haft trepartssamtal med regeringen Mugabe för att finna lösningar på den svåra ekonomiska och sociala situationen som Zimbabwe genomlider. Det senaste årets inflation uppgår till 1700 procent. Aktionen mot ZCTU kan spoliera en lösning på kort sikt, menar facket.
– ZCTU har ständigt visat en önskan om att vidhålla en dialog och trepartsdiskussion för att hitta en lösning, säger Guy Ryder, ordförande för Fackliga Internationella Konfederationen, i ett uttalande till stöd för ZCTU. Ryder menar att angreppet på Zimbabwes LO bekräftar att regeringen vill kontrollera situationen med maktmedel.Dick Emanuelsson

Mord på fackledare i Puerto Rico

694 tecken

Wally Rivera Rodríguez, sekreterare i facket UIA* med 4 000 medlemmar och verksamma inom vatten och avlopp i Puerto Rico, mördades i tisdags framför sitt hem. Rivera hade inte mottagit några mordhot även om elva ledare inom facket hade arresterats av myndigheterna förra året.

Enligt lokala vittnesmål hade mördaren lämnat sitt fordon och gått fram till Rivera och frågat denne om en adress samtidigt som han tömde magasinet på sin revolver i ren maffiastil.

Jesús Manuel Díaz Allende, ordförande för UIA, fördömer i ett uttalande våldet mot facket och kräver att myndigheterna går till botten med mordet på Rivera.

Dick Emanuelsson
* UIA, la Unión Independiente Auténtica

Bushs och Chavez’ kamp om Latinamerika

3522 tecken

TEGUCIGALPA / 070313 / Kampen om Latinamerikas vara eller icke vara intensifieras. Militariserade nyliberala ekonomier eller social utveckling och latinamerikansk integration, är frågan.

Så sammanfattar allt fler bedömare av Latinamerika den bokstavliga ”Giganternas kamp” som har pågått senaste veckan mellan USA:s Georg Bush och Venezuelas Hugo Chavez.

Medan Bush, bokstavligt omgiven av bepansrade säkerhetsarméer, har sammanträffat med sina tre mest lojala allierade, Colombias Alvaro Uribe, Guatemalas Oscar Berger och Mexikos Felipe Calderon och genomfört ”artighetsvisiter” hos ”accepterade” centervänsterregeringar i Brasilien och Uruguay, har Chavez träffat inte bara statsöverhuvuden utan framför allt befolkningarna i dessa länder han har besökt.

I måndags kom det till hårda konfrontationer mellan kravallpolis och ursinniga mayaindianer i Guatemala. De senare förkastade Bushs besök i staden Tecpán där USA-presidenten besökte indianernas heliga platser.

– Bush förolämpar oss genom att beträda Iximché, en för oss helig plats, sa indian- och bondeledaren Juan Tiney till nyhetsbyrån Prensa Latina. Därför gör vi motstånd i försvar av vår suveränitet och Moder Jord, tillade Tiney som anklagade Bush för folkmord och interventionspolitik i hela världen.

Bushs första av sex dagar i fem länder var Uruguay. Regeringen Tabaré Vásquez’ beslut att ta emot Bush orsakade starka meningsskiljaktigheter inom regeringen men framför allt förvåning bland den majoritet av befolkningen som hade röstat fram centervänsterregeringen i november 2005. Kommunistpartiet, med en minister, gick ut via sina fackliga representanter i PIT-CNT och uppmanade till demonstrationer medan den gamla gerillafronten Tupamaros’ representanter höll en låg profil. Men de Tupamarosanhängare som står fast vid de revolutionära principerna organiserade tillsammans med fackföreningar och andra sociala organisationer en alternativ demonstration som blev dubbelt så stor som den ”officiella”, uppgav radiostationen Radio CX 36.

Gunnel Lindblom, en gammal svensk bekant skrev dagen innan demonstrationerna att det låg hangarfartyg på redden utanför Montevideo som höll människorna vakna dag och natt. Helikoptrar Black&Hawk flög överallt, halva flygplatsen var ockuperad av Secret Serviceagenter som också kontrollerade och gav order till lokala poliser i centrala Montevideo. ”Slutsats; Vi är ockuperade”!!!!

Samma sak över allt där Bush anlände; militarisering och stora demonstrationer mot en president som utpekas som ”folkmördare”.

Bilden kontrasterar med Chavez turné. Från första dagen i Buenos Aires bjöd Chavez in argentinarna att ta del av det som Chavez anser är livsnödvändigt för Latinamerikas överlevnad; ”integration och kamp mot imperialismen”. Han slöt inte bara handelsavtal och noterade Argentinas anslutning till det som ska bli Världsbankens och IMF:s död, Banco del Sur, en Latinamerikas egen bank som ska främja social och industriell utveckling i Latinamerika. I Argentina genomfördes också ett massmöte med 40.000 argentinare på ett fotbollsstadion.

Samma jubel mötte Chavez överallt där han drog fram i Bolivia, Nicaragua, Jamaica och slutligen i Haiti, där det största mötet sedan René Prevel valdes till president för ett år sedan genomfördes när Port of Princes befolkning mötte upp på flygplatsen och skanderade: ”Viva Chavez, död åt Bush, Mr. Devil”!

Chavez har visat Bush att Latinamerika inte längre är så lydigt mot Vita huset utan själv vill bestämma sin framtid.

Dick Emanuelsson