lunes, 19 de marzo de 2007

Chiquitas blodbesudlade bananer (krönika)

<2234>
Av Dick Emanuelsson *

1928 beordrade företaget armén att öppna eld mot 3000 försvarslösa colombianska bananarbetare. Med bibeln i hand och i sällskap med sina barn och fruar vädjade de till United Fruit Co om en lön att kunna leva på. Svaret blev kallt bly och tusentals döda.

1954 stod bolaget och CIA bakom störtandet av Guatemalas lagliga regering. Och nu, 2007, avslöjas det för att ha finansierat de paramilitära dödsskvadronerna AUC i Colombia med 1,7 miljoner dollar.

De utpekas för att i sin hamn i staden Turbo ha lossat och levererat 3000 gevär och fem miljoner kulor 1) till AUC. På utfarten, gömt mellan bananstockarna i Chiquitafartygens lastutrymmen, anklagas det för att ha det exporterat den colombianska maffian AUC:s kokain ut i världen, 2).

Chiquita Brands International (innan 1970 United Fruit&Co) har gått med på att böta 25 miljoner dollar till den amerikanska staten. Företagets cyniska försvar för utbetalningarna till dödsskvadronerna är ”omsorg om de anställdas säkerhet”. Men jag påstår att den verkliga orsaken till betalningarna är att Chiquita, precis som alla mäktiga ekonomiska kretsar, ville ha en ren planhalva, fri från såväl fackföreningar som politisk vänster.

– De fackligt aktiva mördar vi för att de hindrar folk att arbeta, sa Carlos Castaño, högste ledare för AUC, i en intervju 2001 av den franske författaren Bernard Henry Levy 3).

Den ”säkerhet” som Castaño garanterade Chiquita bestod i morden på 800-1000 medlemmar i bananfacket Sintrainagro, mördade de senaste 20 åren. I bananregionen Urabás elva städer vann vänsteralliansen Union Patriotica (UP) sju av de elva borgmästarvalen 1992. Under resten av 1990-talet begravdes över tusen UP-medlemmar, mördade av Castaños AUC i allians med armén.

LO-Tidningen publicerade i sitt första nummer år 2001 ett fem sidor långt reportage om bananarbetarna i Colombia. José Guette, regional ordförande för bananfacket, hade guidat mig under tre dagar på bland annat Chiquitas plantager. Två veckor efter publiceringen mördades han av en förmodad paramilitär.

Jag påstår inte att Chiquita beordrade mordet men jag konstaterade i LO-Tidningen att facket befann sig mitt upp i avtalsförhandlingar med Chiquita. En tillfällighet?

Chiquitas bananer är blodbesudlade.

* Latinamerikakorrespondent som bevakat Colombia sedan 1980


1) El Tiempo, 17 mars,

2) El Tiempo, 18 mars,

3) Le Monde och Semana , (15 februari 2002).