viernes, 23 de marzo de 2007

Be om tillstånd först, Chavez!




4051 tecken

TEGUCIGALPA / 070323 / Surdegen jäser i Vita huset. Någon annan förklaring finns inte efter att Nicholas Burns, tredjemannen i State Departement, USA:s UD, gav den argentinska regeringen Kirchner på moppe för att Chavez talade i Buenos Aires samtidigt som Bush besökte grannlandet Uruguay den 10 mars.

– Jag skulle kunna göra det samma: Jag beklagar att det (Bushs besök i Uruguay) ägde rum samma dag som vi befann oss i Buenos Aires, vi beklagar det alla, ironiserade Venezuelas president Hugo Chavez när han fick höra nyheten om grinigheten i Bushadministrationen.

Det är som den gamla devisen som fälldes av en före detta USA-president går igen: ”USA har inga vänner, bara intressen”. Bush och Chavez genomförde för ett par veckor sedan en Latinamerikaturné exakt samtidigt men till olika länder. Medan Bush, omringad av säkerhetsarméer, besökte sin kollega, socialdemokraten Tabaré Vazquez i Uruguay, stod Chavez på andra sidan Rio de la Plataviken bland 40 000 jublande argentinare och dundrade för Latinamerikas integration och mot imperialismen, för nationell suveränitet och mot USA:s olika varianter av frihandelsavtal som i klartext innebär annektering av hela nationer.

Detta föll inte i god jord. Överallt där Chavez drog fram hälsades han av uppriktigt folkjubel medan Bush möttes av massdemonstrationer och ursinne. I Guatemala rasade Mayaindianernas ledare mot att Bush hade besökt en av deras heliga platser. Dagen efter besöket kom indianledarna till platsen och började ”rena” platsen med lövruskor och rökelse:

– Här finns så mycket negativ energi som den där mannen lämnade efter sig, negativ energi som resultat av hans folkmord i världen varav Guatemala, med över 250.000 döda de senaste femtio åren av USA-dominans, är ett av hans offer, sa mayaindianen till tevekanalen Telesur.

Under sin turné nämnde Bush inte Chavez med ett enda ord. Men när det politiska saldot stod klart och att Chavez besegrat Bush på politisk knockout, släppte alla fördämningar.

– Jag beklagar att den där protesten ägde rum (i Buenos Aires) samma dag som vår president var i Montevideo (Uruguays huvudstad), sa en klart irriterad Burns.

Uttalandet fälldes under en konferens arrangerad på Amerikarådet (i USA) och på första parkett satt den argentinske ambassadören i USA, Octavio Bordón. Burns spände ögonen i Bordón och tillade:

– Man måste bestämma sig, man måste välja och vi menar att det inte var det korrekta beslutet. Jag beklagar att behöva säga detta, Herr Ambassadör, men det är vår (USA-regeringens) uppfattning, sa Burns och underströk att Vita huset anser att Chavez utgör en ”negativ kraft eftersom han förfäktar en politik som har misslyckats i det förflutna”.

Chavez’ besök i Argentina bestod av två delar; ett officiellt där han träffade president Nestor Kirchner och skrev under en rad avtal som förstärker förbindelserna mellan de två länderna. Den andra delen av besöket bestod i att han talade på en fotbollsstadion med hela den splittrade argentinska vänstern på plats i sällskap med tusentals medlemmar från fackföreningarna.

– Det var inget ”anti-Bushmöte”, det var ett revolutionärt möte, ett möte för att integrera fosterlandet. Inte heller ett Chavezmöte , det var ett möte av det argentinska folket som hade Mödrarna från Plaza de Mayo som inbjudare, sa Chavez när han gick i offentligt svaromål i sitt program ”Aló Presidente”.

Samtidigt med dessa sura uttalanden från USA:s UD-funktionärer, utvecklas och förstärks förbindelserna mellan medlemmarna inom ALBA (Kuba, Venezuela, Bolivia och Nicaragua) och andra länder i Latinamerika. Samma dag som Burns kritiserade Argentina, anlände landets utrikesminister till Ecuador i sällskap med senatorn Christina Kirchner, maka till president Nestor Kirchner. I Ecuador slöts nya avtal inom industri och jordbruk. Senatorn fortsatte i fredags till Venezuela där hon träffade president Chavez. Där deltog hon också i ett möte där Venezuelas Förenade Socialistiska Kvinnoförbund konstituerades och antog en programförklaring för sitt arbete.

Dick Emanuelsson