sábado, 17 de marzo de 2007

Mer än tusen mördade 1995 i bananregionen Urabá – en bakgrund

Blodbadet under 1995 i den colombianska bananregionen Urabá överträffade alla tidigare siffror. Enligt Maria Girlesa Villega, ombudsman för "La Defensoria del Pueblo, en slags justitieombudsman, mördades inte mindre än 1.258 människor under förra året i en provins med 256.000 invånare i den bananproducerande delen av regionen och 600.000 i hela Urabá. Det gör nästan tre mord per dag. Flertalet av dessa utgjordes av bananarbetare som föll offer för i första hand paramilitära dödsskvadroner eller de väpnade styrkorna.

Laglösheten är total och det är samma myndigheter som Maria Villegas representerar som bär huvudansvaret. I Urabá, som sedan det första fria kommunal- och borgmästarvalen blev tillåtna 1988, har vänstern och i första hand vänsteralliansen Unión Patriotica haft ett avgörande politisk inflytande men sett närmare 600 medlemmar mördade under en tioårsperiod (se bifogad statistik från MR-org. reds anm.).

Det starka bananfacket har varit en annan vagel i ögat på tvåpartisystemets liberaler och konservativa. Ytterligare en faktor har varit den makabra konflikten mellan demobiliserade gerillasoldater i den f.d. maoistgerillan Epl och de som fortsatt gerillakriget.

PARAMILITÄRA ARMÉER

Förutom de 1.259 mördade, försvann 53 personer och över 30.000 personer blev internflyktingar. Hela norra Urabá är mer eller mindre avfolkade på sina invånare som flytt skräckslagna inför de paramilitära styrkornas framfart som har köpt upp gårdar och mark för en spottstyver.

I spetsen för dessa återfinns godsägaren Fidel Castaño. Ett vanligt tillvägagångssätt för dessa mördare är att hugga huvudet av offren. Därför kallar de sig själva för "Los Mochacabezas", Halshuggarna. Trots att Castaño är efterlyst av myndigheterna i Colombia har hans paramilitära kompanier upprättat sina egna "logement" i närheten av arm‚ns och polisens installationer i flera städer. Han gör ju det smutsiga arbetet som militären och polisen inte kan utföra på samma iögonfallande sätt mot vänstern och facket.

MORDEN FORTSÄTTER 1996

Årets första månad började inte bättre. I staden Turbo vid karibiska havet mördades Alfredo Florez, ordförande före Unión Patriotica i en av byarna i Turbo. Tillsammans med kommunalrådet i Turbo från samma parti, Marcelino Blanquiceth, mördades de två när de lämnade ett möte de hade haft med borgmästaren. De ansvariga färdades i en pickup utan nummerskyltar och avlossade ett helt magasin från en k-pist mot de bägge folkledarna.

"Hur är det möjligt att ett fordon utan nummerskyltar med män som är tungt beväpnade kan framföras i en region som är den mest militariserade i Colombia?” undrade Unión Patriotica i ett uttalande.

Och mot bananfacket fortsätter hoten. I staden Chigorodó är ordföranden för facket tillika kommunalråd för Unión Patriotica, Guillermo Guzman, mordhotad. Flera beväpnade personer har setts vid den bananplantage Guzman arbetar och flera skriftliga hot har framförts. Under 1995 mördades i Chigorodó¢ 220 personer.

Mordvågen fortsätter, här några axplock:

8 februari mördades läraren Jesus Maria Barreneche. Hans kropp påträffades styckad och med märken av svår tortyr.

10 februari mördades en fiskförsäljare vid namn Getulio på vilken de öppnade buken som de fyllde med sand. februari mördades Jorge Rodriguez, chaufför på bananplantagen El Tribol.
februari mördades Jorge Madrid från plantagen Huerta.

14 februari påträffades den döda kroppen av Famir Machado, arbetsledare på bananplantagen El Evano.

15 februari mördades Eder Martinez och Jesus Yarce, bägge från bananplantagen Unión Hans.

Dick Emanuelsson
Källa: Defensoria del Pueblo (justitieämbetet, reds anm.), veckotidningen VOZ