domingo, 25 de marzo de 2007

CIA anklagar Colombias arméchef för att vara allierad med paramilitärerna


4152 tecken

TEGUCIGALPA / 070325 / Av alla så anklagar nu till och med CIA Colombias arméchef Mario Montoya för att vara allierad med de paramilitära dödsskvadronerna.

* * *

Nu börjar colombianska Uribetrogna politiker och generaler att, om inte falla som käglor, så i alla fall vara rätt knäsvaga. Det är den ansedda dagstidningen Los Angeles Times som i söndagens edition publicerar anklagelsen som filtrerats från det innersta av USA:s underrättelseorgan, CIA. Montoya var den 4:e armébrigadens chef i staden Medellin och anklagas nu för att år 2002 ha varit inblandad i flera aktioner där minst 14 människor mördades och dussintals försvann.

Men 4:a armébrigaden är redan i fokus. Salvatore Mancuso, chef för dödsskvadronernas AUC, erkände i mitten av januari i år när han utfrågades av åklagarämbetet 336 mord, bara en spottstyver av sina tusentals mord på colombianer han begått. Flera av dessa mord planlade han tillsammans med general Alonso Manosalva, befälhavare för den 4:e armébrigaden med säte i staden Medellin.

Enligt CIA och Mancuso skulle det hela ha börjat 1997 då guvernören för länet Antioquia, där Medellin är centrum, var Alvaro Uribe, i dag president. Mancuso uppgav också att bland dem som stödde AUC återfinns eliten av det colombianska samhället. Det är samma tid, 1997-2004, som USA-bolaget Chiquita Brands 1,7 miljoner dollar till paramilitärerna.

Döda civila var ”gerillasoldater stupade i strid”

Enligt CIA upprättade arméchefen Mario Montoya en enad front med paramilitärerna mot ”den marxistiska gerillan”. Regeringen Uribe avvisar som väntat anklagelsen i ett uttalande samma dag som nyheten presenterades i Los Angeles Times.

Mario Montoya anklagades förra året för att vara ansvarig för morden på minst 39 civilpersoner i länet Antioquia som inför massmedia uppvisades som ”gerillasoldater som stupat i strid med armén”. Bland de mördade fanns flera människor som rapporterats som ”försvunna” men efter att människorättsorganisationer börjat söka gemensamma ”röda trådar” mellan dessa försvinnanden och ”döda gerillasoldater, NN”, uppdagades de makabra brotten.

DAS-chefen ansvarig för morden på 15 fackledare

Jorge Noguera var chef för den hemliga politiska polisen och direkt underställd president Uribe. Han var också Uribes valkampanjsledare 2002 i länet Magdalena där paramilitärerna kontrollerar allt, inklusive myndigheterna. Såväl länets guvernör som länshuvudstaden Santa Martas borgmästare, båda Uribeanhängare, är öppna paramilitärer och kommer förmodligen efter avslutade förundersökningar att fängslas.

Jorge Noguera avsattes i oktober 2005 efter att han anklagats av DAS’ chef för säkerhetspolisens hemligaste av hemligt, centrala databasen, att Jorge Noguera hade upprättat en hemlig avdelning inom DAS som stod i tjänst hos paramilitärerna. Då slapp Noguera undan och Uribe utsåg honom typiskt nog till konsul i Milano.

Men i februari i år greps Noguera av åklagarämbetet, anklagad för att ha haft ett intimt samarbete med paramilitäre chefen ”Jorge 40”. Samarbetet handlade om att överlämna namn på fackföreningsledare som senare mördades av paramilitären. Noguera anklagas av åklagaren för att ha orsakat minst 15 fackföreningsledares död.

”Den 6:e Divisionen”

Uppgifterna om att nu till och med CIA anklagar arméchefen för att ha varit allierad med paramilitären är ytterligare en bekräftelse på den statliga terrorismens olika förgreningar men med ett enda mål; försvara den colombianska oligarkins previlegier och likvidera all politisk opposition i landet.

Uriberegimen var på söndagskvällen rejält grinig över nyheten med CIA som källa att ”utländska underrättelseorgan (…) utan bevis anklagar arméchefen Mario Montoya” och utan att först varit i kontakt med Colombias myndigheter eller regering.
Under Uriberegimen har över 11.000 civila colombianer dödats utanför strider mellan armén och gerillan.

Human Rights Watchs uttryckte i en årsrapport 2003 att de militära styrkorna förfogar över fem divisioner i Colombia, paramilitärerna utgör ”den 6:e Divisionen”, den division som är avdelad att göra ”det smutsiga arbetet”

Dick Emanuelsson

Källa El Tiempo, 2007-03-25:

http://www.eltiempo.com/justicia/2007-03-25/ARTICULO-WEB-NOTA_INTERIOR-3492069.html armén och

Demonstration mot USA:s intervention i Colombia


3749 tecken

– Ut med Los Gringos från Colombia och Frihet för de politiska fångarna Simon och Sonia i USA”.

Så skanderade en demonstration i lördags från i huvudsak svenskar och colombianer i exil som marscherade till USA-ambassaden i Stockholm. Polisen stod utposterad under marschvägen och vid ambassaden.

Demonstrationen arrangerades av den colombianska Föreningen Jaime Pardo Leal * som den senaste tiden har anklagats av vicepresident Francisco Santos för att utgöra FARC-gerillans internationella språkrör, som föreningen ser som ett absurt påstående. Den fascistiska Uriberegimen utövade påtryckningar på Lena Nordström, Sveriges ambassadör i Bogota, för att svenska regeringen skulle stoppa ett informationsmöte den 12 mars på ABF-huset i Stockholm. Detta handlade om de skandalösa rättsprocesserna i USA mot gerillaledaren Simon Trinidad och gerillasoldaten ”Sonia”. Mot den senare presenterades 30 vittnen, nästan alla från den colombianska säkerhetstjänsten men Sonias försvarsadvokat fick inte presentera ett enda, enligt USA-advokaten Paul Wolf, som talade på ABF-huset.

Processen mot gerillans fredsförhandlare Simon Trinidad var än mer skandalös och slutade i att juryn inte kunde enas och rättegången annullerades. Men domaren, tillsatt av Bush, har utsett en ny jury och i måndags inleddes den andra rättegången mot Trinidad.

Fångutväxling

Trinidad greps den 2 januari 2004 i Ecuadors huvudstad Quito av ett kombinerat kommando från CIA och den colombianska polisen. Han hade gerillans uppdrag att träffa Kofi Annans ansvarige för Colombia, James Lemoyne för att få till stånd en fångutväxling mellan gerillan och den colombianska regimen. Bland dem som gerillan skulle frige fanns Ingrid Betancourt, det gröna partiets presidentkandidat i Colombia 2002, en frigivning som gick i stöpet på grund av gripandet. Gerillan håller framför allt höga officerare som tillfångatagits i strid men även ett antal politiker som den vill se utbytta mot 500 gerillasoldater som är fängslade.

Paul Wolf karaktäriserade rättegångarna som skandalösa och behandlingen i fängelset ännu mer omänsklig. Trinidad får duscha en gång i veckan och när han ska göra det förs hans till duschrummet med hand- och fotbojor, beväpnad av tung beväpnad polis. Samma förhållanden råder för Sonia.

”Folken har rätt att resa sig mot sina förtryckare”

Det var mot denna rättsröta och omänskliga behandling som demonstrationen genomfördes i lördags, säger Cecilia Calero, ordförande för föreningen till nyhetsbyrån Anncol:

– Vi demonstrerar i första hand mot USA-interventionen som har som målsättning att den nuvarande oligarkin sitter kvar vid makten. Och för att göra det utövar den en statlig terrorism som bevisats nyligen när USA-företaget Chiquita Brands avslöjats för att ha finansierat de paramilitära grupperna.

– Det nya är rättegångarna mot Simon och Sonia och jag dessa som en hämnd mot FARC:s vägran att underkasta sig Washingtons diktat.

Hon både förkastar och förnekar att Föreningen Jaime Pardo Leal skulle vara en internationell gren av FARC-gerillan.

– Vi är colombianer i exil, offer för flera olika colombianska regeringar men Uriberegimen har överträffat alla tidigare. Och eftersom vi inte följer Uribes diktat att fördöma FARC-gerillans kamp, anklagar de oss för att vara en av dem. Helt absurt! I vårt dagliga arbete och kamp följer vi FN-chartan som säger att ”folken har rätt att resa sig mot sina förtryckare”.

Dick Emanuelsson

* Jaime Pardo Leal var vänsteralliansen Union Patriotica (UP) förste nationella ordförande (bildat 1985) och presidentkandidat 1986. Han mördades i oktober 1987 och det blev inledningen på det fysiska utrotandet av UP som under 20 år har begravt närmare fem tusen av sina främsta medlemmar.

Bildtext:

”Free Simon Trinidad”, kräver demonstranten på bilden vid USA-ambassaden i Stockholm. FOTO: EL INDIO.