lunes, 23 de abril de 2007

USA friger mot borgen CIA-terroristen Luis Posada Carriles ”alla terroristers fader”


3315 tecken

Terrorist ”Made in USA” frisläppt

TEGUCIGALPA / 070423 / Den som härbärgerar en terrorist är också en terrorist, varnade USA:s president Bush när han inledde sin påstådda ”internationella kamp mot terrorismen” efter händelserna 11 september 2001.

Efter avslöjandena i koncentrationslägret i Guantanamo, de hemliga CIA-flygningarna med fångar över Europa eller tortyr i irakiska fängelser är det i dag få som tar hans ord på allvar, i synnerhet efter att han förra veckan låtit en federal domare frige CIA-agenten Luis Posada Carriles.

“Varför friges han när självaste domaren Kathleen Cardone i sin diktamen den 6 april som tillkännagav att frige Posada Carriles mot 350.000 dollar i borgen, medger att terroristen anklagas ’för att ha varit inblandad i eller varit ansvarig för några av de mest avskyvärda dåd under det 20:e seklet’?”, undrade den kubanska regeringen i ett fördömande uttalande mot frigivningen.

En av dessa tusentals terroristaktioner är sprängningen den 6 oktober 1976 av det kubanska passagerarplanet ”Flight CA 455”. Det hade tio minuter tidigare lyft från Barbados med 73 passagerare ombord som dödades [1].

”För Kuba är svaret uppenbart: Frigivningen av Posada Carriles är Vita husets belöning för att denne inte offentliggör vad han vet, för att han inte ska berätta om oräkneliga hemligheter som han bevarar som agent för de nordamerikanska specialstyrkorna som opererade i ’Operation Condor’ och i kriget mot Kuba, Nicaragua och andra folk i världen”, sammanfattade den kubanska regeringen motivet bakom frigivningen.

Hundratals, kanske tusentals venezuelaner och latinamerikaner har torterats och mördats av Posada Carriles under sin verksamhet hos ett tiotal central- och latinamerikanska länders säkerhetstjänster, bland dem Pinochets DINA. Venezuelanen Jesus Marreo var ett av Posadas offer.

– Vi torterades nästan alla nätter med elektricitet. De placerade oss i en tank av metall där de gav oss slag över hela kroppen. Vi spändes fast vid en järnsäng utan madrass där de slog oss med påkar över öronen som nästan sprängdes.

Posada Carriles lämnade Kuba 1960 men återvände med en CIA-ledd invasionsstyrka den 16 april 1961 vid Grisbukten. Men den framtida CIA-agenten hade tur och hann inte ens att landsättas av de amerikanska transportfartygen förrän de kubanska styrkorna under Fidel Castros befäl har krossat det CIA-ledda invasionsförsöket, USA:s första militära nederlag på den amerikanska kontinenten.

Vid återkomsten till USA rekryterades Posada Carriles av CIA och inledde tillsammans med en annan kontrarevolutionär kuban, Orlando Bosch, 50 års terror mot regeringen i Havanna.

Posada Carriles står anklagad för att tagit sig in illegalt i USA, en anklagelse som alla ser som en dålig förevändning för att Bushadministrationen inte ska utelämna honom till Venezuela, varifrån Posada Carriles köpte sig ut under sitt fängelsestraff för terroristaktionen mot det kubanska flygplanet. I söndags avlossade Chavez därför en bredsida mot Bush:

– Jag anklagar USA:s president för att beskydda den internationella terrorismen. De frigav Alla terroristers Fader: Luis Posada Carriles som torterade och mördade människor i Venezuela när han var chef för Disip (politiska polisen under första hälften av 1970-talet), dundrade Chavez som försäkrade Bush att han ska föra upp fallet Posada Carriles till FN-nivå.

Dick Emanuelsson


[1] Planet var ett militärt mål

Posada Carriles och hans medkumpan Orlando Bosch hade planlagt dådet. I en intervju den 17 augusti 2006 med Bosch i den spanska dagstidningen La Vanguardia, frågade reportern Andy Robison:

* Och det kubanska planet med 73 passagerare, var det också ett legitimt militärt mål?

– Idrottsmännen hade tagit fem guld i fäktning (centralamerikanska och karibiska mästerskapen i Caracas, reds anm). Men det var en hyllning till Fidel. Vi hade beslutat i Santo Domingo (där den kontrarevolutionära Samordningen CORU hade bildats tidigare detta år av terrorister från fem länder), att allt som kom från Kuba som en hyllning till Fidel skulle löpa samma risk som vi som bekämpade tyrannin”, sa Bosch till en skakad reporter.