jueves, 6 de diciembre de 2007

Folkomröstningen i Venezuela ”en lektion i demokrati”

<4565>

TEGUCIGALPA / 071203 / Nio timmar efter att vallokalerna hade stängts i Venezuela meddelade Valkommissionens kvinnlige ordförande Tibisay Lucena att med 50,7 mot 49,3 procent lyckades oppositionen i Venezuela förhindra att 69 grundlagsartiklar modifierades till sitt innehåll och gav grönt ljus för att skapa den juridiska basen för socialism i Venezuela.

Valresultatet överraskade många men förutsättningarna för ytterligare en valseger för Chavez denna gång var delvis annorlunda. I Nationalförsamlingen blev det socialdemokratiska Podemos motståndare till grundlagsförändringarna samtidigt som general Raul Baudel gick ut och förklarade att han också var motståndare till förändringarna. Baudel tillhörde den grupp av fallskärmsjägare som vägrade att godkänna den kuppjunta som störtade president Chavez i en statskupp den 11 april 2002 och blev en hjälte efter att kuppen slogs ned 47 timmar senare. Nu har han gått över till Chavez’ motståndare.

Omedelbart efter att valkommissionen offentliggjorde sin första bulletin, där tendensen efter 88 procent av de räknade rösterna var ”oåterkallelig”, samlade Chavez pressen i presidentpalatset. Under 30 minuter och mycket samlad och lugn erkände han att oppositionen hade lyckats att stoppa grundlagsförändringarna ”för denna gång”. Men de fortsätter att vara giltiga och alla de sociala och ekonomiska programmen för det venezuelanska folket fortsätter.

Oppositionen lyckades i matematiska termer inte särskilt bra, den ökade, jämfört med presidentvalet 2006, med drygt 200.000 röster till 4,53 miljoner röster. Chavez rasade från 7,3 miljoner röster till 4,37 miljoner. Det är dessa tre miljoner röster som måste analyseras och ställa frågan varför de inte röstade denna gång. Valskolket var högt, 44 procent och nio av landets 16 miljoner röstberättigade röstade.

I den första intervjun som Chavez gav den statliga tevekanalen VTV i måndags uppgav han att han inte hade erkänt en egen seger med en så liten marginal som det nu handlade om. Oppositionens hade inkammat en Pyrrusseger. Men inte heller tidpunkten för en seger var rätt, sa han på måndagen:

– Kanske vi inte är mogna ännu för ett socialistiskt projekt.

EU-parlamentsledamoten Willy Meyer var valobservatör och intervjuades av den statliga TV-kanalen VTV:

– Institutionerna har förstärkts, sabotagen (från oppositionen) upphörde och dess vägran att erkänna valresultat. Vi hoppas att alla smittas av presidentens attityd att erkänna ett nederlag.

Meyer menade också att socialism inte kan införas via dekret, det är en lång marsch som måste baseras i vad som kallas för social hegemoni och folkomröstningen bör vara en konsekvens av detta. Han menade att reformförslaget var komplicerat och svaret på varför det stora valskolket kan sökas häri.

– Vi talar inte om en liten reform, det handlar om en mycket kraftig förvandling (av samhället) och pedagogiken tar tid, det behövs mer debatt, underströk Meyer, vars uppfattningar möttes med mycket stort intresse i bägge lägren i Venezuela på måndagen.

Han tillade att Venezuelas folk ”gav världen en lektion i demokrati” och vad som utspelades den 2 december var ett faktiskt erkännande av Konstitutionen från 1999, något som oppositionen har haft svårt att erkänna under de senaste åtta åren. Den Bolivarianska konstitutionen avskaffades också i ett dekret när oppositionen störtade Chavez 2002.

– Vad ska den europeiska högern göra nu? undrade Meyer och hänvisade till de upprepade anklagelserna från eurohögern och den samlade internationella massmedian om att Chavez är diktator och antidemokratisk.

Den spanske utrikesministern Miguel Ángel Moratinos gratulerade i måndags Venezuela för sin “demokratiska mogenhet” och att ”det demokratiska systemet och friheterna som existerar i Venezuela marscherar väl”. Moratinos tillade att Spaniens regering önskar ”de bästa relationerna med Venezuela”, ett konstaterande som kontrasterar mot kung Juan Carlos uttalande i Santido, Chile när han beordrade Chavez ”varför håller du inte käften”!

Oppositionens borgmästare i den fashionabla Caracaskommunen Chacao Leopoldo Lopez erkände för första gången igår offentligt Chavez som legitim president. Han uppmanade venezuelanerna att “försonas”.

Flera av studentledarna som sedan maj månad har gått i spetsen mot regeringen Chavez’ grundlagsförändringar skanderade också de i söndags natt ”försoning” och förklarade inför pressen i måndags att de kommer att fortsätta att fylla de politiska tomrummen som de traditionella korrumperade partierna har lämnat efter sig. Dagen innan hade Washington Post konstaterat att flera studentorganisationer i Venezuela har tagit emot 216.000 dollar i ”konfliktlösning” av USAID.

Dick Emanuelsson

MANAmedarbetare hotad av Colombias paramilitär och regering

071206 / Manamedarbetaren och reportern Dick Emanuelsson har hotats till livet för sin bevakning av konflikten i Colombia. Ernesto Yamhure, före detta ansvarig för den militära underrättelsetjänsten på Colombias ambassad i Stockholm, numera skribent i veckotidningen El Espectador i Bogotá har i sina spalter, den 27 september och den 2 december, pekat ut den svenska journalisten som ”FARC-gerillans ambassadör i Europa”.

Utpekanden av oppositionella eller kritiska granskare av makten har i Colombia har inte sällan försatt den utpekades liv i fara. Ett tidigare utpekande som dåvarande president Carlos Lemos Simmons gjorde 1989, av ledaren för partiet Unión Patriótica Bernardo Jaramillo resulterade i mordet bara några månader senare på den utpekade, och på 5.000 av partiets medlemmar. Colombia är full av liknande exempel.

Den 27 juli 2005 publicerade Aftonbladet en rapport av Dick Emanuelsson om det colombianska skolfartyget Glorias besök i Stockholm. På kajen stod då ett stort antal landsflyktiga colombianer som demonstrerade mot att fartygets närvaro i Sverige var ett försök att legitimera en statlig terrorism som har skördat tiotusentals oppositionella colombianers liv. Gloria representerade en regering som är en av de värsta förbrytarna mod de mänskliga rättigheterna i världen, med världens högsta andel av internflyktingar, otaliga oppositionella "försvinnanden" och tusentals mördade fackliga aktivister. Det räcker med exemplet att sex av tio mördade fackligt aktiva i världen 2006 var colombianer, enligt Internationella Fackliga Samorganisationen IFS, som har 180 miljoner medlemmar i världen.

Emanuelssons rapportering bidrog till att Ernesto Yamhures spioneri mot exilcolombianerna i Sverige avslöjades och att han i svenska medier tvingades att medge den Colombianska ambassadens spioneri mot sina egna medborgare i Sverige.

Dick Emanuelsson har rapporterat om Colombia sedan 1980. Hans arbete publiceras i tidningar som Flamman och Mana samt i olika publikationer på spanska. Han har bland annat avslöjat den colombianska statsterrorismen, kopplingarna till regeringen, paramilitären och knarkmaffian samt de multinationella företagens mord av fackliga aktivister i landet. I december 2005 tvingades Emanuelsson att lämna landet på grund av upprepade mordhot. Colombia är ett land där pressfriheten inte existerar. Enligt en ny studie av universitetet La Sabana tror 9 av 10 journalister att den information de får från regeringen är manipulerad och en av tre uppger att han/hon har blivit mordhotad någon gång. Tusentals journalister har mist sina liv. Nu vill paramilitärerna och regeringen att samma princip skall gälla även utanför landets gränser.

Förutom Dick Emanuelsson har EU-parlamentariker Jens Holm, solidaritetsorganisationen Colombianätverket och föreningen ”Jaime Pardo Leal” i Stockholm utpekats i underrättelseagenten Ernesto Yamhures spalt. Vi varnar den svenska allmänheten för den risk de utpekade löper och uppmanar alla de som bryr sig om de mänskliga rättigheterna, om folkrätten och yttrandefriheten att protestera mot detta.

Efter Emanuelssons avslöjande kallade regeringen i Bogota hem Yamhure som nu i stället ägnar sig att peka ut all opposition mot den regim som satsar alla ekonomiska resurser på det totala kriget mot gerillan.

Gmail - COLOMBIA 071206: El periódico El Espectador avala amenaza de muerte contra periodista

Gmail - COLOMBIA 071206: El periódico El Espectador avala amenaza de muerte contra periodista