martes, 5 de mayo de 2009

Ny seger för vänsterregeringen i Ecuador

<4701 tecken>
TEGUCIGALPA / 090501 / Med nästan 52 procent av rösterna omvaldes sittande presidenten Rafael Correa den 26 april. Den nya Nationalförsamlingen får en stark vänstermajoritet.

För första gången sedan 1979 avgjordes president- och parlamentsvalet i Ecuador i första valomgången. Samtidigt var det det femte valet på rad sedan 2006 som Rafael Correa segrade i ett val. Ecuador har nu en ny grundlag, parlament och president och demokratin i Ecuador har nu bade konsolideras och institutionaliseras, menar Correa.

Av de två miljoner ecuadorianer som tvingats lämna Ecuador på grund av den ekonomiska katastrof som den nyliberala modellen inneburit, röstade många i länder som Spanien och USA. Correas stöd var i denna väljargrupp ännu större; mellan 60-67 procent.

Den förre presidenten Lucio Gutiérrez, som störtades i april 2005, vann i Amazonas där han har sin bastion och fick totalt 27,9 % av rösterna. Álvaro Noboa, Ecuadors rikaste man, även kallad “Banankungen”, fick 11,52 %. Noboa ställde upp i presidentvalet i slutet av 2006 men fick storstryk av Correa som anklagades av Noboa för att ha sänts ut av Djävulen. Gutiérrez aviserade sin opposition mot Correa som han anklagar för att vara en nickedocka hos Chavez och insinuerade med att Correa hade finansierat sin valkampanj med hjälp av ”knarkpengar”.

– Låt oss få veta om han tog emot pengar från knarkhandeln eller inte.

Kraftig vänstermajoritet

– Mer än att förändra kursen så handlar det nu om att radikalt accelerera förändringarna vi redan har inlett, sa Correa i sin första kommentar av valresultatet. Han förfäktar ”Socialism i det 21:a Seklet” och anser sig nu ha en juridisk grund för att ta de nödvändiga politiska och materiella besluten som definitivt bryter med den nyliberala modellen for att skapa en socialistisk modell.

Strax efter valsegern deltog han i ett möte med ALBA:s statschefer i Caracas där beslutet togs att införa en ny valuta, Sucre, som ska underlätta handels- och de ekonomiska förbindelserna mellan de sex medlemsländerna samt Ecuador. Målet är att ersätta dollarn som handelsvaluta. För Ecuador har det en dubbel och symbolisk betydelse eftersom landet, under sin värsta nyliberala era, avskaffade sin valuta Sucre och införde dollarn som nationell valuta.

Den nya grundlagen, som antogs i en folkomröstning 2008 med över 80 procents stöd, drar in samhällssektorer som tidigare i praktiken har varit exkluderade från att delta i det politiska arbetet med att bygga det ecuadorianska samhället.

Nationalförsamlingen, som är namnet på det nya parlamentet, kommer att ha 124 ledamöter varav 61-62 kommer från Correas parti, MPAIS. Han kan dock räkna med en stark majoritet med stöd av de allierade i indianrörelsens Pachakutik, det näst största vänsterpartiet MPD med det starka kommunistpartiet (maoist) PCMLE som kärna, och ett antal mindre partier som sammanlagt representerar cirka 15 mandat.

CIA-chef kastades ut

De internationella relationerna har förstärkts och byggts ut efter att Ecuador inledde sina första steg mot att bryta med den nyliberala ekonomin och det starka beroendet till USA. Precis som i länder som Bolivia, Venezuela och Nicaragua har USA-ambassaden konspirerat mot den progressiva regeringen Correa. I februari i år kastades Marck Sullivan, 1:e sekreterare på ”Kontoret för regionala ärenden” på USA-ambassaden i Quito, ut från Ecuador av Correa. Denne anklagade Sullivan för att vara chef för CIA-enheten på ambassaden och för att ha genomfört aktioner i landet som innebar en fara för Ecuadors säkerhet. Polismajoren Manolo Silva, chef för UIES, Polisens speciella utredningsenhet, var den som avslöjade Mark Sullivan som CIA-chef efter att Sullivan hade krävt kopior av UIES:s hårddiskar, ett oförtäckt angrepp på landets säkerhet och inblandning i en stats inre angelägenheter.

Correas valseger och konsolideringen av en demokratisk vald vänsterregering är ytterligare en black om foten för den nya Obamaadministrationen. Utrikesminister Hillery Clinton vill ha bättre förhållanden till Latinamerika. Men inget i den nya administrationens politik under dess 100 första dagar tyder på att det är en grundläggande förändring på gång. Nya kritiska uttalanden i dagarna mot Venezuela, Bolivia och Nicaragua har fällts av USA-regeringen vilket snabbt har fördömts av de utpekade regeringscheferna.

Correa vill fortsätta handelsrelationerna med USA men säger att Ecuador samtidigt ”ska fortsätta fördjupa sina förbindelser utan att be om tillstånd hos någon” med Kina, Ryssland och Iran, handelspartner som är ett starkt orosmoln för USA-administrationen.

Dick Emanuelsson

FMLN vann presidentvalet i El Salvador

<3762 tecken>
TEGUCIGALPA / 090315 / Den forna gerillafronten FMLN vann det viktiga presidentvalet i El Salvador med nära 52 procent av rösterna. Ny president är Mauricio Funes. Centralamerikas politiska karta blir allt rödare och USA:s oro över vänstervindarna på sin ”Bakgård” ökar.

– För första gången på 180 år av militärdiktaturer och högerextrema regeringar har folket vunnit en exemplarisk seger för nationell självständighet och demokrati, sa Sigfried Reyes från den högsta ledningen för Fmln på söndagskvällen när det stod klart att vänstern hade vunnit. På gatorna i landets 262 kommuner var det karnevalsstämning.

Arenapartiet som har styrt El Salvador de senaste 20 åren lanserade sin kandidat Rodrigo Ávila som garanten för ”frihet och demokrati”. I valet 2004 anklagade Arena Fmln för att vilja införa Kubastyre i El Salvador. Denna gång har spöket varit Hugo Chavez.

– Vi måste försvara systemet av friheter och besegra möjligheten av att bli ytterligare en dräng i tjänst hos den sinnesförvirrade totalitäre Hugo Chávez, var Ávilas budskap innan valet, ett val som han vägrade att debattera i mot Funes.

Han har varit polischef och vice säkerhetsminister i tidigare Arenaregeringar, utbildad i USA, bland annat på FBI:s polisakademi i USA. Mot sig har Avila haft en folkkär och under kriget kritisk journalist som också arbetade för CNN 2001-2007. Funes är inte är medlem i FMLN men hade en bror som stupade på FMLN-gerillans sida under kriget.

Mauricio Funes och FMLN lanserade sin kampanj på mottot ”Förändring”, och förändring vill en förkrossande majoritet av salvadoranerna där 49,5 procent lever i absolut fattigdom och 17,8 procent i extrem fattigdom eller misär.

Även om segern i söndags har en politisk och psykologisk enorm betydelse av det faktum att högern för första gången i det lillacentralamerikanska landet har besegrats och att den politiska kartan av Centralamerika färgas allt rödare, är det inte alla Fmlnanhängare som jublar ovillkorligt. Fidel Nieto är före detta gerillasoldat i Fmln men arbetar numera som universitetsrektor på det lutheranska universitetet i San Salvador och han säger till Flamman att han ser Fmln:s seger i första hand som ett resultat av att Arena var uttjänat som politiskt alternativ.

– Den ekonomiska krisen känns nu för fullt och Arenas nyliberala havererade modell som har brutit samman totalt, är det kapitalistiska systemets haveri. Här i landet finns det kapitalgrupper som hävdar att det vare bättre om Fmln vann valet och att Fmln, i en synnerligen känslig ekonomisk efterkrigsperiod, tar över det politiska ansvaret för en kris som är och kommer att vara oerhörd dramatisk och som kommer att kosta Fmln mycket politiskt kapital.

Nieto menar också att Funes’ regeringsprogram i grunden inte skiljer sig mot Rodrigo Avilas’. Funes har också inför angreppen om att ”Chavez tar över”, med kraft tillbakavisat alla påståenden om att han kommer att ansluta El Salvador till bland annat Alba, det Bolivarianska Alternativet för Amerika eller närma sig Venezuela efter en valseger.

– Mauricio Funes’ program påminner mer om Michel Bachelets och ’Lulas’ (som Funes har besökt flera gånger) politik än om Chavez’, Daniel Ortegas eller Rafael Correas (Ecuador). Funes har fått stöd av Mexikos Carlos Slim, en av de främsta magnaterna och den rikaste personen i Latinamerika.

Sent på söndagskvällen framträdde Funes:

– Valet av mig som president inträffar under en alldeles speciell period av en djup nationell och internationell kris. Den kan endast slås tillbaka med en nationell enhet och med införande av en genomgripande politik, sa Funes, ett uttalande som säkert kommer att ifrågasättas av landets fackföreningar som har erfarenhet inpå kroppen vad ”nationell enighet” innebär för löner och priser.

För de 1,2 miljoner salvadoraner som gav Fmln och Mauricio Funes sin röst i söndags kommer att ställa hårda och snabba krav på att El Salvador verkligen förändras genom genomgripande strukturella reformer av El Salvador.

Dick Emanuelsson


FAKTA: El Salvador

Landet är Centralamerikas minsta med en yta på 21.000 km2. Antal invånare är sju miljoner varav 4,3 miljoner är valberättigade enligt vallängderna. 20.000 poliser och soldater bevakade valet.

El Salvador, Ecuador och Panama använder dollar som valuta och landet är ett av de länder som är ekonomiskt beroende av USA. Av de 2,8 miljoner salvadoraner som lever i utlandet beräknas två miljoner befinna sig i USA. Av dessa är det bara 474.342 personer som har arbets- och uppehållstillstånd eller är USA-medborgare. Övriga är papperslösa som när som helst kan gripas och repatrieras till El Salvador. Varje vecka anländer fullastade plan med deporterade gästarbetare.

För den salvadoranska statskassan är de 3.787 miljoner dollar (2008) i hemskickade ”remesas”, pengar från dessa statslösa salvadoraner, av enorm betydelse och utgör den näst största inkomsten för regeringen eller 17 procent av landets BNP. Under januari 2009 sjönk dessa ”remesas” med 8,4 procent, från 275,5 till 252,4 miljoner dollar jämfört med december 2008.

Våldet är en ingrediens som höger utnyttjar, trots att det är den som regerat de senaste 15 åren. Här finns maffia och psykopatiska ungdomsgäng (Las Maras) som 2007 orsakade 61 mord per 100.000 invånare vilket är cirka tre gånger fler än våldets Colombia.

Dick Emanuelsson