viernes, 3 de mayo de 2013

USAID får foten i Bolivia





<1688 tecken="">
USA-ambassadören Philip Goldberg samtalar med Ruben Costas, ordförande för Civilkommittén i Santa
Cruz, oppositionens fäste och centrum för statskuppsförsöken mot president Evo Morales 2007-2009.



TEGUCIGALPA / 2013-05-03 / USAID, betraktat av Latinamerika som CIA:s civila fasad, åker ut från Bolivia. Det sa president Morales i sitt 1-majtal.
Droppen som fick bägaren att rinna över var USA:s utrikesminister John Kerrys uttalande inför Representanthusets Utrikeskommission om att han betraktade Latinamerika som ”USA:s bakgård”. Denna återgång till Monroedoktrinen slog ned som en blixt från en klar himmel bland latinamerikanerna.
– Den västra hemisfären är vår bakgård. Den är av vital betydelse för oss, underströk Kerry.
– De (USA) tror att de fortfarande kan manipulera politiskt och ekonomiskt. Men det är förgångna tider, menade Morales.
Den förre USA-ambassadören i Bolivia, Philip Goldberg, åkte ut 2008 efter att ha ertappats med att ha konspirerat i samarbete med separatiska grupper i flera av Bolivias provinser. Han är expert på temat separatism och var chef för Clintons mission i det forna Jugoslavien med målet att spränga den statsbildningen, främst Serbien och Bosnien.

Miljoner USAID-dollar

För i Bolivia lejde USAID USA-företaget Casals&Associates, Inc. (C&A). Det fick en budget på 13,3 miljoner dollar, nästan 100 miljoner kronor som företaget pytsade ut på 379 olika organisationer i Bolivia, bland dem politiska partier och andra politiska och ”sociala” projekt i landet.
– USA kommer aldrig mer att kunna manipulera, använda sig av våra bröder för en allmosa, sa Morales inför tiotusentals bolivianer på 1:a maj och beordrade sin utrikesminister att informera USA-ambassadens tjänstemän om beslutet att kasta ut USAID.

Dick Emanuelsson