jueves, 4 de noviembre de 2010

Chilensk kommunist gripen och begärd utlämnad till Colombia

TEGUCIGALPA / 2010-11-01 / Manuel Olate Céspedes, medlem i Chiles Kommunistiska Parti (PCCh) greps natten mellan fredag-lördag i sin bostad i Santiago de Chile. Gripandet skedde på basis av anklagelser från det colombianska åklagarämbetet som hävdar att Olate har kopplingar till den colombianska vänstergerillan FARC.

Gripandet har utlöst en storm av kritik i Latinamerika och ses som ytterligare ett steg mot att kriminalisera all folklig opposition samt ett accepterande av USA:s och dess trogna följeslagares syn på vad de anser vara ”terrorism”.

– Det är ett viktigt slag. Terroristerna ska vi förfölja var de än befinner sig, sa Juan Manuel Santos, ny president i Colombia som av landets människorättsorganisationer utpekas som Gudfadern till de så kallade ”Falska positiv”, ett märkligt ord för utomrättsliga avrättningar.

Enligt Santos så ska Olate vara FARC-gerillans förbindelseman i Chile och denne ska ha besökt gerillan 5-6 gånger. Att Olate besökte det bombade gerillalägret som den stupade gerillaledaren Raul Reyes styrde är en offentlighet. Men varken i Chile eller andra länder i Latinamerika betraktar FARC som en terroristorganisation, även om USA systematiskt har försökt pressa Latinamerika att utpeka FARC som en sådan.

En av anklagelserna är att Olate ska ha organiserat ett besök av åtta ledande medlemmar från mapuchefolket i Chile som enligt Santos skulle få militär träning hos FARC. Anklagelserna följer på en systematisk kampanj från den chilenska högerregeringen under Sebastian Piñera som håller flera ledande personer från denna ursprungsbefolkning fångna, anklagade för att leda jordockupationer i södra Chile.

Manuel Olate sitter, som under militärdiktaturens dagar, helt isolerad i fängelset. I tisdags, just vid denna pressläggning, ska Högsta domstolen ha fattat beslut om den ska utlämna Olate till de colombianska myndigheterna eller inte.

– Jag hoppas att den chilenska rättvisan inte låter sig styras av antaganden av den här typen av falska politiska skådeprocesser som är en mediemanöver av den colombianska militära underrättelsetjänsten, sammanfattade kommunistpartiets generalsekreterare Guillermo Teillier som också är parlamentsledamot.

Dick Emanuelsson