sábado, 26 de mayo de 2007

Internationell mediaoffensiv mot Venezuela

4123 tecken
“Om din hyresgäst förvandlar din lägenhet till en bordell, förnyar du då kontraktet för honom efter att det upphört?

TEGUCIGALPA / CNN förnekar sig inte, märkligt nog. När motståndarna mot Chavez skulle samla in nära tre miljoner namn för att hålla en folkomröstning mot presidentens fortsatta mandat 2004, filmade USA-kanalen långa köer där fattiga Caracasbor kunde köpa kyckling till halva priset, enligt reformen Mision Mercal. I CNN framställdes människorna i köerna som personer som vill sätta dit sitt namn för att få till stånd en folkomröstning om den venezuelanske statschefens mandat. Det var en reform som Chavez själv förespråkade när den Bolivarianska grundlagen utarbetades 1999 och som folket fick ta ställning till i en folkomröstning. Men för CNN blev kycklingköer stöd till högern i Venezuela.

För ett par veckor sedan var det då dags igen, för CNN.

Denna gång höll den transnationella tevekanalen sig inte ens inom det venezuelanska territoriet. Man tvingades till Acapulco i Mexiko. Där filmade man en protestdemonstration från kollegor, journalister som upprört protesterade mot mordet på den mexikanske journalisten Amado Ramírez. I CNN presenterades det som en demonstration mot den bristande press- och yttrandefriheten i Venezuela.

Statskuppskanal

Till saken hör att den 27 maj upphör koncessionerna för en av de mest reaktionära och oetiska teve- och radiostationerna i Venezuela, Radio Caracas Television, RCTV. Och staten har utnyttjat sin rätt att inte förlänga koncessionen för den kanal som slog sig för bröstet dagen efter statskuppen för att ha varit en avgörande kraft för att samla de kontrarevolutionära krafterna den 11 april 2002. Då förvandlades de fyra största privata tevekanalerna i Venezuela från just tevekanaler till militära sambandscentraler.

RCTV ägare Marciel Granier, var en av flera hundra av den venezuelanska politiska och ekonomiska eliten som bänkade sig i presidentpalatset Miraflores när kuppmakaren Pedro Carmona, Venezuelas SAF-chef, självsvor presidenteden i en makaber akt i presidentpalatset Miraflores och samtidigt, i ett 11-punktsdekret, smulade sönder den venezuelanska grundlagen och demokratin. RCTV-chefen och hans tevekanal var euforiska i sin rapportering samma kväll.


Nu fäller RCTV-ledningen krokodiltårar medan Globovision och CNN rycker ut för att ge sitt strå till stacken genom att fortsätta ljugarkampanjen som kommer att kulminera den 27 maj.

Den dagen kommer den markfrekvens som RCTV utnyttjat i 50 år att övergå i en allmän offentlig kanal där folkrörelsevenezuela kommer att få göra sin stämma hörd. Vem förvånas över att de antikommunistiska massmediaägarna organiserade i ”Interamerikanska pressällskapet”, SIP, skriker om att diktatur är på gång i Venezuela när det handlar om att bredda press- och yttrandefrihet i landet. I 50 år har RCTV beljugit sitt eget folk. Men den 27:e kan de packa ihop sina pinaler för nu är det folket som tar över.

Internationella högern attackerar Chavez

Kretsar av OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, som Che Guevara döpte till ”USA:s Koloniministerium”, har mullrat om att ett fördömande uttalande kan komma att utfärdas mot den venezuelanska regeringen om den inte förlänger koncessionerna för RCTV. Chavez’ svar lät inte vänta på sig och han varnade för att om OAS fördömer Venezuela kommer landet att lämna OAS på stående fot. Högern i den chilenska senaten har också fördömt beslutet att inte förlänga koncessionen och ett sådant uttalande, från den institution som bygger på Pinochets fascistiska konstitution från 1980, har lika mycket trovärdighet som CNN:s ”planterade” manipulation.

Miguel Suarez är chef för den colombianska radiostationen Cafe Stereo som sänder över internet. Han är just nu på besök i Caracas där Cafe Stereo ska ingå som en av flera alternativa radiostationer i det som nu ska starta som Radio del Sur”, en internationell radiostattion som ska sändas bpde via internet som via satellit. Han är måttligt imponerad av kritikerna mot Chavez’ beslut att inte förlänga RCTV:s koncession:

– Om du hyr ut din lägenhet och efter en tid upptäcker att din hyresgäst har förvandlat din lägenhet till en bordell, förnyar du då kontraktet för honom efter att det upphört? säger Suarez i en kommentar.

Sydsvenskans Per T. Ohlsson välkomnade kuppen mot Chavez

Men i svenska media kommer krokodiltårar att fällas över RCTV:s öde och beskrivningar kommer att göras hur Chavez slår in spiken för pressfriheten i Venezuela den 27 maj.

Men då ska vi komma ihåg, att dessa förmenta liberala försvarare av pressfriheten är de samma som hade förståelse för eller skålade över statskuppen den 11 april 2002 och dagen efter hade ledarrubriker, som till exempel Per T. Ohlsson på Sydsvenskan: ”Adiós, Hugo Chávez”!

Nu säger vi ”Adiós” till Bonniers, Hjörnes och Stenbecks fränder i Caracas.

Dick EmanuelssonTegucigalpa
Källa: Aporrea.org, 04/05/07, "Ponzoña" 070525, Sydsvenska Dagbladet 13 april 2002,

P.S. Den som kan spanska och vill läsa fler av CNN:s ”pärlor” kan gå in på nedanstående länkar:
Algunas otras del "rosario de perlas" de CNN que nos recuerdan que tan veraces son en esta cadena:http://www.aporrea.org/actualidad/n12175.html
http://www.aporrea.org/medios/n87664.html
http://www.aporrea.org/medios/n82397.html
http://www.aporrea.org/internacionales/n78826.html
http://www.aporrea.org/actualidad/n78164.html