lunes, 10 de septiembre de 2007

Landsorganisationer i Asien går samman

En ny facklig jätte föddes förra veckan när medlemsorganisationerna för FFI och WCL i Asien och Bortre Orienten (Japan/Pacific) slogs samman och bildade en av tre regionala fackföreningar. Fusionen ägde rum i Bangalooru, Indien och organisationen representerar 18,6 miljoner medlemmar i 48 olika LO- och fackförbund från 29 länder.

– Grundandet är ett historiskt steg, sa Internationella Fackföreningskonfederationens (IFK) generalsekreterare Guy Ryder i ett uttalande till pressen. De anställda i regionen får en ännu starkare och effektivare representation i en del av världen där ekonomierna registrerar en stark tillväxt men där miljoner personer hamnar i marginalen, undeströk Ryder.

Med sammanslagningen av facket i den asiatiska delen av världen har en av tre planerade sammanslagningar genomförts mellan FFI och WCL sedan två gick samman på en kongress i november 2006. De två internationalerna återfinns i 153 länder och har 305 landsorganisationer anslutna. Inom den närmaste tiden väntas liknande sammanslagningar äga rum i Afrika och Syd- och Nordamerika vilket kommer att ge IFK en total medlemsbas på 168 miljoner.

Dick Emanuelsson