miércoles, 23 de junio de 2010

Honduras' kuppresident möttes med avsky och protester i El Salvador

Av Dick Emanuelsson
Blog: www.dickema24.blogspot.com

TEGUCIGALPA / 2010-06-23 / Bara den extrema högern förkroppsligad i dödsskvadronspartiet ARENA eller Nicaraguas liberaler vill ha med Roberto Micheletti att göra. Överallt möts han av omfattande folkprotester och anklagas för att vara politiskt ansvarig för hundratals mord på sina egna landsmän efter den militära statskuppen den 28 juni 2009.

Nicaraguas migrationsmyndigheter vägrade överhuvudtaget att diskutera frågan om inresa när Nicaraguas liberaler i PLC ville dekorera honom med en liberal orden.

I Guatemala bjöds han in av högerextrema företagsledare med förflutet från folkmordets 1980-tal då 250.000 bönder, indianer och studenter massakrerades. Befolkningen reste sig som en man mot det aviserade besöket.

Därför flögs i tisdags (22 juni 2010) i all hemlighet Roberto Micheletti in från den honduranska flygbasen i Honduras’ huvudstad Tegucigalpa till grannlandet El Salvador. Men i San Salvador möttes militärens civile kuppresident med stora demonstrationer och skanderade rop som ”FUERA GOLPISTA, NO TE QUEREMOS ACÁ”, Ut med dig Kuppmakare, vi vill inte se dig här”!

I Honduras väckte beslutet att tillåta Micheletti att använda sig av det honduranska flygvapnets bas för sin avresa med raseri.

– Det är bara presidenten som kan använda sig av flygbasen vilket visar att militären och de civila kuppmännen fortfarande är de som styr i Honduras, sa Rony Martinez, på radiostationen Radio Globo, som under de första sju månaderna av den militära statskuppen 2009 stängdes fyra gånger.

I San Salvador möttes Micheletti av omfattande protester utlysta av FMLN, den forna gerillafronten som utgör kärnan i regeringen Mauricio Funes som vann presidentvalet 2009. Funes ses som en ”blandengue”, en vek man och opportunist som heller inte gjorde något uttalande med anledning av Michelettis besök i landet. FMLN förklarade Micheletti för ”Persona No Grata”.

Men utrikesministern Hugo Martinez, medlem av FMLN:s högsta ledning, var inte ordet fattigt och sa på frågan om han skulle ta emot Micheletti att han ”under inga som helst omständigheter beblandar sig med personer som har avbrutit den konstitutionella ordningen och har ett förakt för demokratin”.

I San Salvador togs han emot av borgmästaren Norman Quijano, medlem av dödsskvadronernas avläggare i partiet ARENA, ansvarig för morden på över 80.000 civila salvadoraner innan och under inbördeskriget (1980-1992). I San Salvador utsågs Gorriletti av Quijano till Hedersbesökare under en ceremoni i ett av den salvadoranska huvudstadens lyxhotell.

Efter ceremonin, som förkastades av hundratals demonstranter från FMLN och andra partilösa salvadoraner, låste Micheletti in sig tillsammans med borgmästaren på ett av hotellrummen utan vare sig företagsledarna och pressen närvarande.

Michelettis oro för det salvadoranska folket var så stort att han inte vågade ta den ordinära hissen upp till sitt hotellrum utan tillsammans med borgmästarens livvakter valde personalhissen för att undvika folket och pressen.

– Jag gav honom en stor kram eftersom jag hade privilegiet att hälsa honom personligen. Jag beundrar honom för hans mod för att han återbördade Honduras sin värdighet, underströk borgmästaren som har händer besudlade av salvadoranskt blod för sitt medlemskap i ARENA-partiet, grundat av major Roberto D´Aubuisson, ansvarig för mordet på San Salvadors älskade ärkebiskop Arnolfo Romero, mördad i mars 1980.

Och såta vänner sviker sällan varandra. Medan folken i Centralamerika reser sig mot varje försök av Micheletti att passera Honduras’ gräns till grannländerna, gör hans fascistiska bröder alla försök för att inbjuda honom till diverse evenemang. Frågan är när svenska folkpartiet ska bjuda in den man som fördömdes av FN, OAS och Unasur? Det bör folkpartiet eftersom partiet är medlem i den Liberala Internationalen vars ordförande, den holländske Han van Baalen, personligen reste till Tegucigalpa mitt under militärkuppen (november 2009) och på stående fot utsåg Micheletti till vice ordförande i samma international som de svenska liberalerna är medlemmar i.

Men historien kommer ikapp också Micheletti. Om han nu lyckades med det honduranska flygvapnets hjälp ta sig den 30 minuter långa flygfärden till San Salvador, är det inga andra länder och folk i världen som ger honom tillstånd att besöka deras länder. Möjligen Södra Florida och hans exilkubanska maffiabröder som där ståtar med en synnerligen politisk havererad Nisse från Uppsala vid namn Ulf Erlingsson som ser som livsuppgift att försvara den militära statskuppen och dess medlemmar i tid och otid. Men det där är en annan historia som jag kanske berättar vid en annan tidpunkt.

Även Pinochetjuntan hade sina vänner i Sverige när det begav sig, även om de var lätträknade så hade de stor makt inom den politiska frimurarlogen. I Honduras är den fascistiska Frimurarlogen i gungning, så här några dagar innan 1-årsdagen av den militära statskuppen i Honduras.

Men Motståndsfronten (Frente Nacional de Resistencia Popular, FNRP) är organiserad in i varje liten by på det 114.000 kvadratkilometer stora territoriet.

Och det här är bara en början på en lång kamp för att återerövra Honduras och Centralamerikas politiska värdighet. El Salvadors folk har visat vägen när de avvisade den fascistiske kuppresidenten Roberto Micheletti. Fler folk kommer att göra samma sak.