lunes, 12 de julio de 2010

CIA-agent arresterad i Venezuela och utlämnad till Kuba


TEGUCIGALPA / 2010-07-11 / Den serie av bombattentat som CIA-terroristen organiserade i Havanna 1997 skulle få sin venezuelanska upprepning inför parlamentsvalen i september. Men Francisco “El Panzón” Chávez Abarca avslöjades och greps i Caracas den 2 juli. Nyheten har tagits emot med en iskall tystnad av privata medier i Venezuela och USA.

Salvadoranen Chávez Abarca utpekas som Luis Posada Carriles högra hand. Posada är CIA-terroristen som organiserade bombattentatet mot det kubanska passagerarplanet som sprängdes i luften utanför den karibiska ön Barbados i oktober 1976. Sjuttiotre människor, bland annat Kubas fäktarlandslag som hade tävlat i Caracas, dödades.

1997, då Kuba skakades av en serie bombattentat, organiserade av CIA och kubansk-amerikanska maffian FNCA i Miami, hade “El Panzón” Chávez Abarca anlänt med en annan landsman, legoknekten Ernesto Cruz León. Denne hade uppgiften att placera ut bomberna i Havannas turisthotell där den 27-årige italienske turisten Fabio DiCelmo befann sig och dödades.

Bombserien ägde rum samtidigt som Kuba kämpade för sin ekonomiska och politiska överlevnad under den så kallade ”Specialperioden”. Socialistblocket hade rasat ihop, 85 procent av Kubas utrikeshandel skedde med Sovjetunionen som hade kraschat 1991. Men Kuba stod ut och började successivt övervinna den svåraste ekonomiska krisen i revolutionens historia. Detta uppfattades i Miami och terroristattackerna intensifierades mot den ekonomiska pulsådern; turismen som hade övertagit sockrets ekonomiska betydelse för ön i Jointventureföretag med spanska och italienska turistföretag.

Posada Carriles och Chavez Abarca var inte bara ansvarig för bombserien. Han hade också uppdraget att rekrytera och träna andra legoknektar som skulle skickas till Kuba.

Venezuelas president Hugo Chavez uppgav att terroristen hade gripits när han med falskt pass anlände till den internationella flygplatsen utanför Caracas. I videoinspelade förhör med “El Panzón” uppger denne att han fått uppdraget att utså terror på gator och torg efter att valresultatet publicerats i september, ett resultat som alla spår ska bli ytterligare ett valnederlag för den USA-vänliga högeroppositionen.

– Posada Carriles måste vara rejält nervös nu efter att vi har gripit en av hans egna, sa president Chavez som misstänker att CIA-agenten anlände till Venezuela också med ordern att mörda presidenten.

Chavez Abarca satt fängslad två år i El Salvador för vanliga brott. Han utpekas också som ledare för ett syndikat av gangsters och det är i denna trasproletära miljö som många av CIA:s och den kubanska kontrarevolutionens utländska agenter rekryteras, skriver den kanadensiske reportern Jean-Guy Allard i en betraktelse av Chavez Abarca.

Denne utlämnades till Kuba i förra veckan och ska ställas inför rätta för sina brott. I Italien har Giustino Di Celmo, far till Fabio, kämpat i 13 år för att hans sons mördare ska ställas inför rätta. Giustino Di Celmo har starkt kritiserat USA för sin dubbelmoral; medan den krigförande regimen i Vita huset skriver årsrapporter och anklagar regeringar i världen för brott mot mänskliga rättigheter så håller den en stab av terrorister som utför mord och statskupper i världen. Posada Carriles och ”El Panzon” Chavez Abarca är illustrativa exempel.

Dick Emanuelsson