lunes, 16 de agosto de 2010

Puerto Ricos kommunistiska parti bildat

PUERTO RICO&SAN JUAN / 100620 / I helgen bildade Puerto Ricos Kommunistiska Parti, PCPR Efter nio års ideologiskt och politiskt arbete under organisationen Refundación Comunista.

– Det har varit en relativ lång period som har gått via en ideologisk mognad, djupa teoretiska debatter med Marx och Lenins revolutionära teori som bas, säger till Flamman Miguel Cruz Santos, ett av språkrören för partiet.

Under de nio åren har RC byggt upp partiskolan Vladimir Lenin på fyra olika platser på ön som samlas varje lördag. Det är framför allt en inriktning på Puerto Ricos arbetarklass samt den militanta ungdomen som partiet baserar sin verksamhet på, tillägger Cruz.

Kommunistpartiet föddes egentligen den 23 september 1934 när 14 marxist-leninistiska grupper föenades i PCPR men som 1991 upplöstes formellt. Men de kadrer som fortsatte det politiska arbetet i den bredare Frente Socialista de Puerto Rico, i vilken RC ingår tillsammans med andra delar av vänstern, anser nu tiden mogen för att kommunistpartiet träder fram igen.

Dick Emanuelsson