sábado, 16 de noviembre de 2013

ECUADOR: Dom för Chevrons miljöbrott i Amazonas fastställd

TEGUCIGALPA / 2013-11-15 / Ecuadors högsta domstol fastställde i förra veckan en tidigare dom mot det multinationella oljebolaget Chevron-Texaco som ansvarig för ett av de största miljöbrotten i världen.
USA-bolaget släppte1964-1990 ut 680.000 fat råolja i floder, flora och fauna i amazonasprovinserna Orellana och Sucumbios. Ecuadors HD dömde bolaget för brottet men sänkte bötessumman från 19 miljarder dollar till 9,5 miljarder dollar.
James Craig, Chevron-Texaco
Den tidigare domen mot USA-jätten i februari 2011 orsakade ett ramaskri hos aktieägarna i USA. Företagsledningen har sedan dess satt in alla resurser för att få domen upphävd. Bolaget har spenderat över 400 miljoner dollar till advokater, lobbyister och andra krafter för att misskreditera och misstänkliggöra både domen och målsägarnas juridiska ombud.
– Domslutet är lika illegitimt som verkningslöst i dag som det var när det utfärdades för nästan tre år sedan, sa James Craig, språkrör för Chevron-Texaco, i en kommentar till pressen.
Flamman bad indianfolkens juridiska ombud, Juan Pablo Saenz, att sammanfatta domslutet.
– Domen från den första och andra instansen ratificerades fullständigt av HD vad gäller bevisföring, analyser och slutsatser av domarna. Med domslutet i ryggen kan vi nu kräva embargo av Chevron-Texacos tillgångar i en rad länder om de vägrar att betala, hävdar Saenz.
Juan Pablo Saenz på presskonferensen i Quito. Foto: Unión de Afectados por Texaco.

Cher och Danny Glover

Solidariteten med indianfolken har de senaste åren vuxit starkt. USA-sångerskan Cher uppmanade för ett par månader sedan USA-bilisterna att inte inhandla någonting på Chevron-Texacos bensinstationer. Den 6 november anlände USA-skådespelaren Danny Glover till platsen för miljöskadorna och rasade mot bolaget.
– Vi skådespelare brukar söka glamour. Men det vi har sett har allt utom glamour, underströk Glover, uppenbart skakad när han förde ner handen i ett vattendrag och vad han drog upp var en kletig sörja av olja.
– Vi måste alla fördöma vad som hänt och kräva att Chevron betalar (skadeståndet). Det här är ingen film eller skämt, vi talar om liven hos ett folk, tillade Glover under sitt besök i oljekällan Aguarico 4.
Danny Glover i ecuadorianska Amazonas. Juan Pablo Saenz. Foto; Unión de Afectados por Texaco.

Vad händer om Chevron vägrar att följa domslutet?
– Det enda språk det begriper är maktspråk som att sätta företaget i embargo via deras bankkonton, egendomar som oljeplattformar och fartyg, sammanfattar advokat Saenz.

Flammanreportage 2011

I byn San Pablo intervjuade jag i mars 2011 Humberto Piaguaje, Secoyaindian och talesman för de drabbade indianerna. I byn finns ett 40-tal indianer som har överlevt den gradvisa förgiftningen av människor, flora, fauna och floden där Secoyaindianerna har tagit sin föda. När jag ringer upp honom blir det ett glatt återseende.
– Chevron borde ha erkänt sitt brott i Ecuadors del av Amazonas och bett om ursäkt till indianfolken och bönderna. Vi bryr oss inte om att domstolen har halverat skadeståndet, det intresserar oss inte. 

Vad är ditt intryck av Chevrons uttalande om att domen är verkningslös medan skådespelare som Danny Glover har besökt Amazonas och kräver att Chevron ska ta sitt ansvar?
– Uttalandet från Chevrons representant (James Craig) förändrar ingenting i Chevrons ansvar. Företagets miljöbrott i Amazonas är en realitet, det existerar och är synligt. De utmålar sig själva som offer och framställer oss som utpressare och korrumperade.
– Skådespelaren Danny Glover var på plats här och visade inför hela världen att skadorna inte är påhittade utan utgör konkreta bevis för Chevrons skador. Den ecuadorianska rättvisan har sagt sitt och dömt bolaget. Chevron begriper inte och har inte rätt att sätta sig över rättvisan. De saknar respekt och borde skämmas för att representera ett så stort företag.
Dick Emanuelsson

FAKTA UTSLÄPP:

  • Chevron-Texaco släppte ut 680.000 fat råolja i floder, flora och fauna i amazonasprovinserna Orellana och Sucumbios, enligt Ecuadors HD.
  • Texacos eget juridiska ombud, Rodrigo Perez Pallares, erkände att hans företag släppte ut 15 miljarder gallon (1 gallon=3,79 liter) giftigt och starkt cancerframkallande vatten.
  • Bolaget brände under denna period 235.000.000.000 kubikfot gas utomhus.
  • Ecuadors president Rafael Correa uppger att katastrofen överstiger 85 gånger vad BP släppte ut i Mexikanska golfen och 18 gånger Exxon Valdez-katastrofen vid Alaskas kuster.
Dick Emanuelsson

--------------------------------------------------------

Lång version:ECUADOR:

Chevron dömd att betala 9,5 miljarder dollar för miljöbrott i Amazonas

TEGUCIGALPA / 2013-11-15 / Ecuadors högsta domstol fastställde förra veckan en tidigare dom mot det multinationella oljebolaget Chevron-Texaco som ansvarig för ett av de största miljöbrotten i världen.
USA-bolaget är ansvarigt för att ha släppt ut 680.000 fat råolja i floder, flora och fauna i amazonasprovinserna Orellana och Sucumbios. Ecuadors HD sänkte dock bötessumman från 19 miljarder dollar till häften, 9,5 miljarder dollar.
Den tidigare domen mot USA-jätten i februari 2011 orsakade ett ramaskri hos aktieägarna i USA. Företagsledningen har sedan dess satt in alla resurser för att få domen upphävd. Sammanlagt har Chevron-Texaco betalat över 400 miljoner dollar till advokater, lobbyister och andra krafter för att misskreditera och misstänkliggöra både domen, målsägarnas juridiska ombud eller Ecuadors president Rafael Correa. Men det hjälpte inte för Ecuador HD fastställde att skuldbördan för miljöskadorna ligger hos Chevron-Texaco.
– Domslutet är lika illegitimt som verkningslöst i dag som det var när det utfärdades för nästan tre år sedan, sa James Craig, språkrör för Chevron-Texaco, i en kommentar till pressen.

Vill ha rättegången i Ecuador

Chevron-Texaco utvann olja i Ecuador under 26 år, 1964-1990 då skadorna uppstod. Det paradoxala i Chevron-Texacos agerande är att det var USA-bolaget som för nära 20 år sedan ville att rättegången mot bolaget skulle genomföras i Ecuador. Målsägarna i Ecuador å den andra sidan hade mer förtroende för rättvisan i USA.
Bakgrunden är det gängse i Latinamerika som kan sammanfattas i ordet korruption. Det var billigare att köpa en domare eller kongressledamot än en åsna, som en direktör hos United Standard Co beskrev korruptionen i Honduras. Sak samma i Ecuador där folket störtade 5-6 korrumperade regeringar i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet. Med valet av Rafael Correa förändrades Ecuador och en ekonomisk och politisk stabilitet har medfört att landet har utvecklats på alla nivåer, ekonomiskt, socialt men också inom den korrumperade rättsapparaten, som Chevron-Texaco hade tentakler i. Nu opererar andra domare och åklagare och USA-bolaget gjorde en enorm felkalkyl, menar indianfolkens juridiska ombud, Juan Pablo Saenz, som Flamman bad att sammanfatta domslutet.
– Chevron vann i frågan om var processen skulle äga rum. Men sedan 2011 attackerar bolaget det ecuadorianska rättssystemet. De har en enda strategi och det är att utnyttja sin politiska och ekonomiska makt och inflytande för att vilseleda och avleda varje seriös diskussion om sitt ansvar. I Ecuador fick de en rättvis rättegång men här har de kriminaliserat sina offer, indianerna och bönderna som vi försvarade i en process i New York.

Be om förlåtelse

Domslutet från den första och andra instansen ratificerades fullständigt av HD vad det gäller bevisföring, analyser och slutsatser av domarna i den sista instansen, berättar Saenz. Men han känner även en viss besvikelse för att domstolen halverade skadeståndet.
Bakgrunden till det är domslutet från 2011 som dömde Chevron-Texaco till samma bötessumma som nu, men med förbehållet, att om inte bolaget ber om ursäkt till de drabbade och anhöriga till offren, skulle bötessumman fördubblas. USA-bolaget gjorde tvärtom, startade en hård propagandakampanj mot alla inblandade på den ecuadorianska sidan. Ecuadors HD avvisar dombeslutet på en dubblering av bötessumman och argumenterar att det inte finns något i landets lagstiftning som ger en domstol rätt att hota med en fördubbling av böterna om inte den dömde ber om ursäkt.
– Med domslutet i ryggen kan vi nu kräva embargo av Chevron-Texacos tillgångar i en rad länder om de vägrar att betala, hävdar Saenz.

Cher och Danny Glover

Solidariteten med indianfolken har de senaste åren vuxit starkt. USA-sångerskan Cher uppmanade för ett par månader sedan USA-bilisterna att inte inhandla någonting på Chevron-Texacos bensinstationer. Den 6 november anlände USA-skådespelaren Danny Glover till platsen för det enorma oljeutsläppet och rasade mot bolaget.
– Vi skådespelare brukar söka glamour. Men det vi har sett har allt utom glamour, underströk Glover, uppenbart skakad när han förde ner handen i ett vattendrag och vad han drog upp var en kletig sörja av olja.
– Vi måste alla fördöma vad som hänt och kräva att Chevron betalar (skadeståndet). Det här är ingen film eller skämt, vi talar om liven hos ett folk, tillade Glover under sitt besök i oljekällan Aguarico 4.
Advokat Saenz välkomnar denna solidaritet som kommer från USA-medborgare med stort inflytande på opinionen.
– Den är oerhört viktig, särskilt just nu när Chevron har gått till en medieoffensiv där de förnekar det lidande och offer som de drabbade har fått stå ut. Bolaget påstår att miljökatastrofen bara handlar om några USA-advokaters sinnesbilder, ingen realitet. Men ju fler ögon som riktas mot platserna för brotten, blir vittnen till kampen från ursprungsbefolkningen, desto lättare blir det att förstå omfånget av miljökatastrofen.
Vad händer om Chevron vägrar att följa domslutet?
– Vi vet att företaget kommer att göra allt för att inte följa domslutet. Det enda språk det begriper är maktspråk som att sätta företaget i embargo via deras bankkonton, egendomar som oljeplattformar, fartyg och så vidare.

Flammanreportage 2011

Flamman gjorde under tre dagar ett omfattande reportage i området i mars 2011, bara en månad efter att domstolen i Sucumbios hade dömt företaget. Intrycken från barnen som föddes deformerade var starka. Eller den starka olje- och gasstanken över ett till synes ”friskt” fält med grönt gräs.
I byn San Pablo intervjuade Flamman Humberto Piaguaje, talesman och ledare för de drabbade indianerna sedan mer än 20 år. När jag ringer upp honom i byn där vi gjorde reportaget blir det ett glatt återseende, även om det nu bara är på telefon. I byn finns ett 40-tal indianer som har överlevt den gradvisa förgiftningen av människor, flora, fauna och floden där Secoyaindianerna har tagit sin föda. Nu är fisken borta. Han är nöjd att Ecuadors HD har fastställt skuldbördan men kan inte förstå varför Chevron inte kan tvingas till att be om ursäkt.
– Chevron borde ha erkänt sitt brott i Ecuadors del av Amazonas och bett om ursäkt till indianfolken och bönderna. Vi bryr oss inte om att domstolen har halverat skadeståndet, det intresserar oss inte.
Vad är ditt intryck av Chevrons uttalande om att domen är verkningslös medan skådespelare som Danny Glover har besökt Amazonas och krävt att Chevron ska ta sitt ansvar?
– Uttalandet från Chevrons representant (James Craig) förändrar ingenting i Chevrons ansvar. Företagets miljöbrott i Amazonas är en realitet, det existerar och är synligt. De utmålar sig själva som offer och framställer oss som utpressare och korrumperade personer. De vill inte erkänna miljöskadorna och ej heller följa domslutet. Var finns de mänskliga rättigheterna och rättvisan?
– Skådespelaren Danny Glover var på plats här och visade inför hela världen att skadorna inte är påhittade utan utgör konkreta bevis för Chevrons skador. Den ecuadorianska rättvisan har sagt sitt och dömt bolaget. Chevron ville ha rättegången i Ecuador och sa när processen inleddes att det skulle acceptera domslutet. Vi kämpade i tio år för att rättegången skulle genomföras i USA. Och nu säger Chevron att den ecuadorianska rättvisan inte duger. Vart vill de nu flytta processen? De begriper inte och har inte rätt att sätta sig över rättvisan. De saknar respekt och borde skämmas för att representera ett så stort företag.
Dick Emanuelsson

FAKTA UTSLÄPP:

  • Texacos eget juridiska ombud, Rodrigo Perez Pallares, erkände att hans företag hällde ut 15 miljarder gallon (1 gallon=3,79 liter) vatten, giftigt och starkt cancerframkallande.
  • Bolaget brände under denna period 235.000.000.000 kubikfot gas utomhus.
  • President Rafael Correa uppgav att katastrofen överstiger 85 gånger vad BP släppte ut i Mexikanska golfen och 18 gånger Exxon Valdez-katastrofen vid Alaska kuster.
  • Chevron-Texaco släppte ut 680.000 fat råolja i floder, flora och fauna i amazonasprovinserna Orellana och Sucumbios
Dick Emanuelsson