martes, 14 de agosto de 2007

Sean Penn träffade Chavez

<4002>
TEGUCIGALPA / 070813 / Hollywoodstjärnan Sean Penns besök i Venezuela i början av augusti kunde inte ha kommit olägligare för Vita huset. Alla försök från USA-administrationen att isolera regeringen Hugo Chavez i Caracas har hittills kanske bara väckt ännu mer intresse över vad som pågår i detta land med ett så vackert namn. Så också i fallet med Sean Penn.

Han var ytterst tystlåten och verkade snarare perplex över den enorma uppmärksamhet hans besök i Venezuela rönte, både i landet men även i resten av Latinamerika och i Karibien. Naturligtvis är det en fjäder i hatten för Chavez personligen men framför allt för den politiska process som pågår såväl i Venezuela som i resten av Latinamerika och Karibien. Och så uppfattade också den politiska högeroppositionen i Venezuela besöket och kommentarerna var lagom syrliga.

Under det sex dagar långa besöket reste den 48-årige skådespelaren och regissören runt i sällskap med TV-kanalen Telesurs chef, Andrés Izarra, som tolkade, men också med Chavez, som först hade bjudit in Penn till presidentpalatset Miraflores i Caracas. Chavez, som är raka motsatsen till Penn, bullrig, skämtare och som till och med gillar att stämma upp en sång, både inför sina massor som i direktsändning i TV, tog kontroll över ratten på 'Tiuna', ett venezuelansktproducerat militärfordon med fyrhjulsdrift och så körde de upp i riktning mot Pueblo Encima, en stad med 50.000 invånare på 2500 meters höjd i Anderna, vid gränsen mot Colombia. Penn, som säkert hade hört historier i USA om Chavez som en klassisk auktoritär militär, kunde med egna ögon se hur hundratals bönder efter vägen gick ut och under fyra timmar och ville hälsa på de två. Här gjorde Sean Penn en av de få kommentarer under sina sex dagar som han tillbringade med att träffa bönder, människor i de gigantiska fattigområdena i Caracas och se det som undantagsfall bara visas i USA-TV.

– Jag förväntade mig att se ett Stort Venezuela och det har jag funnit. Jag anlände också som journalist och jag funderar fortfarande på det jag har sett och lärt mig under denna resa. Jag vill tacka hela detta folk och framför allt president Chavez för den gästfrihet han har visat mig, sa Penn.

Ett brinnande inre

Oscarsvinnaren för filmen “Mystic River” (2003) vägrade att ge intervjuer, väl medveten om vikten att också behålla en distans till händelserna eftersom det i USA lätt kan användas emot honom. Men bara det faktum att den kände skådespelaren har sammanstrålat med Chavez och deltagit i flera olika aktiviteter, är ett modigt beslut.

– Han är mycket tystlåten, men har ett brinnande inre, kommenterade Chavez och ansåg att Penn är ”mycket modig” för hans skoningslösa kritik mot Bushs Irakkrig.

– Han söker efter sanningen, sa Chavez som berättade att Penn hade besökt Irak, Iran och nu är i Venezuela för att se sanningen med egna ögon, utled på alla lögner (om Venezuela) och hänvisade till Sean Penns öppna brev till Bush om Irak:

– ”Blodet som spills helt onödigt för din skull, och följaktligen, även för vår, kväver friheten, tryggheten”, citerade Chavez Penns öppna brev till Bush.

Venezuelas Filmhus

Under sitt besök i Venezuela besökte skådespelaren från ”Alla Kungens män” (2006) “Villa del Cine”, Venezuelas svar på Filmhuset, eller alternativet till Hollywood, en statlig inrättning som regeringen har skapat. Penn visade stort intresse för denna institution där den svarte skådespelaren Danny Glover, en stor Chavezbeundrare, för närvarande har en budget på 18 miljoner dollar för att göra en film över den haitianske självständighetsledaren Francois-Dominique Toussaint Louverture kamp mot den franska kolonialismen och för Haitis självständighet. Penn var imponerad av satsningarna på stimulanserna för alternativ film, både i Venezuela som övriga Latinamerika. Villa del Cine skapades 2006 just med målsättningen att utgöra ett alternativ till ”Hollywood-diktaturen”, som Chavez kallar denna gamla institution i USA.

Dick Emanuelsson