Translate-traducir

martes, 14 de agosto de 2007

Nicaragua säger tack och adjö till DEA?

<2134>
TEGUCIGALPA / 070814 / Nicaraguas president Daniel Ortega säger nu tack och adjö till USA:s antinarkotikapolis, DEA (Drug Enforcement Administration, DEA). Ortega anser att det kontroversiella USA-organet representerar mer obskyra politiska intressen än att jaga knarkledare. Tillkännagivandet gjordes under en ceremoni när arméns flottenhet firade 27 år.

Under året har Nicaragua själva tillfångatagit 27 narkotikaledare, beslagtagit elva snabbgående yachter och 2,8 ton kokain och 300.000 dollar i kontanter. Men president Ortega satte upp ett varningsfinger för gemensamma operationer mellan DEA och de nicaraguanska militära- och polisiära styrkorna:

– Vi kan inte vara godtrogna i vårt förhållande till DEA. DEA förfogar över mer information och det är DEA som planerar och beslutar om operationer. Men DEA har oanade intressen som går mycket längre än kampen mot narkotikan och Nicaraguas intressen, underströk Sandinistledaren. Ortega tillade att Managua inte tillåter DEA att operera självt med egna agenter, trupper eller helikoptrar. Det är helt uteslutet, för det har vi vår egen armé och flygvapen.

Venezuelas president Hugo Chavez varnade USA-ambassaden och självaste DEA i början av 2000-talet att han inte skulle acceptera att DEA-agenter opererade på egen hand i landet. Till slut kastade Chavez ut DEA-agenterna och upprepade sitt beslut att inte acceptera att Pentagon gjorde överflygningar över venezuelanskt territorium som skannades i minsta detalj av USA:s flygvapen.

Men DEA har också anklagats för att i själva verket utgöra en kartell och samarbeta med knarkledare på ett eller annat sätt. I Colombia briserade två skandaler nyligen när det visade sig att den största knarkledaren just nu, ”Don Diego”, hade tentakler och direkta förhandlingar om mutor i utbyte mot information om trupprörelser. Samtidigt hade Don Diego ett stort antal generaler och höga officerare på sin avlöningslista. Dom Diego njuter fortfarande av friheten.

Dick Emanuelsson