jueves, 16 de agosto de 2007

Strejkbrytare sköt ihjäl byggnadsarbetare i Panama

<1360>

TEGUCIGALPA / 070815 / Den lokale ordföranden för Byggnadsarbetarförbundet Osvaldo Lorenzo, sköts ihjäl den 14 augusti i Panama city när han ledde sina medlemmar i en strejk mot det brasilianska byggföretaget Norberto Odebrecht i Panama. Två andra skottskadades av kulorna som kom från strejkbrytare som hade förskansat sig inne på kontoret hos företaget, uppger Ivan Quintero, regionalt studieansvarig i Latinamerika för Bygginternationalen.

Han uppger att byggnadsarbetarna i Panamas enda Byggnadsarbetarförbund, SUNTRACS, och arbetarna protesterade mot att Norberto Odebrecht hade lejt utländsk arbetskraft som företaget har organiserat i SINDICOPP, ett ”gult vertikalt” företagsfack. På detta sätt undviker företaget alla de rättigheter byggnadsarbetarna har i sitt kollektivavtal.

SUNTRACS är bland de starkaste fackförbunden i Panama och ledde en total generalstrejk med över 350.000 strejkande arbetare för två år sedan när regeringen ville privatisera pensions- och sjukvårdsförsäkringssystemet, en strid som blev en total seger för facken.

Det brasilianska företaget Norberto Odebrecht är ökänt i Latinamerika för sin antifackliga attityd. I Peru har företaget försökt använda sig av samma metoder som nu i Panama och tvingat fram en rad konflikter med det också starka byggfacket.

Dick Emanuelsson